Ciabatta - taliansky chlieb (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Myslím,že viacerí z nás poznajú a aj pečú tento fakt skvelý chlebík.Dá sa urobit všeliako,malý či velký,okrúhli či podlhovastý,obyčajný alebo ochutený popečenou cibulkou,alebo olivový,paradajkový atd...a čo je najlepšie,že nemusíte na jeho ochutnanie čakať taký dlhý čas ako pri iných Ciabatta receptoch ;-) Je výborný,môžem len odporúčať...

240 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Kedže my máme najradšej cibulovú Ciabattu,najprv som pokrájala na kocky 2 velké cibule,ktoré som podusila a zároveň do zlatista na oleji popiekla.Ale kto robí obyčajnú,tomu pravdaže netreba :-) alebo si pripravíte podla chuti nakrájané olivy,alebo sušené paradajky či orechy...každý podla chuti a fantázie...
  2. A teraz ideme na cesto.Z tejto dávky vyjdu 2 fakt velké podlhovasté Ciabatty.Kedže ja robím teraz 2 chutovo rozdielne chlebíky,som si udané suroviny rozdelila na polovicu do dvoch misiek.Ale kto robí len jeden druh Ciabatty,ten zamieša všetko do jednej misky.Po prve 300-300ml vody po 20-20g kvasnice rozmiesame...
  3. Múku rozdelíme 500-500g a premiešame s pol-pol solou a do jednej misky pridam cibulku a znova dobre premiesam...
  4. Poriadne premiešajte múku s cibulou,aby sa všade rozišla v múke.Potom do oboch misiek nalejeme po pol deci olivového oleja a pripravenú vlažnú vodu s kvasnicami.
  5. Dobre premiešame,dostaneme polotuhé cesto,ktoré dáme prikryte stáť do tepla kysnúť na 2 hodiny.
  6. Po dvoch hodinách kysnutia každé jedno ešteraz dobre premiesime na pomúčenej doske.Ked to máme,ušúlame velký dlhý obdľžnik,ktorý potom 2-3krát pretočíme a položíme do pekáča s papierom na pečenie.Zakryjeme navlhčenou utierkou a dáme na 1hodinu podkysnúť.Bez podkysnutia nebude tá Ciabatta ako má byť!!!!!
  7. Takto krásne nám po hodine podkysla....a teraz ju postriekame všade s vodou a "šup" s ňou do rúry,ktorú sme si predhriali na 200°C na 20-25minút.
  8. Pozrite si hodiny,lebo prvých 15minut ju musíte 3x pomazat vodou pomocou šťetca a šplechnúť vodu do rúry,aby nastala para a vytvorila sa na Ciabatte pekná kôrka ;-) Najideálnejšie je a ako robím ja,že prvých 15minút,po každých 5minutách potrem,postriekam a rychlo zavriet spät.A potom už len dopiecť krásne do zlatista...
  9. Necháme dobre vychladnúť a nakrájanú podávame,či už na raňajky alebo ku grilovačke,alebo aj samotnú ;-D cibulová je fantastická sama osebe.Každý podla svojej chuti a fantázie,to už je na vás...Prajem dobrú chuť ;-D