Ciabatta a la Marcel Ihnačák

diabambulka - fotkadiabambulka, 29. septembra 2011

Nechala som sa inšpirovať receptom známeho mladého slovenského kuchára Marcela Ihnačáka, bývalého spolupracovníka Jamieho Olivera, známeho aj z relácie Teleráno... Nechajte sa inšpirovať aj vy Zobraziť celý popisNechala som sa inšpirovať receptom známeho mladého slovenského kuchára Marcela Ihnačáka, bývalého spolupracovníka Jamieho Olivera, známeho aj z relácie Teleráno... Nechajte sa inšpirovať aj vy :-)))

2 Ciabattky
porcie
20-25 minút
na 230 °C

Suroviny

kvások :
7 g
300 ml, vlažná
100 ml, vlažné
1 čajová lyžička
300 g
Na cesto :
7 g
500 ml , vlažná
2 PL
1000 g
1 PL
Ďalšie suroviny :
 , rozmarín a cibuľka opečená na troške olivového oleja
alebo:
 , sézamové a slnečnicové semienka




Postup

  1. 1

    Najprv si urobíme kvások. Všetky suroviny zmiešame spolu metličkou, aby sme získali hustú kašu. Necháme 10-20 minút kysnúť ( záleži od teploty v miestnosti ). Dobre vykysnutý kvások vyzerá tak, že na povrch vystupujú rôzne veľké bubliny. V inej mise si zmiešame všetko potrebné na cesto a pridáme kvások. Dôkladne zmiešame. Necháme kysnúť minimálne 12 hodín a nejlepšie celú noc ( dáme do chladničky ). Ráno rozdelíme cesto na dva bochníky, vytvarujeme do tvaru knedlí a troška stočíme. Položíme na vymastený plech a necháme ešte nakysnúť.

    Ciabatta a la Marcel Ihnačák - obrázok 1
  2. 2

    Pečieme vo vyhriatej rúre 20-25 minút pri teplote 230 °C ( ak nám ciabatta rýchlejšie chytí farbu tak ju radšej prikryjeme alobalom a dopečieme). Chvíľku pred dopečením potrieme vodou.

    Ciabatta a la Marcel Ihnačák - obrázok 2
  3. 3

    Toto je základný recept na Ciabattu podľa Marcela Ihnačáka, v rozšírenej verzii môžeme pridať sušené paradajky, rozmarín a cibuľku orestovanú na olivovom oleji, alebo pridáme rôzne druhy semienok. Dobrú chuť :-)

    Ciabatta a la Marcel Ihnačák - obrázok 3

Diskusia k receptu

valeri
podarila sa Ti perfektne. A čo keby som pridala, celozrnnú pšeničnú, grahamovú alebo ražnú múku?
hviezdickaz
Len ten nazov som videla,a hned som vedela,ze ten recept je od teba. Krasne sa ti vydarili :-)
diabambulka
valeri, určite môžeš, ako mi kedysi radili varecháči myslím že 1/3 hladkej múky vymeníš za celozrnnú, grahamovú, alebo ražnú múku.
peteer
Ciabatty robim tiez, no takto stocene som este nevidel... su super. Dakujem za inspiraciu.
marcy
sú nádherné,vyskúšam....mňam :))
renama
vyskúšam, ďakujem, už je uložená :)
julica
Veľmi pekné bagetky, vyzerajú na super striedku. Mám otázočku: len si zmesi zmiešala alebo si cesto dlhšie miesila (vtedy sa aktivuje lepok)? Ďakujem.
vavan
wow perfektne sa ti vydarila ako od profesionála
ola111
Ja tiež skúsim,páči sa mi,že môže kysnúť aj cez noc,máš ju pekne
vytvarovanú.
jerica
Pekne naaranžované na stole , spravím resp.zarobím z Tvojho receptu (vyzerá ako sendvič ) na obložené chlebíky, keď sa vydarí určite ho nahradím a budem robievať, ešte hodinu počkám a zamiesené na chleba,ráno upečiem aj s Tvojim , raňajky na "teplo":-))
diabambulka
ahojte :-) som rada, že sa Vám recept páči...
julica, v recepte podľa Mrcela Ihnačáka je napísané len zmiešať, ale cesto malo takú lepkavú konzistenciu, lebo je redšie a tak som ho trocha premiesila, aby sa nelepilo ( keď sa odlepovalo od varešky, som bola spokojná )
ahoj jerica, máš pravdu na obložené chlebíky je to ideálna domáca varianta, chutí to niečo medzi sendvičom a chlebom, má to troška inú nie typicky chlebovú chuť. Mne sa páčilo že ráno mám cesto hotové a za necelú polhodinku už aj upečené, teplučké a voňavé :-)))
jarkulienka
Krásne, len sa mi zdá veľa kvasníc. Má ísť aj do kvásku a zvlášť aj do cesta? Tak je to v rozpise. Ak sa dozviem ešte dnes odpoveď, zajtra mám hostí a pečiem ... Ďakujem.
jerica
aj Tebe dobré ránko @diabambulka súhlasím , večer som si zarobila cesto na chlebík a teraz dopečený chystám na raňajky voňavučký chlebík,je to vôňa domova:-))
lyali
:-) krasne :-) vonu cerstveho peciva pomyselne citim az sem :-) budem musiet prist na kurz kysnuteho cesta k Tebe! :-)
aroooo
tak toto sa mi páči,no asi si sa pomýlila v surovinách na cesto, keď tam máš znovu kvasnice, alebo ich tam ide až tak veľa? Páči sa mi, ukladám, niekedy spravím, len prosím ťa ako s tými kvasnicami?
diabambulka
lyali, kľudne prídi a napečieme, môj drobec ťa naučí kvások to je jeho robota, keď pomáha:-)))
arooo, nie kvasnice sú tam 2-krát napísané presne podľa receptu a nieje to veľké množstvo kvasníc, neboj. Ide tam spolu 14g kvasníc na 1300g múky :-)))
ahoj jerica, tak tipujem že dnes večer budú aj domáce ciabatta-chlebíčky:-)))
andys
Už som v polovici procesu, večer by to mohlo byť hotové :) Skvelý recept a to množstvo - bude dosť pre všetkých :)))
jerica
@diabambulka , ako si vedela že ich vyskúšam , ešte hodinka a sú v rúre.Cesto kyslo ako sa patrí,cesto som si trochu prispôsobila čo sa mi hodilo,ale Tvoja inšpirácia boduje,len neviem či to s Tvojim odobrením pridám,spravila som z polovičnej dávky. Nemiesila som ako som sa naučila pri chlebopečení,je to "suprové",zarobenie cesta je raz 15.22h-15.47h dala na odpočívanie:-)
1x etulik
astheart
@valeri : Přidat můžeš mouku, jakou chceš, a bude to určitě dobré. jenomže už to nebude ciabatta......
cica2
nádherne sa ti vydarili! Krásne fotky:)
alexola
na základe tohto receptu z varechy som "znovuobjavila" kuchársku knihu, ktorú som si sama pred rokom vyžiadala, ale po prvom prelistovaní ma príliš nezaujala... je plná vynikajúcich a chutných receptov! ciabattu robím často a vždy si spomeniem na @diabambulka s veľkou vďakou :) aj teraz mám zamiesené cesto v chladničke :)
diabambulka
vďačne alexola, aj ja z času na čas oprášim dobrú kuchársku knihu, lebo to sú moje najobľúbenejšie darčeky, alebo si prezriem receptíky a zistím, že však toto sme už dávno nemali :-)))
eva189
ďakujem za recept, piekla som sú úžastne nemajú chybu
heny44
Tak tento recept som už dlho hľadala...a konečne som aj našla...Veľká vďaka,čoskoro ho vyskúšam :)
smejkad
ahoj @werdula
predpokladam, ze susene, lebo na balicku sa pise, ze 7g je na pol kila muky
ak chces pouzit cerstve, na kilo muky rataj jednu kocku :-)
smejkad
uz a pecu :-)
polka sla na dve ciabaty ako tu - na cely plech velky (a to som zamiesila doobedu a teraz vecer som uz musela piest, lebo po dva krat mi chcelo utiect z hrnca) a druhu polku som natrela cesnakovym olejom, posolila a nakrajala na obdlzniky, vyzeraju uplne uzasne :-)
a pouzila som na vsetku muku jednu kocku drozdia (42g)
obor123
@diabambulka ,dnes som piekla Tvoju ciabattu. Chutí vynikajúco. Jednoducho rozprávka. Určite bude repete. Ďakujem za výborný recept.
askadaniela
Tento recept mám už dlho uložený, teraz prišiel na rad. Použila som čerstvé droždie presne podľa receptu - teda spolu iba 14 g, dodržala som množstvo surovín aj postup a cesto vykyslo krásne :-), aj sa s ním perfektne pracovalo. Práve sa pečú, keď budú hotové, skúsim pridať foto :-).