Foto: diabambulka
Nechala som sa inšpirovať receptom známeho mladého slovenského kuchára Marcela Ihnačáka, bývalého spolupracovníka Jamieho Olivera, známeho aj z relácie Teleráno... Nechajte sa inšpirovať aj vy Zobraziť celý popisNechala som sa inšpirovať receptom známeho mladého slovenského kuchára Marcela Ihnačáka, bývalého spolupracovníka Jamieho Olivera, známeho aj z relácie Teleráno... Nechajte sa inšpirovať aj vy :-)))
porcie
na 230 °C
Suroviny
kvások : | |
7 g |
|
300 ml, vlažná |
|
100 ml, vlažné |
|
1 čajová lyžička |
|
300 g |
|
Na cesto : | |
7 g |
|
500 ml , vlažná |
|
2 PL |
|
1000 g |
|
1 PL |
|
Ďalšie suroviny : | |
, rozmarín a cibuľka opečená na troške olivového oleja |
|
alebo: | |
, sézamové a slnečnicové semienka |
|
Postup
-
1
Najprv si urobíme kvások. Všetky suroviny zmiešame spolu metličkou, aby sme získali hustú kašu. Necháme 10-20 minút kysnúť ( záleži od teploty v miestnosti ). Dobre vykysnutý kvások vyzerá tak, že na povrch vystupujú rôzne veľké bubliny. V inej mise si zmiešame všetko potrebné na cesto a pridáme kvások. Dôkladne zmiešame. Necháme kysnúť minimálne 12 hodín a nejlepšie celú noc ( dáme do chladničky ). Ráno rozdelíme cesto na dva bochníky, vytvarujeme do tvaru knedlí a troška stočíme. Položíme na vymastený plech a necháme ešte nakysnúť.
-
2
Pečieme vo vyhriatej rúre 20-25 minút pri teplote 230 °C ( ak nám ciabatta rýchlejšie chytí farbu tak ju radšej prikryjeme alobalom a dopečieme). Chvíľku pred dopečením potrieme vodou.
-
3
Toto je základný recept na Ciabattu podľa Marcela Ihnačáka, v rozšírenej verzii môžeme pridať sušené paradajky, rozmarín a cibuľku orestovanú na olivovom oleji, alebo pridáme rôzne druhy semienok. Dobrú chuť :-)
vytvarovanú.
julica, v recepte podľa Mrcela Ihnačáka je napísané len zmiešať, ale cesto malo takú lepkavú konzistenciu, lebo je redšie a tak som ho trocha premiesila, aby sa nelepilo ( keď sa odlepovalo od varešky, som bola spokojná )
ahoj jerica, máš pravdu na obložené chlebíky je to ideálna domáca varianta, chutí to niečo medzi sendvičom a chlebom, má to troška inú nie typicky chlebovú chuť. Mne sa páčilo že ráno mám cesto hotové a za necelú polhodinku už aj upečené, teplučké a voňavé :-)))
arooo, nie kvasnice sú tam 2-krát napísané presne podľa receptu a nieje to veľké množstvo kvasníc, neboj. Ide tam spolu 14g kvasníc na 1300g múky :-)))
ahoj jerica, tak tipujem že dnes večer budú aj domáce ciabatta-chlebíčky:-)))
predpokladam, ze susene, lebo na balicku sa pise, ze 7g je na pol kila muky
ak chces pouzit cerstve, na kilo muky rataj jednu kocku :-)
polka sla na dve ciabaty ako tu - na cely plech velky (a to som zamiesila doobedu a teraz vecer som uz musela piest, lebo po dva krat mi chcelo utiect z hrnca) a druhu polku som natrela cesnakovym olejom, posolila a nakrajala na obdlzniky, vyzeraju uplne uzasne :-)
a pouzila som na vsetku muku jednu kocku drozdia (42g)
ulozto.sk/xetfagqP/img-20140206-191142-jpg...
tu sa najlepsie hodia take tie detinske citoslovcia :-)))
vynikajuce , dakujeme :-)