Chutné zelerovo-mrkvové hranolky s pohánkou
Foto: erikapasinska
V zimných chladných dňoch sa môžeme zahriať okrem teplého čajíku aj s pohánkou, ktorá je u nás známa svojimi priaznivými účinkami na kŕčové žily. Zobraziť celý popisV zimných chladných dňoch sa môžeme zahriať okrem teplého čajíku aj s pohánkou, ktorá je u nás známa svojimi priaznivými účinkami na kŕčové žily. Doplnila som ju zelerovo-mrkvovými hranolkami. Keďže na makrobiotickom tanieri by nemala chýbať strukovina, hranolky si môžeme namáčať do šošovicovej omáčky. Ešte za lyžicu pickles a je to hotovo.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Preláchnutú šošovicu zalejeme vodou v pomere 1:3. Dáme variť spolu s trochou riasy arame a bobkovým listom. Riasa okrem toho, že obsahuje prirodzené minerály, napomáha nášmu telu pri trávení strukovín. Šošovicu varíme asi 30 minút potom pridáme soľ a povaríme ešte 10 minút. Keď pridávame soľ skontrolujeme či je v hrnci dostatok vody, aby sme po uvarení mohli šošovicu rozmixovať na omáčku. Keď je málo, vodu dolejeme. Uvarenú šošovicu rozmixujeme a dochutíme umeoctom. Ak by ste chceli mať omáčku krémovejšiu môžete pridať rastlinnú smotanu.
- 2
Pohánku prepláchneme a dáme variť s vodou v pomere 1:1,5 a štipkou soli. Necháme zovrieť vodu, povaríme maximálne 3 minúty a necháme dôjsť 30 - 45 minút.
- 3
Cibuľu nakrájame na pásiky. Zeler a mrkvu na hranolky. Orestujeme cibuľu, keď dáme cibuľu na olej hneď ju osolíme. Pridáme zeler a mrkvu. Restujeme podľa toho či máme radi chrumkavú zeleninu alebo mäkkú.
- 4
Na tanieri ozdobíme doma vypestovanou žeruchou, pridáme za lyžicu pickles alebo kyslú kapusty (tá nie je na fotke, lebo som si na ňu spomenula až keď som sa pustila do jedenia :-) Prajem všetkým dobrú chuť :-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem :-)
Krasne je to naservirovane,hned by som si dala.
Dnes som sa nechala inšpirovať .. chcela som niečo zdravé a od čo ho nepriberiem tu som čítala biostrava.zarucene.sk/preco-je-pohanka-zdrava/...
že má aj dobré detox učinky
Treba si dať čo ti chutí. Ja som pohánku tiež nemala rada. Začala som ju jesť postupne, tak, že som ju miešala s bielou ryžou. Dnes ju mám veľmi rada, s kyslou kapustou je to veľká pochúťka :-)
@Gabriele
Možeš kľudne veriť aj bez rias a umeoctu. Jedlo bude rovnako chutné :-)
@Katarinaskralikova
Krásne to vyzerá, hneď by som si dala :-)