Chutné zelerovo-mrkvové hranolky s pohánkou
Autor receptu: erikapasinska
V zimných chladných dňoch sa môžeme zahriať okrem teplého čajíku aj s pohánkou,
ktorá je u nás známa svojimi
priaznivými účinkami na kŕčové žily. Doplnila som ju zelerovo-mrkvovými hranolkami.
Keďže na makrobiotickom
tanieri by nemala chýbať strukovina, hranolky si môžeme namáčať do šošovicovej
omáčky. Ešte za lyžicu pickles a
je to hotovo.
4 porcie |
20 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Preláchnutú šošovicu zalejeme vodou v pomere 1:3. Dáme variť spolu s trochou riasy arame a bobkovým listom. Riasa okrem toho, že obsahuje prirodzené minerály, napomáha nášmu telu pri trávení strukovín. Šošovicu varíme asi 30 minút potom pridáme soľ a povaríme ešte 10 minút. Keď pridávame soľ skontrolujeme či je v hrnci dostatok vody, aby sme po uvarení mohli šošovicu rozmixovať na omáčku. Keď je málo, vodu dolejeme. Uvarenú šošovicu rozmixujeme a dochutíme umeoctom. Ak by ste chceli mať omáčku krémovejšiu môžete pridať rastlinnú smotanu.
- Pohánku prepláchneme a dáme variť s vodou v pomere 1:1,5 a štipkou soli. Necháme zovrieť vodu, povaríme maximálne 3 minúty a necháme dôjsť 30 - 45 minút.
- Cibuľu nakrájame na pásiky. Zeler a mrkvu na hranolky. Orestujeme cibuľu, keď dáme cibuľu na olej hneď ju osolíme. Pridáme zeler a mrkvu. Restujeme podľa toho či máme radi chrumkavú zeleninu alebo mäkkú.
- Na tanieri ozdobíme doma vypestovanou žeruchou, pridáme za lyžicu pickles alebo kyslú kapusty (tá nie je na fotke, lebo som si na ňu spomenula až keď som sa pustila do jedenia :-)
Prajem všetkým dobrú chuť :-)