Chutné zelerovo-mrkvové hranolky s pohánkou

Autor receptu: erikapasinska

V zimných chladných dňoch sa môžeme zahriať okrem teplého čajíku aj s pohánkou, ktorá je u nás známa svojimi priaznivými účinkami na kŕčové žily. Doplnila som ju zelerovo-mrkvovými hranolkami. Keďže na makrobiotickom tanieri by nemala chýbať strukovina, hranolky si môžeme namáčať do šošovicovej omáčky. Ešte za lyžicu pickles a je to hotovo.

4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Preláchnutú šošovicu zalejeme vodou v pomere 1:3. Dáme variť spolu s trochou riasy arame a bobkovým listom. Riasa okrem toho, že obsahuje prirodzené minerály, napomáha nášmu telu pri trávení strukovín. Šošovicu varíme asi 30 minút potom pridáme soľ a povaríme ešte 10 minút. Keď pridávame soľ skontrolujeme či je v hrnci dostatok vody, aby sme po uvarení mohli šošovicu rozmixovať na omáčku. Keď je málo, vodu dolejeme. Uvarenú šošovicu rozmixujeme a dochutíme umeoctom. Ak by ste chceli mať omáčku krémovejšiu môžete pridať rastlinnú smotanu.
  2. Pohánku prepláchneme a dáme variť s vodou v pomere 1:1,5 a štipkou soli. Necháme zovrieť vodu, povaríme maximálne 3 minúty a necháme dôjsť 30 - 45 minút.
  3. Cibuľu nakrájame na pásiky. Zeler a mrkvu na hranolky. Orestujeme cibuľu, keď dáme cibuľu na olej hneď ju osolíme. Pridáme zeler a mrkvu. Restujeme podľa toho či máme radi chrumkavú zeleninu alebo mäkkú.
  4. Na tanieri ozdobíme doma vypestovanou žeruchou, pridáme za lyžicu pickles alebo kyslú kapusty (tá nie je na fotke, lebo som si na ňu spomenula až keď som sa pustila do jedenia :-) Prajem všetkým dobrú chuť :-)