veľakrát sa mi stane, že dcérka spí ešte o desiatej ( za čo som nesmierne vďačná) a to už je neskoro chodiť po čerstvé Zobraziť celý popisveľakrát sa mi stane, že dcérka spí ešte o desiatej ( za čo som nesmierne vďačná) a to už je neskoro chodiť po čerstvé pečivko
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
| cesto: | |
| 120 ml, teplé | 
                                                             | 
                                                    
| 2 čl | 
                                                             | 
                                                    
| 30 g, čerstvé | 
                                                             | 
                                                    
| 500 g | 
                                                             | 
                                                    
| 150 g | 
                                                             | 
                                                    
| 350 g | 
                                                             | 
                                                    
| 2 čl | 
                                                             | 
                                                    
| 2-2,5 čl | 
                                                             | 
                                                    
| 2-3 čl z každého, , ľan, sezam, slnečnicové jadrá (nemusí byť) | 
                                                             | 
                                                    
| 2 pl | 
                                                             | 
                                                    
| 2 | 
                                                             | 
                                                    
| 400 (podľa potreby) ml, teplá | 
                                                             | 
                                                    
| 2,5 pl, (slnečnicový alebo olivový) | 
                                                             | 
                                                    
| 2,5 pl | 
                                                             | 
                                                    
| pred pečením: | |
| na potretie, papier na pečenie | 
                                                             | 
                                                    
| podľa chuti: | |
| , ľan, syr, slaninka | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások, navážime si múky ( môže byť i 1 kg hladkej, ale my máme radšej z týchto zmiešaných), pridáme soľ, rascu a všetko premiešame. Urobíme si jamku ( v ďalšom kroku si zahráme guľôčky zo žĺtkov).
- 2
 Oddelíme si žĺtky od bielkov ( bielky odložíme do chladničky na iné dobrotky), žĺtky a kvások pridáme ku suchým surovinám, pridáme 3/4 množstva teplej vody ( zvyšok podľa potreby, niekedy mi treba i viac), olej a ocot. Miesime, pokiaľ sa nám neprestane cesto lepiť na misku. Necháme kysnúť aspoň 1 hodinu ( ja väčšinou cez noc - no vtedy cesto potriem trochou oleja ) pod utierkou.
- 3
 Po hodine cesto rozdelíme na dve časti, každú dobre premiesime. Rožky: cesto si rozvaľkáme do kruhu, nakrájame na 8 trojuholníkov, potrieme mliekom a zrolujeme ( od základne ). Uložíme na papierom vystlaný plech Žemličky, bagetky: cesto rozdelíme na 8 častí a vytvarujeme pekné bochníčky alebo valčeky. Uložíme na papierom vystlaný plech a ostrým nožom urobíme pár zárezov. Ja robievam všetky tvary a deti si vyberú svoj obľúbený.
- 4
 Pečivo na plechu potrieme vlažným mliekom ( možno posypať podľa chuti sezamom, rascou...nemusí byť ), necháme kysnúť ešte 20 minút. Za ten čas si dáme vyhriať rúru. Pečivo vložíme do rúry a kto má rád, môže si po 15 minútach poukladať na pečivo plátok dobrého syra, alebo slaninky :).
                                                    - 5
 Po upečení necháme pečivo vychladnúť na mriežke a podávame ako má kto rád. Dobrú chuť!
                                                    - 6
 alebo takéto ( pre deti i pre maminku)
                                                    
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 

                                                    
                                                    
                                                    




 


to zoženieš v každých potravinách