Chutné pečivo

sonka1307 - fotkasonka1307, 11. novembra 2010
Chutné pečivo
Foto: sonka1307

veľakrát sa mi stane, že dcérka spí ešte o desiatej ( za čo som nesmierne vďačná) a to už je neskoro chodiť po čerstvé Zobraziť celý popisveľakrát sa mi stane, že dcérka spí ešte o desiatej ( za čo som nesmierne vďačná) a to už je neskoro chodiť po čerstvé pečivko

16
porcií
80 minút
príprava
25-30 minút
na 200 °C

Suroviny

cesto:
120 ml, teplé
2 čl
30 g, čerstvé
500 g
150 g
350 g
2 čl
2-2,5 čl
2-3 čl z každého, , ľan, sezam, slnečnicové jadrá (nemusí byť)
2 pl
2
400 (podľa potreby) ml, teplá
2,5 pl, (slnečnicový alebo olivový)
2,5 pl
pred pečením:
 na potretie, papier na pečenie
podľa chuti:
  , ľan, syr, slaninka




Postup

  1. 1

    Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások, navážime si múky ( môže byť i 1 kg hladkej, ale my máme radšej z týchto zmiešaných), pridáme soľ, rascu a všetko premiešame. Urobíme si jamku ( v ďalšom kroku si zahráme guľôčky zo žĺtkov).

  2. 2

    Oddelíme si žĺtky od bielkov ( bielky odložíme do chladničky na iné dobrotky), žĺtky a kvások pridáme ku suchým surovinám, pridáme 3/4 množstva teplej vody ( zvyšok podľa potreby, niekedy mi treba i viac), olej a ocot. Miesime, pokiaľ sa nám neprestane cesto lepiť na misku. Necháme kysnúť aspoň 1 hodinu ( ja väčšinou cez noc - no vtedy cesto potriem trochou oleja ) pod utierkou.

  3. 3

    Po hodine cesto rozdelíme na dve časti, každú dobre premiesime. Rožky: cesto si rozvaľkáme do kruhu, nakrájame na 8 trojuholníkov, potrieme mliekom a zrolujeme ( od základne ). Uložíme na papierom vystlaný plech Žemličky, bagetky: cesto rozdelíme na 8 častí a vytvarujeme pekné bochníčky alebo valčeky. Uložíme na papierom vystlaný plech a ostrým nožom urobíme pár zárezov. Ja robievam všetky tvary a deti si vyberú svoj obľúbený.

  4. 4

    Pečivo na plechu potrieme vlažným mliekom ( možno posypať podľa chuti sezamom, rascou...nemusí byť ), necháme kysnúť ešte 20 minút. Za ten čas si dáme vyhriať rúru. Pečivo vložíme do rúry a kto má rád, môže si po 15 minútach poukladať na pečivo plátok dobrého syra, alebo slaninky :).

    Chutné pečivo - obrázok 4
  5. 5

    Po upečení necháme pečivo vychladnúť na mriežke a podávame ako má kto rád. Dobrú chuť!

    Chutné pečivo - obrázok 5
  6. 6

    alebo takéto ( pre deti i pre maminku)

    Chutné pečivo - obrázok 6

Diskusia k receptu

xanadu1955
Pečivko vyzerá chutne hneď by som zahryzla ale kde prosím zoženiem zemiakovú múku ešte som sa ju nikde nevidela. Ďakujem
sonka1307
@xanadu1955 kľudne môžeš použiť i zemiakové cesto v prášku, uvarený zemiak, alebo práškovú zemiakovú kašu :)
to zoženieš v každých potravinách
sonka1307
Ďakujem Vám všetkým... vyzerá tam byť mnoho surovín, ale je to v podstate to, čo máme doma vždy...
babi
Vôňa čerstvého chlebíka a oečiva, je neodolateľná. Hneď by som si dal. Pre mňa sú takéto rožteky, lepšie ako zákusok. Je super že si to piekla aj z celozrnnej múky. Také sú najlepšie. @sonka1307 si mladé baba a taká šikovná!!!!!!!
babi
prepáč, sú tam preklepy, ale asi porozumieš
edimilka
dostala som hlivu poprosim nejake recepty mam ju velmi rada díky
enge149
mňam,zemiaková múka je aj v Kauflande,viacej druhov aj podľa ceny,dnes som ju tam pozerala aj chválila..
zabiatko66
no také čerstvé a chrumkové rožky rovno z rúry to by som si naozaj dala. Mňam, mňam. odkladám si receptík do svojich receptov.
astheart
Nevím, jestli se nepletu, ale není náhodou bramborová moučka škrob????




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia