Chutné pečivo

Autor receptu: sonka1307

veľakrát sa mi stane, že dcérka spí ešte o desiatej ( za čo som nesmierne vďačná) a to už je neskoro chodiť po čerstvé pečivko

16
porcií
80 minút
príprava
25-30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások, navážime si múky ( môže byť i 1 kg hladkej, ale my máme radšej z týchto zmiešaných), pridáme soľ, rascu a všetko premiešame. Urobíme si jamku ( v ďalšom kroku si zahráme guľôčky zo žĺtkov).
  2. Oddelíme si žĺtky od bielkov ( bielky odložíme do chladničky na iné dobrotky), žĺtky a kvások pridáme ku suchým surovinám, pridáme 3/4 množstva teplej vody ( zvyšok podľa potreby, niekedy mi treba i viac), olej a ocot. Miesime, pokiaľ sa nám neprestane cesto lepiť na misku. Necháme kysnúť aspoň 1 hodinu ( ja väčšinou cez noc - no vtedy cesto potriem trochou oleja ) pod utierkou.
  3. Po hodine cesto rozdelíme na dve časti, každú dobre premiesime. Rožky: cesto si rozvaľkáme do kruhu, nakrájame na 8 trojuholníkov, potrieme mliekom a zrolujeme ( od základne ). Uložíme na papierom vystlaný plech Žemličky, bagetky: cesto rozdelíme na 8 častí a vytvarujeme pekné bochníčky alebo valčeky. Uložíme na papierom vystlaný plech a ostrým nožom urobíme pár zárezov. Ja robievam všetky tvary a deti si vyberú svoj obľúbený.
  4. Pečivo na plechu potrieme vlažným mliekom ( možno posypať podľa chuti sezamom, rascou...nemusí byť ), necháme kysnúť ešte 20 minút. Za ten čas si dáme vyhriať rúru. Pečivo vložíme do rúry a kto má rád, môže si po 15 minútach poukladať na pečivo plátok dobrého syra, alebo slaninky :).
  5. Po upečení necháme pečivo vychladnúť na mriežke a podávame ako má kto rád. Dobrú chuť!
  6. alebo takéto ( pre deti i pre maminku)