Chutné pečivo
Autor receptu: sonka1307
veľakrát sa mi stane, že dcérka spí ešte o desiatej ( za čo som nesmierne vďačná) a to už je neskoro chodiť po čerstvé pečivko
16 porcií |
80 minút príprava |
25-30 minút na 200 °C |
Suroviny cesto:- 120 ml, teplé mlieko
- 2 čl cukor kryštál
- 30 g, čerstvé droždie
- 500 g múka polohrubá
- 150 g múka hladká celozrnná
- 350 g múka hladká T650
- 2 čl rasca mletá
- 2-2,5 čl soľ morská
- 2-3 čl z každého, , ľan, sezam, slnečnicové jadrá (nemusí byť) otruby
- 2 pl múka zemiaková
- 2 žĺtky
- 400 (podľa potreby) ml, teplá voda
- 2,5 pl, (slnečnicový alebo olivový) olej
- 2,5 pl ocot
pred pečením:- na potretie, papier na pečenie mlieko
podľa chuti:- , ľan, syr, slaninka sezamové semená
Postup- Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások,
navážime si múky ( môže byť i 1 kg hladkej, ale my máme radšej z týchto zmiešaných), pridáme soľ, rascu a všetko premiešame. Urobíme si jamku ( v ďalšom kroku si zahráme guľôčky zo žĺtkov).
- Oddelíme si žĺtky od bielkov ( bielky odložíme do chladničky na iné dobrotky), žĺtky a kvások pridáme ku suchým surovinám, pridáme 3/4 množstva teplej vody ( zvyšok podľa potreby, niekedy mi treba i viac), olej a ocot. Miesime, pokiaľ sa nám neprestane cesto lepiť na misku. Necháme kysnúť aspoň 1 hodinu ( ja väčšinou cez noc - no vtedy cesto potriem trochou oleja ) pod utierkou.
- Po hodine cesto rozdelíme na dve časti, každú dobre premiesime.
Rožky: cesto si rozvaľkáme do kruhu, nakrájame na 8 trojuholníkov, potrieme mliekom
a zrolujeme ( od základne ). Uložíme na papierom vystlaný plech
Žemličky, bagetky: cesto rozdelíme na 8 častí a vytvarujeme pekné bochníčky alebo
valčeky. Uložíme na papierom vystlaný plech a ostrým nožom urobíme pár
zárezov.
Ja robievam všetky tvary a deti si vyberú svoj obľúbený.
- Pečivo na plechu potrieme vlažným mliekom ( možno posypať podľa chuti sezamom, rascou...nemusí byť ), necháme kysnúť ešte 20 minút. Za ten čas si dáme vyhriať rúru.
Pečivo vložíme do rúry a kto má rád, môže si po 15 minútach poukladať na pečivo plátok dobrého syra, alebo slaninky :).
- Po upečení necháme pečivo vychladnúť na mriežke a podávame ako má kto rád.
Dobrú chuť!
- alebo takéto ( pre deti i pre maminku)
|