Chutné pečivo
	        Autor receptu: sonka1307 	         
	        
	        veľakrát sa mi stane, že dcérka spí ešte o desiatej ( za čo som nesmierne vďačná) a to už je neskoro chodiť po čerstvé pečivko | 		  
				  	  
				  	16 porcií  | 
				  	  
				  	80 minút príprava  | 
				  	  
				  	25-30 minút  na 200 °C  | 
 
 Suroviny cesto:- 120 ml, teplé mlieko 
 - 2 čl cukor kryštál
 - 30 g, čerstvé droždie 
 - 500 g múka polohrubá
 - 150 g múka hladká celozrnná 
 - 350 g múka hladká T650
 - 2 čl rasca mletá
 - 2-2,5 čl soľ morská        
 - 2-3 čl z každého, , ľan, sezam, slnečnicové jadrá (nemusí byť) otruby
 - 2 pl múka zemiaková 
 - 2 žĺtky
 - 400 (podľa potreby) ml, teplá  voda
 - 2,5 pl, (slnečnicový alebo olivový) olej 
 - 2,5 pl ocot
  pred pečením:- na potretie, papier na pečenie mlieko 
  podľa chuti:-  , ľan, syr, slaninka sezamové semená
 
 Postup- Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások,
navážime si múky ( môže byť i 1 kg hladkej, ale my máme radšej z týchto zmiešaných), pridáme soľ, rascu a všetko premiešame. Urobíme si jamku ( v ďalšom kroku si zahráme guľôčky zo žĺtkov).
 - Oddelíme si žĺtky od bielkov ( bielky odložíme do chladničky na iné dobrotky), žĺtky a kvások pridáme ku suchým surovinám, pridáme 3/4 množstva teplej vody ( zvyšok podľa potreby, niekedy mi treba i viac), olej a ocot. Miesime, pokiaľ sa nám neprestane cesto lepiť na misku. Necháme kysnúť aspoň 1 hodinu ( ja väčšinou cez noc - no vtedy cesto potriem trochou oleja ) pod utierkou.
 - Po hodine cesto rozdelíme na dve časti, každú dobre premiesime.
Rožky:  cesto si rozvaľkáme do kruhu, nakrájame na 8 trojuholníkov, potrieme mliekom 
             a  zrolujeme ( od základne ). Uložíme na papierom vystlaný plech
Žemličky, bagetky:  cesto rozdelíme na 8 častí a vytvarujeme pekné bochníčky alebo
             valčeky. Uložíme na papierom vystlaný plech a ostrým nožom urobíme pár
             zárezov.
Ja robievam všetky tvary a deti si vyberú svoj obľúbený.   
 - Pečivo na plechu potrieme vlažným mliekom ( možno posypať podľa chuti sezamom, rascou...nemusí byť ),  necháme kysnúť ešte 20 minút. Za ten čas si dáme vyhriať rúru.
Pečivo vložíme do rúry a kto má rád, môže si po 15 minútach poukladať na pečivo plátok dobrého syra, alebo slaninky :).
 - Po upečení necháme pečivo vychladnúť na mriežke a podávame ako má kto rád.
Dobrú chuť!
 - alebo takéto ( pre deti i pre maminku)
 
             
          
        
		  
		
		
          
         |