Chudá tlačenka zo žitného ostrova

pusta - fotkapusta, 24. februára 2011
Chudá tlačenka zo žitného ostrova
Foto: pusta

Túto tlačenku som si uchovala v pamäti zo zabíjačiek u mojej babičky, ktorá bývala niekoľko km od Dunajskej Stredy. Spája ma s ňou nielen Zobraziť celý popisTúto tlačenku som si uchovala v pamäti zo zabíjačiek u mojej babičky, ktorá bývala niekoľko km od Dunajskej Stredy. Spája ma s ňou nielen spomienka na starú mamu, moje detstvo, neopakovateľná atmosféra na dedine, ale najmä jej úžasná chuť. Robíme ju podnes deň, aj ked bývame v meste, lebo domáce je len domáce, však to poznáte aj Vy sami.

1 tlačenkový rukáv
porcia
150 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

nad 1500  g, väčšie
2 ks
300 g
500 g
2 ks, stredne veľká
(hlavička)
2 ks
25 guličiek
11 guličiek
2 čajové lyžičky drvená sušená
2 čajové lyžičky
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Očistíme bravčové koleno i nožičky, bravčové kože od chlpkov, pečiatok,.iných nečistôt, dôkladne umyjeme. Vložíme do veľkého hrnca, zalejeme studenou vodou, osolíme, pridáme 1 bobkový list, 15 guličiek celého čierneho korenia, 8 guličiek celého nového korenia, 1 očistenú cibuľu, 8 strúčikov olúpaného cesnaku a varíme pomalým varom 90 minút, zbierame penu, mäso má byť mäkké, avšak nerozvarené a nesmie sa rozpadať, bravčové kože a nožičky varíme vo vývare dalej ešte 30 minút. Vyberieme a necháme všetko vychladnúť, mäso vyberáme už po dvoch hodinách varenia a vykostíme. Pliecko varíme v osolenej vode s koreninami,cibuľou a cesnakom zvlášť, po 30-tich minútach varenia vyberieme a necháme vychladnúť. Vývar scedíme a odoberieme mastnotu.

  2. 2

    Vychladdnuté pliecko pokrájame na veľkosť 3x1 cm, ostatné mäso a mastné na menšie kúsky, kožu na jemné prúžky dlžky asi 1 cm, vložíme do väčšieho hrnca, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, rozomnutou majoránkou, červenou mletou paprikou - rôsol potom nebude chudokrvný a paprika pridá i na chuti, pridáme prelisovaný cesnak, zalejme vývarom asi 2,5 cm nad mäsovú zmes a dobre premiešame. Zmes musí byť prekorenená a presolená, mäso natiahne chuť do seba, inak by bola hotová tlačenka mdlej chuti.

  3. 3

    Plníme do tlačenkového rukáva, konce zaviažeme, na dedinách sa ešte tlačenka varí v ostatnom vývare v kotli, ja už nevarím dalej. Tlačenku položím na podnos, zaťažím doštičkou a pravidelne po 20-tich minútach otáčam, aby mala pekný tvar a mäso s vývarom sa rovnomerne rozložilo. Nechám úplne vychladnúť a dám do chladničky stuhnúť na 24 hodín. Nesmie sa vkladať vlažné a ani zmrznúť, rozpadala by sa pri krájaní. Dané množstvo postačuje na 1 tlačenkový rukáv, ak ho nemám, dávam do hlbokého pekáča, postup je rovnaký. Podávame s cibuľou, octom a čerstvým domácim chlebom. Ak varíte näso v tlakovom hrnci, postačuje čas varenia 45 minút.

Diskusia k receptu

duschko
Ta tlacenka musi byt velmi, velmi dobra. Robim skoro taku istu, az nato, ze nedavam mletu cer. papriku. Inak aj postup je stejny. Musim sa uz konecne pustit aj ja do tlacenky.
pusta
dushko, som sa smiala, ked som písala o mletej červenej paprike, že potom nebude rôsol chudokrvný, ale pridáva i na chuti.Potvrdili aj tí, čo ju robili mimo Slovemska. Niekedy pridám aj uvarenú bravčovú pečienku, srdce a jazyk - ak mám. Ak je málo tučného, pridám kúsok vareného bôčika.
bzuky
Jeden recept lepší ako druhý, ďakujem pusta.
sovka62
Papriku tiež nedávam a používam aj hlavu a jazyky, tie mám v tlačenke veľmi rada. Len som už nerobila aspoň 15 rokov, budem musieť zas vyskúšať, narobila si mi chute.
pusta
sovka, verím ti, ale aj sama sebe, hoci som ju robila len pred tromi týždňami
evanaaa
Pusta, mama pochádzala z Vrábel a tam sa varilo na " maďarský spôsob", takú zabíjačku som odvtedy nikdy nejedla a potom som sa divila, že prečo každý robí bielu tlačenku, jesné, nebola tak pikantná ako s tou paprikou,a atakú dnes málokde vidím. A ani klobásky a ostatné produkty som už také neokúsila. A mnoho tvojich receptov a postupov mi niečo pripomína.
jarunka
Takuto tlacienku robieval aj moj dedko na zabijackach. Na madarsky sposob.
ivan14
S paprikou jsem nikdy nedělal, zkusím. Kůže do hmoty umelu. A tlašenku klidně mrazím, málokdy se mi stane, že se po rozmrazení rozpadne, pak se to dá prohlásit za tlačenkový salát. :-) A osvědčilo se mi nalít tlačenku do 2 dc kelímků z kafeautomatu, po vychlazení oškrábnu zvrchu sádlo a zamrazím. Je to porce tak akorát.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia