Chudá tlačenka zo žitného ostrova

Autor receptu: pusta

Túto tlačenku som si uchovala v pamäti zo zabíjačiek u mojej babičky, ktorá bývala niekoľko km od Dunajskej Stredy. Spája ma s ňou nielen spomienka na starú mamu, moje detstvo, neopakovateľná atmosféra na dedine, ale najmä jej úžasná chuť. Robíme ju podnes deň, aj ked bývame v meste, lebo domáce je len domáce, však to poznáte aj Vy sami.

1 tlačenkový rukáv
porcia
150 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Očistíme bravčové koleno i nožičky, bravčové kože od chlpkov, pečiatok,.iných nečistôt, dôkladne umyjeme. Vložíme do veľkého hrnca, zalejeme studenou vodou, osolíme, pridáme 1 bobkový list, 15 guličiek celého čierneho korenia, 8 guličiek celého nového korenia, 1 očistenú cibuľu, 8 strúčikov olúpaného cesnaku a varíme pomalým varom 90 minút, zbierame penu, mäso má byť mäkké, avšak nerozvarené a nesmie sa rozpadať, bravčové kože a nožičky varíme vo vývare dalej ešte 30 minút. Vyberieme a necháme všetko vychladnúť, mäso vyberáme už po dvoch hodinách varenia a vykostíme. Pliecko varíme v osolenej vode s koreninami,cibuľou a cesnakom zvlášť, po 30-tich minútach varenia vyberieme a necháme vychladnúť. Vývar scedíme a odoberieme mastnotu.
  2. Vychladdnuté pliecko pokrájame na veľkosť 3x1 cm, ostatné mäso a mastné na menšie kúsky, kožu na jemné prúžky dlžky asi 1 cm, vložíme do väčšieho hrnca, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, rozomnutou majoránkou, červenou mletou paprikou - rôsol potom nebude chudokrvný a paprika pridá i na chuti, pridáme prelisovaný cesnak, zalejme vývarom asi 2,5 cm nad mäsovú zmes a dobre premiešame. Zmes musí byť prekorenená a presolená, mäso natiahne chuť do seba, inak by bola hotová tlačenka mdlej chuti.
  3. Plníme do tlačenkového rukáva, konce zaviažeme, na dedinách sa ešte tlačenka varí v ostatnom vývare v kotli, ja už nevarím dalej. Tlačenku položím na podnos, zaťažím doštičkou a pravidelne po 20-tich minútach otáčam, aby mala pekný tvar a mäso s vývarom sa rovnomerne rozložilo. Nechám úplne vychladnúť a dám do chladničky stuhnúť na 24 hodín. Nesmie sa vkladať vlažné a ani zmrznúť, rozpadala by sa pri krájaní. Dané množstvo postačuje na 1 tlačenkový rukáv, ak ho nemám, dávam do hlbokého pekáča, postup je rovnaký. Podávame s cibuľou, octom a čerstvým domácim chlebom. Ak varíte näso v tlakovom hrnci, postačuje čas varenia 45 minút.