Chrumkavé pizza žemle

foo - bez fotkyfoo, 22. decembra 2011
Chrumkavé pizza žemle
Foto: foo

Inšpirácia pochádza z jedného receptu z časopisu. Pôvodne to boli plnené pizzové šatôčky, no myslím že takto chutia lepšie a viac vynikne chuť roztaveného syru a šunky. Chutia presne ako gazdovské žemle z Billy, kto poznáte :) tákže...Bon Apetit! :)

15
porcií
40 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

42 g
300 ml
1 KL
600 g
150 ml
1 ks surové

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Začneme tým že si pripravíme kvások. 100 ml mlieka vlejeme do misky, do nej rozdrvíme najemno droždie, pridáme kávovú lyžičku cukru a asi 50 g hladkej múky. Necháme odležať na teplom mieste, kým nevykysne.

  2. 2

    550 g múky postupne za miešania vsypeme do misky s kváskom, takisto pridáme olej a zbytok mlieka a štipku soli. Poriadne vymiesime cesto. Dáme odležať na cca. 25 minút na teplé miesto.

  3. 3

    Rúru si predohrejeme na 180°C.

  4. 4

    Dosku si trošku poprášime múkou. Na ňu si položíme cesto, ktoré rozdelíme na 15 približne rovnakých častí. Každý kúsok potrieme vrstvou kečupu, posypeme oreganom a bazalkou, položíme kúsok mozzarelly, na to väčší plátok šunky, tak aby pokrýval celý syr. Šunku potrieme vajíčkom a ešte posypeme nastrúhaným syrom / ja som na to poukladala malé nite zo syrových korbáčikov, ktoré tam vážne zapasovali :) /. Dáme do rúry na cca. 25 min, alebo kým nezačne cesto z krajov hnednúť.

  5. 5

    Moja rodinka odporúča namáčať si tieto žemličky ešte do kečupu. Ak tak spravia oni, do 15-tich minút sa po mojich drahocenných žemlách len tak zapráši :D

Diskusia k receptu