Chrenová jemná omáčka k hovädziemu z polievky fotorecept
Foto: sracz
Po návšteve švagra Lacka nám v polievke ostal krásny „falatek“ hovädzieho. Paradajková omáčka sa nám už prejedla, tak som siahol na chrenovú. Predstavuje jeden Zobraziť celý popisPo návšteve švagra Lacka nám v polievke ostal krásny „falatek“ hovädzieho. Paradajková omáčka sa nám už prejedla, tak som siahol na chrenovú. Predstavuje jeden zo skvostov našej „ZBUBLA“ rodinnej šperkovnice. Naviac som ju „vyčančal“ podľa vlastných chúťok. Deň pamiatky na zosnulých bol príležitosťou aj na spomienky, v ktorých som si predstavil milovanú babičku Lady Ann, ako si pochutnáva aj na tomto mojom variante pochvaľujúc, „hmm fajna a zo šmetanku“. Použil som kyslú a nadstavil „šlahetkou"!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
350 - 400 ml |
|
podľa chuti |
|
4 - 5 PL |
|
4 - 5 PL |
|
4 - 5 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
všetko pekne „pod ruku“
-
2
varil som iba pre nás dvoch, preto iba z ½ množstva všetkého aj pre bechamelový základ, t. j. po PL oleja, masla a hladkej múky. Priebežným miešaním som rozpustil až získala „béžovú“ farbu a príjemne rozvoňala. Varechu som vymenil za drôtenú „metličku“ a pokračujúc v miešaní som pomaly prilieval studené mlieko. Keď začalo tvoriť bubliny, zdroj tepla som znížil o ½ a pridal KL soli, ¼ KL mletého bieleho korenia a ¼ čerstvo strúhaného muškátového orieška. Po premiešaní nasledovala
-
3
hustá kyslá smotana (~ 4 kopcovité PL), na jemno postrúhaný oštiepok (je možné nahradiť ho iným tvrdším syrom) a po vymiešaní do hladka som omáčku nadstavil asi 80 ml šľahačkovej smotany (v košickom dávnom to dialekte „šlahetky“), rajnicu s omáčkou som odstavil na studenú podložku a po 5÷7´ konečne prisypal aj čerstvo postrúhaný chren. Ja mám rád chren taký, čo „ťahá vozgre“ z nosa a prečistí všetky 4 páry sínusov (frontálne, maxilárne, etmoidálne aj sfenoidálne). Ak by som varil doma s našim „divým“ chrenom, tak by stačilo 4÷6 PL, ale tunajší tzv. „baby“, som musel postrúhať celý (asi 200 g) a aj tak v omáčke pôsobil doslova jemne!
-
4
nuž a po naservírovaní jednotlivé porcie vyzerali takto,
-
5
detailnejší pohľad zvýrazňuje, že bielené, maslom poliate zemiaky som posypal domácou strihanou pažítkou
-
6
no a samozrejme, sme nezabudli na symbolický tanier pre našich najbližších zosnulých
varecha.pravda.sk/recepty/hovadzie-rebro-s-chrenovou-omac...
Recept som presmeroval do kk a samozrejme ti ešte posielam veľa * * * * * * *
Ďakujem pekne.