Foto: havino
Boli sme na oslave a pani domáca podávala tento posúch. Jeho chuť mi pripomenulo detstvo a všetci sme sa zhodli, veď to sú ,,Bosniaky" Zobraziť celý popisBoli sme na oslave a pani domáca podávala tento posúch. Jeho chuť mi pripomenulo detstvo a všetci sme sa zhodli, veď to sú ,,Bosniaky" po 50 halierov. Tak dobrý chlebový posúch som snáď ani nejedla, hoc kváskové chleby a rôzne druhy pečiva pečiem už dlho. Verím, že recept pomôže aj tým, čo majú stále rešpekt pred pečením domáceho chleba. Nenáročné, jednoduché a chuť chleba na plechu. Dodržte hlavne, ale pomer a aj odporúčané múky, v tom je tá jeho bosniakovo - chlebová chuť.
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
Ja si v poslednej dobe kupujem tieto múky, som s nimi nadmieru spokojná, už aj ja viem pri pečení chlebov, že nie je múka, ako múka.
-
2
Zo surovín vypracujeme cesto. Ja už kvások nerobím pri chleboch a pečivách, rovno všetko spolu do misy aj s droždím dávam. Vody presne toľko, koľko je napísané, je to veľa, ale také hydratované cesto má byť, bude sa dávať na plech, tak nebáť sa, preto sú aj také dierky, aké sú. Vypracujeme a necháme hodinu kysnúť v nádobe.
-
3
Po celej hodine kysnutia, si na olejom potretý plech, alebo papier na pečenie prenesieme cesto, nič s ním nerobíme, preložíme ho rovno z nádoby, v ktorej kyslo na plech. Ruky si potrieme olejom a uhladíme na plechu. Popicháme rozmarín a posypeme hrubozrnnou soľou.
-
4
Ja som ho piekla horkovzduchom pri 200 C, bez horkovzduchu by som vyhriala rúru až na 220 C.
-
5
Manžel zajedal s fazuľovou polievkou.
@katka to je hotový príbeh s týmito múkami čo ja mám, dostať ich len v Jednote, alebo mlyn Zrno, len poštovné je predražené, čiže po dohode s vedúcou predajne, zavolá jedného pána a on ich tam vozí, majú rôzne, kadejaké
@afataga , čestné pionierske, ked sme sa začali ním núkať na oslave, každý, že čo vám tá chuť pripomína a mňa ani netrklo, len mi neskutočne chutil a potom kolega, že bosniaky a už sme pritakávali len
dievčence po tejto múke sa pozrite v Hyper tescu a tú druhú 650 pšeničnú dostať bežne
na múky z Mlyn Zrno nedám dopustiť, túto múku mámn doma, určite vyskúšam. :-)
poštovné máš veľkú pravdu, je pridrahé, ja som mala šťastie a múku som kúpila v tescu.
@tanicka , chválim výborný receptík a oceňujem vysoko, že si uviedla rozmer plechu. :-)
Kuchenmeister mám doma, presne takú ako je na obrázku. Najbližšie posúch vyskúšam. Krásny večer! :-)
@kukulienka , asi len si nevedela, že je to bosniak, guľatý tvar a chlebová chuť, presne ako @katka píše, ja som mala pri základnej škole potraviny a stál 50 halierov, hrubá soľ, ešte teplý som ráno kupovala si na desiatu, až sa mama hnevala, že len to jem, tak som ich rada mala s doteraz mi to zostalo, že chutný chlieb si samý vychutnám bez ničoho aj
@katka tá kuchenmeister je výborná, nemusíš inú zháňať, ja aj špaldovú už len tejto značky používam, ale ak by si predsa len niečo z mlyna, tak ti odporúčam chlebovú tmavú T 1050, mám ju prvý krát, čisto len z nej som kváskový a výborný bol a zaujímavé, že môjmu s cukrom nepohlo, napriek tomu, že je pšeničná, som testovala na ňom, ak tu si zaobstaraj na pečivo, chlieb
@kimlo vdaka, aj ja s ňou prikrmujem ked nemám tu zelenu celozrnnú
mala som asi vlhkejšiu múku, dala som presne podľa teba všetko, bolo strašne riedke, musela som dohustiť múkou, kým som dosiahla konzistenciu ako máš ty, ale vydarilo sa :-)
@staja dakujem, ved ty tiež pečieš kváskové chleby ako ja a poviem ti, toto je veľmi skvelá náhrada na zajedanie, ked nie je potrebné natierať
@Zuzi ďakujem, no u nás už nehrozí biely chlieb, ja ho nejem 25 rokov a môj rok a pol, po dlhej dobe som na ňom otestovala síce pšeničnú, ale tmavú chlebovú, nič, paráda, bez ujmy na výške jeho cukru, tak som fakt rada, k pečenému kolenu ani neváhaj, ak máš také múky, odrežeš, odtrhneš a zajedáte, nám veľmi chutil
@pusta , ty si rýchlovka, sa teším, že si ho upiekla, fakt, mám radosť, dúfam, že aj chutil, máš ho vyšší, ako ja, čo sa týka vody, ja som úplne smelo do múky naraz naliala pol litra vody, vedela som,že bude redšie,ale ved išlo na plech, takže smelo som ju tam dala, konzistenciu som mala takú, ako ked robím kysnuté ovocné koláče, redšie cesto a aj dosť redšie, nech nie je hutné, rovno z misy ho premiestňujem do plechu a len olejom potretými rukami utľapkávam, takže si možno ani nemusela múku pridávať, nechať redšie, ale ty si gazdiná, vieš aké má byť, ked to je s tými múkami tak, jedna taká, druhá onaká, ja som dnes posledné 3 vrecká kúpila tej tmavej T 1050, sa mi z nej dobre pečie aj kváskový chlieb, Vdaka Ti za foto a však je to také odľahčené pečenie? šup, šup a chlieb na plechu raz dva hotový :-)
@janikbj , nabudúce skúsiš, nie je všetkým dňom koniec, ale radšej si zadováž tu hladkú ražnú, ja slané posúchy som z času na čas piekla len z bielej múky k polievkam, ale neviem, či mi to nechutilo tak, ako tento, s tou ražnou je predsa len chuťovo najviac podobný chlebíku
@nelisa , daj vedieť potom, ako vám chutil, dakujem
@elyska , vdaka
odteraz tiež nečakám na kvások, super nápad :-) áno vyšiel vysoký, príjemne ma to prekvapilo, zaradujem tvoj vynikajúci recept do pravidelných.
ešte raz dakujem.
odteraz tiež nečakám na kvások, super nápad :-) áno vyšiel vysoký, príjemne ma to prekvapilo, zaradujem tvoj vynikajúci recept do pravidelných.
ešte raz dakujem.
už viac rokov neviem, čo je to z obchodu alebo z pekárne a ani to už vedieť nechcem.
chlieb, pečivo, posúchy všetko zachránia a domáce je predsa len domáce. tebe hovoriť netreba, zas tak veľa práce to nie je a vždy čerstvé a vlastné :-)
Spravila som si len menší, z polovičnej dávky, lebo som teraz sama doma, ale zajtra poobede už z neho iste nebude ani kúsok. Ďakujem pekne za recept! :-)
@katka , som potešená, je mi cťou a ak Ti chutí, o to viac, dakujem aj za dojem z chuti aj za foto, ukážkový ho máš
@svedka , neváhaj, ale len tmavé múky, žiadnu bielu a bude to aj zdravšie, aj chutnejšie, chlebové
@nelisa , som nadšená, že vám chutí, inak to maslo mám aj ja v pláne, ale cesnak ma nenapadol, super nápad, super. Čo sa tej vody týka, ked budeš piecť skús dať pol litra, porovnaj si, ak chceš, jeden plech taký, druhý s menej vody. Je to posúch, nemusí byť hutnejšie cesto, ako na chlebík, pečivo, na čo? v tom je to, že veľa hydratované cesto, nemá z plechu kam ujsť a je dierkavejšie, nadýchanejšie. Ved ty si rozumieš, ale ja aj kysnuté pod ovocné koláče, doslova riedke, lejem, ťahá sa z misy v ktorej kyslo a je až niekedy na nepoznanie, že je kysnuté, také vláčne, nadýchané. Ja som podľa vody vedela, aký bude, ale naozaj nebáť sa, aj tí čo by chceli skúsiť piecť ho.
@katka , presne tak, nebáť sa tej vody, no a na druhý deň, som to myslím písala, aj mne chutil, nebol krehký z vrchu, ale šťavnatý, to tá ražná múka je taká, že udržuje vlhkosť. Dakujem Ti za komentár.
A ešte foto môjho posúcha:
@katka , teší ma srdečne, ked čítam, že opakovane pečieš, dakujem Ti a presne ja tiež tak, ako Ty, ostal na druhý deň, no budem ja iný nový chlieb piecť, nech sa posúch doje, nakrájala som tenšie pásiky, natrela na striedku bryndzovú nátierku a len taký fukot, ved je chuťovo, ako chlieb, len nemá veľký krajec
nááále baby @afataga a @tiginko , ja ju len v hypertescu vídam, aj včera som tam bola na špaldovu tejto značky kuchenmeister a mali ju určite, ked ju majú v menšom meste Martin, tak musí byť aj vo vašich veľkomestách, @afataga a tebe asi podám z ruky do ruky na hranici Vrútky Žilina, @Zuzi , ak nekúpiš kým bude tvoj drahý doma, kým sa vráti pošlem ti osobne tú čo mám ja, v plátennom vrecku, ozaj stojí za to upiecť ho z týchto múk, z iných je to viac menej slaný posúch, tú tá ražná robí chuť
@margaretka , dakujem
akosi mi nejdu pridat foto, este budem skusat
a:
lh4.googleusercontent.com/-POzEkxOU8L8/U4YljGIUdqI/AAAAAAAAAxQ/Yf...
dakujem
@tiginko , ved máš čas, horšie je to s tou chuťou, ale to ťa prejde kým nevidíš foto posúcha, poznám to, recept je tu a raz príde čas
v podvečernú hodinu-rozhodla som-zas upečiem-pre moju mini -na zajtra - rodinu...k fazuľovici bude..
cítim sa jak na poslednom súde..:-(
musela som pred štvrťhodinkou skúsiť..!!
pri každom súste pocit blaha..
máš na svojom triku moje nočné obžerstvo-moja drahá..!!
do cesta kôpor-pokus-narástol lotor..
aj povrch som kyslou smotanou s kôprom pokyckala..
ale som si dala..!!
terazky sa muž dlávi..
mám s tvojím osúchom večernú hodinku slávy..!!
ľahučký..fufňavý..jemný..deravý..
a tak ľahúčko ho aj lenivá babka spraví..
posielam ti dakovné,pochvalné správy..:-)
ešte bude..dalšie nové pokusy..
oplatí sa skočiť na VARECHU naskusy..:-)
dnešný deň-pre ten dážd-sa veľmi nevydaril..no tvoj posúch-teda ten sa mi dnes sehrgut vydaril..:-)
aj trochu celozrnnej..aj ražnej..lyžičku masti doň..rasca..navrch slaninka..mňamkala od slasti naša duorodinka..
k slepému aj hluchému čili gulášu..
pozdrav pre Táničku milú posielam našu..
:-)
Jaj a ten hluchý guláš, no to myslím u pusty bolo, že? všetci slepý guláš a u nás ozaj, že hluchý sa volá :-), aj tam som sa vtedy zasmiala, aj teraz tu v tvojom odkaze, hlavne, že chutil
chlieb mám skúsiť z toho istého cesta ako je pri spomínaných bosniakoch? :-)
áno aj chlieb, aj bosniaky, z tohto istého cesta, len vodu si reguluješ, merala som minule, na chlieb som dala od 250 do 300 ml, daj si najskôr 250 ml a radšej si pridaj
lh6.googleusercontent.com/-gWJ4-Wrvdzg/VFeuyG6LmyI/AAAAAAAAABA/wn...
po rozlomeni vidno aj dierky :-), jedna padla za obet este skoro horuca s maslom
a dakujem, ved vies za co
@brambora samozrejme a uplne sa rozplyvali na jazyku, hadam to z tej fotky nie je dost zrejme??? :-)
@mercel83 my uz uhlom nekurime :-)
Malý, žlto-čierny, páskovaný much. :P
@marcel83 :-))) a vies ako povie ten tvrdy zaba, co neskace len tak plazuje?
nedavno tu bola z toho zaba polievka :-)
no dobre začnem rad radom @afataga a čo sme sa dohodli? máš povedať, že ideš piecť bosniaky, nebola by som aj ja, ale si ich z takého uhla fotila, že sú riadne bosnáky. No ale nie je mi jasné, že či si mala aj kôrčičku, nie je pekne vidieť? Ja som mala kuracie stehná od včera, natrela horčicou, majonézou, cibule, šalátu dala a Vrútocké hamburgery raz dva tri. A takto vyzerá kôrčička, ked na ne zabudneš pri uhrádzaní faktúry, ako ja.
A keď príde vojakovi frajerka na návštevu a maďar zahlási:
"Na bráááňe móš je*****vý komarááát" tiež poteší :))
A čo to tá polievka zo žaby @afataga ??
@tiginko zaba uz odplazovala
stojím pred tvojimi dverami-sťaby hosť-bo chvál na tento-aj pre lenivých a ľavorukých-mám v kešeni viac než dosť..!!
dnes zo špaldovej..s rascou..a samozrejme s br.masťou..miesto vody kyslé mlieko..
no-čo ti poviem-či napíšem..len..ouveeej..mňam
a veľký pozdrav do Ziliny mám..
želám slnko v duši..úsmev nech ti sluší...
:-)
@rad ôstka, keby si ma videla, keby som nemala uši, ako vie @sovka povedať, tak mám úsmev okolo celej hlavy, takto len od ucha k uchu. Nech sa páči vojdi, doma sme, pre dobrých ľudí s láskou a radosťou v srdci máme dvere otvorené vždy. Sa skutočne teším, že vám taký obyčajský posúch zachutil. Dakujem za krásny rýmujúci sa komentár, za pozdrav a opätujem úsmevom, so želaním pekných dni, plných spokojnosti a pohody.
mimochodom krásne rýmujete :-)
@paploska miesila pekaren, piekla som vo forme, nechcelo sa mi trepat do mesta iba kvoli chlebu, vyskusaj, neolutujes
@tiginko ty vieš človeka vyľakať s posúdením kvality, ešte že tak, že len závisť o dierkach, tá je ľudská, ale klamstvo ľudí, je iné svinstvo :-)
tu mas aj oblubene pocetne dierky:
dakujem aj ja za pridanie foto @eviana , potešilo ma to
@tanicka vidíš, mňa zase potešilo ako si mi pekne srdečne odpísala, ďakujem :-)
A ďakujem aj za radu, nabudúce vyskúšam tak, veď aj veľký chlebík tak pečiem, že predhrievam plech, či jenskú misu, tu mi to nenapadlo, nechala som ich kysnúť už na plechu s papierom a celé šupla do vyhriatej rúry. Možno teda preto praskli. Však nabudúce už budem múdrejšia. A možno s nimi vyskúšam tú hubovú, čo @elixir spomína, však som hneď na ňu chuť dostala, keď som to čítala :-)
bez rozmarinu, so slaninkou, druhy raz s rozmarinom a vcera s bryndzou a slaninkou, uz tam nieje skoro nic :-)))
akurat sa mi stale robi osla, uz som aj liala cesto do rozpalenej formy, co robim zle?
Ale ocham aspon ve Vysnych Ruzbachach, hec ! :-)
@mijaita , že kto tu provokuje??? :-) s Vyšnými Ružbachmi a striedavým kúpeľom, my pri peci a ty vo vode si plávaš :-) len si uži, zaslúžiš si, prajeme Ti to
no hej v Jednote, neviem ako u vás, ale tu prídu tri vrecká a dovi dopo, je po múke, ostáva len tá echt vlákninová, tu málo kto berie, len ja :-) a po chlebovej ani stopy a ta je úplne, že ne tento posuch aj, aj na kváskový geniálna, len si ju kúp ked natrafíš
zle vidiet, ale da sa precitat:
na tejto adrese sa dá pozrieť aký majú veľký výber múk a dá sa aj objednať, ešte raz vďaka za odpoveď.
Mirko, nemám slov, chlape čo si vymyslel a ver, že Ťa budem nasledovať. Manžel ked majú pánsku jazdu, tak vždy majú tento posúch, ved mäsa plno, kadečoho a chlapi ho pýtajú, ale chilli im tam dať ma nenapadlo. Máš ho super aj zo špaldovej. teším sa a dakujem za peknú foto a inšpiráciu, no ale ako vždy od Teba.
tak sa aj ja pridavam do zastupu. skvely posuch, teda skor chlieb. rozmaryn som nemala, tak som ho urobila cisto rascovy. ku klasickej fazulovici ako stvoreny. vdaka za recept. urcite som ho nerobila naposledy.
na Tvoje recepty sa da spolahnut. precitala som si dokonca skoro celu diskusiu a s tymi mukami je to hotova veda. tu kde zijem to s mukami pre mna nieje take jednoduche. a ich chlebove a pecivove vyrobky mi nechutia. este skusim pridat foto mojho snazenia
@zuzi , nemýliš sa, ty dnes u mna, ja tiež u teba, v receptoch tvojich som sa hrabala, som sa tu cvičiacich pýtala, reku či môžem ten čokoládový na nedelu, no že výnimočne hej :-), ak nepôjdu tam a onam, tak neviem zatial, ale už som mascarpone kúpila, posúch máš ukážkový, takýto má byť, tá ražná tá je v ňom luxusná, to je tá chlebová chuť, nech vám padne na úžitok
@zolik , dalšia radosť, dakujem za vyskúšanie, rozmarín nemusí byť, možno rasca ešte lepšia, ako chleba doslova, že? keby si chcela, ja ti aj ražnej pošlem tam kde si, nemala by som problém
@zolik , super fotka ☺!
@havino , paradny recept, samozrejme, mam ho uz davno ulozeny. Ale mali sme taku diskusiu so @zolik o fotografovani, lebo sa nam nedarilo...Tak preto ju chvalim pod tvojim receptom ☺.
A vlastne ako posúch pekávam focacciu, tej sa nejdú dojesť, robievam olivovú s rozmarínom a zo sušených paradajok. :-) www.facebook.com/sevouvkuchyni/photos/a.1764256767144254...
Skúsim tento tvoj recept urobiť z kváskom. Potom pridám foto. ;-) Ďakujem za inšpiráciu.
si krásna,mladá,veľmi šikovná žienka..
aj ja ho mám obľúbený..
o recepte i tebe je velmi pozitívna moja mienka..:-)
Ach, milá @Radost , ani nevieš ako si ma potešila, vážim si tvoje úprimné slová a ďakujem. Prajem Ti veľa zdravia, lebo takýchto úžasných ľudí ako si Ty, ktorí okolo seba rozdávajú radosť, by mala dlho nosiť táto Zem. Dnes akosi ľudia zabúdajú, že pomoc druhým, pekné slovo a podpora urobí šťastných nie len tých druhých, ale aj seba samého. ĎAKUJEM. ♥♥♥
s @rados ť, je to žieňa tu na vareche s veľkým Č, moja krvná skupina a presne si ju odhadla, slovom neublíži a Ty si tiež aj veľmi sympatická, milá a dobrosrdečná, to sa dá prečítať medzi riadkami a z tvojich písmeniek. dakujem Ti veľmi pekne, naozaj mám radosť, si šikovná.
Ďakujem za pochvalu aj za milé slovká, si zlatý človiečik, veľmi rada ťa tu čítam :) Vidieť, že sa až tešíš, keď môžeš pomôcť. A za ten prístup ti veľké VĎAKA ♥♥♥
dakujem ti za recept,
cesto mi vymiesila domaca pekaren na chlieb,
posuch je uz upeceny, prave sa chladi, nadherne rozvoniava ☺
Podľa tohto receptu som asi prvý krát piekol niečo takéto chlebové, nemyslím nejaký koláč alebo pizzu... A pekávam ho dodnes. Hlavne keď mám nejakú polievku ku ktorej sa hodí.