Chlebík aj rožky z jedného cesta fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 2. novembra 2012
Chlebík aj rožky z jedného cesta (fotorecept)
Foto: iva63

chlebík aj pečivko si pečiem doma... ponúkam vám svoj recept, ktorý má u nás obľubu-:) vyskúšala som urobiť z cesta nie len chlebík, ale aj Zobraziť celý popischlebík aj pečivko si pečiem doma... ponúkam vám svoj recept, ktorý má u nás obľubu-:) vyskúšala som urobiť z cesta nie len chlebík, ale aj "chlebové rožky"...

Postup

  1. 1

    z tohoto množstva 500g som upiekla jeden chlebík a 6 kusov chlebových rožkov... všetky suroviny zmiešame, dáme vykysnúť na teplé miesto...ked je cesto nakysnuté rozdelíme ho na dva diely, z jedného bude chlebík a z druhej polovice rožky...teraz robíme chlebík-:)... jemne cesto prenesieme na dosku, vypracujeme bochník...narežeme na povrchu nožíkom zárezy a vložíme ho do papierom vyloženej formy...potriebeme slanou vodou a necháme ešte voľne kysnúť...

    Chlebík aj rožky z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    vložíme na rozohriatej rúry na 200stupňov...pečieme 50minút...počas pečenia chlebík dvakrát potrieme slanou vodou, aby bola kôrka chrumkavá...upečený chlebík dáme na mriežku a necháme úplne vychladnúť

    Chlebík aj rožky z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    úplne studený chlebík rozkrojíme (ja sa ospravedlňujem...fotila som večer s bleskom a nejako mi to hodilo farbu do žľta)

    Chlebík aj rožky z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    toto som nakrájala ráno na raňajky..takto chlebík vyzeral-:) chutil dobre a bol šťavnatý

    Chlebík aj rožky z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ideme na rožky......ked máme cesto vykysnuté dáme ho na dosku a urobíme z neho 6 kusov...tie nevaľkáme, iba rukou poriadne vytlačíme z neho vzduch...presne ako ked miesime cesto na domáce slížiky..netreba sa toho báť..bochníčky nám znovu nakysnú.....

    Chlebík aj rožky z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    rožky tvarujeme tak, že urobíme si šúlok a ten si dlaňou formujeme na veľkosť rožka...každý rožok nakrojíme alebo nastrihneme to je jedno...potrieme slanou vodou a ešte aj na vrch nasypeme semiačka podľa ľubovolného výberu.. ja som použila ľanové, sezamové a trochu hrubozrnnej morskej soli...

    Chlebík aj rožky z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    takto nám kysnú

    Chlebík aj rožky z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    vložíme do rozhriatej rúry..ja som piekla rožky ešte pred chlebíkom...rozohriata rúra na 200stupňov..doba pečenia rožkov 30 minút...tieto moje boli úplne prepečené...tie som jedenkrát počas pečenia potrela slanou vodou...

    Chlebík aj rožky z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    upečené rožky dáme na mriežku vychladnúť... a takto vyzerajú rozkrojené...

    Chlebík aj rožky z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    boli veľmi chutné...tá chlebová chuť a semiačka k tomu...-:) síce iné ako klasické rožky ale u nás sa stali oblúbenými...

    Chlebík aj rožky z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

verona0510
Chlebík aj rožteky vyzerajú božsky, tiež občas pečiem chlebík doma, neviem len kde by som mohla dostať ten jačmenný slad - s tým skúsenosť nemám, poraď prosím...
dusan95843
Rožky aj chlebík vyzerajú výborne. Kde dostať kúpiť taký plech na rožky? Ďakujem.
iva63
pre@verona0510 ja kupujem jačmenný aj pšeničný slad v zdravej výžive, v nitre je to v obchodnem centre - Centro, na Akademickej ulici...objavila som ho však aj na webe sunfood.cz...tam sa o ňom aj o iných produktoch dočitaš oveľa viacej... podobá sa medu...jačmenný slad dodá chlebíku žltkastú farbu a ten pšeničný zas krásnu bielu...ak pečieš aj sladké, tak ho aj tam využiješ, nahradí cukor...-:)
iva63
ešte som chcela dodať k tomu jačmennému sladu, že je tmavší a taký hustejší...pšeničný až taký hustý nie je, ten používam do žemličiek, bosniakov teda do drobného pečivka...
tatranka
Tie formy na rožky hľadám už dlhšiu dobu.Tiež si robievam domáce pečivo.Rožky aj chlebík máš veľmi pekný a dobre vypečený.
iva63
pre@dusan95843 ten plech na ktorom mi kysnú rožky, je vlastne plech na bagety...na 3 kusy..ale ja som ho použila na 6 kusov rožkov...výrobca je Birkmann...a na webe ich má firma gastrozone.cz
iva63
milá@tatranka...ja osobne som si plech kupila v Nemecku...ale teraz som objavila, ze je aj na webe, žial nie u nás na Slovensku, ale v Čechách..originál je to plech na bagety-:)
iva63
@tatranka...m ám veľmi veľa tvojich receptov v mojej kk...pomohlo mi veľa tvojich rád a nápadov...som ti vďačná...a ďakujem aj za tvoj milý komentár-:)
stacy77777
Ivka,krásny chlebík,aj pečivo,tá vôňa musí byť všade,ukladám si recept
marijanka712
krásne , chutné už len tak zahryznúť do ních ..... velmi chutne vypadajú aj rohlíčky ....
salinka
Velmi dobrevyzerajuce pecivko:-) Ten zaujimavy plech som este nevidela.
jarunka
Velmi pekny chlebik a tie rozky su super. Nedavno som si kupila tiez ten plech na bagety. Este som ho nevyskusala, tak ho musim vyskusat a upiect na nom aj rozky. Minule som robila chlebove zemlicky, dala som do nich troch kacacej masti, a boli vyborne.
rybarkuchar
Už niečo vyše roka pečiem pravidelne každú sobotu chlieb. V klasickej peci na drevo. Myslel som, že ma už nemá čo prekvapiť - prečítal som vyše 100 receptov na pečenie chleba a vyskúšal všeličo. Ako vidím na Tvojom recepte vždy sa dá nájsť niečo nové. Jedna moja skúsenosť: dávam o polovicu menej droždia ako Ty.
iva63
@rybarkuchar , tvoja rada o množstve droždia má pre mňa cenu zlata...už dávno o tom premýšľam a vŕta mi to hlavou, ale nakoľko nerobím kvások, tak som myslela, že sa mi to bez viac droždia nevydarí..teraz ked to mám odobrené od odborníka na pečenie chlebíka, tak sa ide na to...dnes mám už upečené ale cez týždeň urobím ako píšeš ty...a som rada,že si zareagoval práve ty, lebo čítam tvoje komentáre a tiež si pamätám na tvoje začiatky, ked si sem písal ako reagovali tvoji susedia na stavbu pece.. tvoje rozhodnutie však bolo správne...sledujem aj to, čo píšeš o prísadách do cesta a delíš sa so svojimi skúsenosťami.......a mimochodom fandíme ti aj s mojím manželom...pec robíme aj my...a neviem sa jej dočkať...želám veľa veľa čerstvých chlebíkov,nech sa ti darí a ďakujem-:)
danda3
Krásne pečivo a chlebík a určite veľmi chutné!♥
iva63
všetkým vám veľmi pekne ďakujem -:)
dajanca
chlebík som piekla asi 2x v živote, ale veru nebol taký krásny ako tvoj a na rožky som si ani netrúfla... :-)
iva63
@dajanca , ďakujem za pochvalu...a mimochodom tie rožky sú úplne jednoduché-:)vyskúšaj a uvidíš-:)
dajanca
a zabudla som pochváliť ten tvoj porcelán ... veru prijala by som taký darček :-)
iva63
@dajanca ďakujem...je to darček od mojej maminy, veľmi si ho cením...
tatranka
No nádhera ! Ivanka,ja žasnem.Ako som len mohla prehliadnuť tieto tvoje krásne a chutné recepty? Myslím,že mi už ani jeden recept neunikne,preto že oni stoja za to !
marianna76
Tak presne ako písala Martuška... som rada, že si si ma vybrala... ďakujem , budem sa viac snažiť... Krásne
iva63
dievčence, ďakujem srdečne za vaše milé komentáre, budem rada ak recept vyskúšate a budete s výsledkom spokojnééé-:)
frezia
Pecies krasne, zdrave chlebiky. Uz som si ich par ulozila a postupne ich vyskusam.
iva63
@frezia veľmi pekne Ti ďakujem za pochvalu-:) niet krajšej vône ako je práve vôňa čerstvo upečeného chlebíka alebo pečiva...určite neodoláš!
vlasatka
pečivo vyzerá úžasne. chcem sa ale spýtať k uvedeným surovinám,konkrétne k múkam- aká je to múka pšeničná hladká chlebová (u nás ju majú iba v mlyne), potom múka pšeničná hladká T650 a múka hladká pšeničná-pripadá mi to ako vymenený slovosled (to je hladká špeciál?) nie je chlebová a múka hladká pšeničná jedno a to isté? aký je medzi nimi rozdiel?
určite je dobre miešať rôzne druhy múky do takéhoto pečiva, ale toto mi všetko pripadá ako jeden druh. prípadne ak sa dajú odfotiť obaly z nich
iva63
@Vlasatka prepáč, dlhšie som tu nebola...poslala som Ti TS...múky si dokúpim a pridám aj foto pod recept-:)
vlasatka
Ivka, TS mi od teba do schránky neprišla. Budem rada, ak pridáš k receptu fotky múk, ktoré používaš, určite to viacerým uľahčí nákup surovín aj k iným tvojím vynikajúcim receptom a podporí chuť ich vyskúšať. Ďakujem.