Chimichurri - argentínska korenená bylinková omáčka fotorecept
Chimichurri je korenená bylinková omáčka doplnená kápiou, limetkovou šťavou a olivovým olejom, podáva sa najmä ku grilovanému hovädziemu mäsu. Je mimoriadne obľúbená v Argentíne, Zobraziť celý popisChimichurri je korenená bylinková omáčka doplnená kápiou, limetkovou šťavou a olivovým olejom, podáva sa najmä ku grilovanému hovädziemu mäsu. Je mimoriadne obľúbená v Argentíne, kde je jej pôvod,ale aj v Uruguaji a známa aj inde. Má viac variantov, vybrala som argentínsku verziu z videa. Pôvod názvu je sporný, prvá zmienka je v r. 1783, argentínsky gurmán Miguel Brasso ju prisudzuje Britom, ked väzni pomiešali žiadosť o korenie s anglickým a španielskym slovom, tiež baskickým osadníkom v 19.st.
porcie
príprava
Suroviny
1/2 ks stredne veľká |
|
3 strúčiky |
|
1 - 2 ks |
|
1/2 ks |
|
1/2 zväzku |
|
1 ks - menšia vetvička |
|
1 ks |
|
1/2 ČL |
|
podľa chuti |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
z 1/2 ks alebo /citrónová alebo balsamikový ocot |
|
2 - 3 PL |
|
Postup
-
1
Červenú cibuľu som pokrájala na mesiačiky, potom na jemné kocky a...
-
2
...dala do misy.
-
3
Cesnak som pokrájala na plátky a potom som ho posekala na drobmno a...
-
4
...pridala k cibuli.
-
5
Pokrájala som jarnú cibuľku na kolieska aj s vňaťou,...
-
6
...rozmarín na jemno..
-
7
...a pridala do misy.
-
8
Pridala som na jemno pokrájanú petržlenovú vňať.
-
9
Kápiu som pokrájala na prúžky, potom na malé kocky a ...
-
10
...pridala k zmesi.
-
11
Okorrenila som čerstvo mletým čiernym korením.
-
12
Pripravila som si bobkový list, pokrájaný na jemno...
-
13
som ho pridala k zmesi, tiež soľ.
-
14
Pridala som aj oregano a sladkú červenú mletú papriku.
-
15
Limetu som prekrojila na polovice a vytlačila som z nej šťavu.
-
16
K pripravenej zmesi som pridala limetovú šťavu, olivový olej a všetko som spolu dobre premiešala, odložila som na 1 hodinu do chladničky, aby sa dobre prepojili chute.
-
17
Argentínska omáčka Chimichurri je zložená z jemne pokrájaných byliniek a zeleniny, doplnená korením, kápiou, soľou, zmiešaná s limetovou alebo citrónovou šťavou a olivovým olejom. Kápia sa považuje zaa ovocie. Chimichurri omáčka má príjemnú sviežu, jemne nasládlu a vyvážene korenistú chuť použitého korenia a ostatných prísad, je vynikajúcim doplnkom grilovaného hovädzieho mäsa a steakov, krásne zvýrazní ich chuť. Úžasne zvýrazní chuť aj iného grilovaného alebo na rýchlo opečeného mäsa, hydiny i rýb, nielen hovädzieho. Odporúčam vyskúšať túto delikatessu ako skvelú prílohu.
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Ja mám klasickú kuchyňu,na ktorej už málokedy niečo zmením.A ak to aj urobím,vidím,že manžel máva sem tam trochu problém.Nevyčíta,ale je zvyknutý na to staré a pravidelne naservírované.Si šikovná.
dakujem.
ked máš ťažkosti, tak ho z Chimichurri kľudne vyber alebo pred krájaním odstráň tuhú stonku z prostriedku a potom na jemno pokrájaj.
veľmi pekne dakujem za úžasné uznanie, ktorého sa mi od teba dostalo.
alepoviem ti, že tá chuť Chimichurri je taká báječná a sú tam prevažne také suroviny, ktoré sú obľúbené aj u nás doma, že si myslím, že biude chutiť aj manželovi a nielen jemu.
tiež varím u nás klasickú kuchyňu, ale milujem špeciality z celého sveta, mám dobrú chuťovú predstavivosť a podľa nej vyberám, čo by nám šmakovalo a veru šmakuje. :-)
som rada, ak sa ti páčia moje dielka a ešte radšej, ak ti niečo dajú a obohatia ťa :-)
dakujem ti za uznanie.
vážim si to a teší ma to.
tá chuť naozaj spieva :-))))
dakujem za uznanie.
aj my si často len tak zobneme lyžičkou, aj na ten chlebík sa ujde.
viac poznatkov sa mi tam nezmestilo, v podstate veľmi viac som ani nezistila, ale ešte niečo tam je. snád lenešte toto: po britskej invázii do Rio de la Plata dali väzni dohromady anglické a španielske slovo ako " che mi kari" je skratka pre "che mi salsa" = "Daj mi kari" =voľný preklad: Daj mi korenie, skomolene Chimichurri.
iný zdroj uvádza, že vzniklo z mena "Jimmy Curry" alebo "Jimmy McCurry".
s bobkovým listom narábam presne tak, ako ty :-)))
verím,že aj iní si obľúbia túto vynikajúcu omáčku, ako napr. ty a ja a očakávam, že sa možno ozvú alebo vyskúšajú aj tí, čo grilujú.naozaj láka každého gurmána :-)))
dakujem za tvoje krásne zhodnotenie.
dakujem.
Chimichurri omáčka veľmi chutila ku steakom, ale tak, ako si aj ty skúsila, bola vynikajúca a bohate stačila aj len s chlebíkom sama o sebe a ľahký obed bol hotovo.
dakujem za pochvalu.