Cestoviny

Cestoviny s omáčkou z kuriatok (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Tento recept mám ešte z januára 2018, kedy som v arizonskej Peorii kúpil nie celý „funt“ čerstvých húb kuriatok za vyše 40 €.* Zbrzdilo ma niekoľko nepríjemných udalostí a tak ho zverejňujem až teraz. Huby, zvlášť čerstvé, sú u nás vítané už, čo pamätám, od začiatku 50. rokov. Nás vnúčence, alias „smarkatých kotňakov“, k nim s láskou navigovala naša úžasná babička lady Ann. Ako ich hľadať v prírode okolo rodných Košíc, tak aj použiť v kuchyni. Ak ich spojíte s čerstvými bylinkami, neoľutujete!

4-6
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ako správny „gazdiniak“, všetko pekne po ruke!
  2. Priamo do rajnice som na veľkých „slzičkách“ postrúhal očistenú šalotku, zalial ju rastlinným olejom, pridal „orech“ masla, nakrájané huby a občasným premiešaním 5-6 minút podusil.
  3. Nasledoval pretlačený cesnak a po „prevoňaní“...
  4. ...„decinka“ polosuchého bieleho vína (Vy si, prosím, zvoľte druh podľa vlastných chutí).
  5. Než sa víno odparilo, vyvaril som balenie talianskych „anjelských vlasov“, ale Vy opäť použite cestoviny podľa zaužívaných rodinných zvykov. Mimochodom vynikajúce domáce cestoviny pripravuje aj naša @Izabella929, alias Izka.
  6. Keď restované huby „kurátenka“ chytili ten správny „šmrnc“, zalial som ich asi ¾ krabičky šľahačkovej smotany (podľa košických pamätníkov 1. spoločnej československej republiky „šlahetky“) a do v mikrovlnke (25-30 sekúnd) ohriateho zvyšku som „rozšprudľoval“ zarovnanú PL kukuričného škrobu a spojil ho do spoločného „diela“.
  7. Ešte do „prebublávajúceho“ tekutého základu som vložil scedené cestoviny a premiešal.
  8. Servíroval som bohato posypané pokrájanými čerstvými petržlenovými a zelerovými lístočkami. P. S.: pre moju Lásku „prišahanu“ som musel pridať aj „hrebeň“ opraženej údenej slaniny, podľa jej vyše 70-ročného „motta“: každé jedlo, okolo ktorého prasa iba prebehne, je to najsamlepšejšie a najsamchutnejšie.
  9. Vineta fľaše francúzskeho polosuchého vína ročník 2016. Na zdravie a dobrú chuť!