Čerstvý domáci chlebík

maminamicha - fotkamaminamicha, 23. mája 2013
10
porcií
5 minút
príprava
80 minút
na 230 °C

Postup

  1. 1

    Všetky suroviny dáme do veľkej misy a varechou spojíme Dôležité: nemiesime len spojíme.

    Čerstvý domáci chlebík - obrázok 1
  2. 2

    Misu utesníme vrchnákom. Vložíme do studenej rúry( od večera do rána )

  3. 3

    Ráno misu vyberieme už s nakysnutým cestom a šupneme na pomúčenú dosku ( nemiesime! ) cesto preložíme pár krát, tak aby na vrchu bola múka.

    Čerstvý domáci chlebík - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si niečo do čoho cesto uložíme tam dáme najprv pomúčenú utierku a cesto tam "vlejeme" necháme kysnúť ešte 1,5 hodiny. Medzi tým vyhrejeme rúru, vložíme na pol hodinu pekáč s vrchnákom v ktorom sa bude chleba piecť. Potom cesto vložíme do pekáča zavrieme a pečieme 0,5 hodiny.

    Čerstvý domáci chlebík - obrázok 4
  5. 5

    Po pol hodine vyberieme vrchnák a ešte dopečieme kôrku asi 20 minút. Vyberieme a chlebík vyložíme na mriežku alebo niekde aby sa spodok kôrky nesparil.

    Čerstvý domáci chlebík - obrázok 5

Diskusia k receptu

zitar
keď nemám pekáč s vrchnákom, ako by som to mohla upiecť. Mám len misky z janského skla. Je to veľká škoda, lebo tento chlebík sa mi veľmi pozdáva.
martamm
zitar, podľa mňa môžeš chlebík upiecť v jenskej mise, ja som piekla aj v hrnci okruhly a vydaril sa
zitar
martamm, ďakujem za povzbudenie, určite to skúsim
mesiar50
chlebík máš pekný...šikovná si...
a vďaka za rcp už som ho prekopíroval.
dogagador
Pozri " chlieb bez miesenia" , to je v podstate ono, pecie sa v hlinenej nadobe s vrchnakom, rimskom hrnci, cast iron hrnci, ale ako vidim, ajmv obycajnom pekai s vrchnakom :-)
maminamicha
Ďakujem všetkým za komentáre :)
oma444@
áno len 5g ale sušeného ak dáš viac chuť sa pokazí.
jerica
máš ho krásny, biely a určite chrumkavý, samé oko, ja si cesto zarábam s kváskom z ražnej múky, tiež som s tým spokojná. Foto v úvode si spravila výborne :-)
tatranka
Zaujímavý postup.Len ho vyskúšať.Už som si uložila recept do KK.Páči sa mi chlebík. Krásna štruktúra.
majsterka
pre zitar :V recepte podľa ktorého som to robila bol postup:do studenej rúry dajte misu ,nechajte dobre zohriať a nalejte cesto.Dodržala som tento postup a nebol s tým žiaden problém,chlebík bol fajn
sracz
krásna práca a výsledok "na betón" s vynikajúcou chuťou i vôňou!!! Blahoželám Ti @mamiinamicha - a aj keď domáci chlebík "najsamradšej" vymiesim vlastnými rukami /nádherné predstavy, hebkosť vznikajúceho bochníka a vidina kyprosti, sú pre mňa naprosto extázou/, Tvoj popis ma láka na vyskúšanie. Myslím, že neodolám -:)))!