Čerstvý chlebík

gordonko - fotkagordonko, 16. februára 2013
Čerstvý chlebík
Foto: gordonko

ako som už spomínal moja mama mi upiekla chlieb - fantastický no recept nemám... a tak som hladal kadejaké recepty a Zobraziť celý popisako som už spomínal moja mama mi upiekla chlieb - fantastický no recept nemám... a tak som hladal kadejaké recepty a predvčerom sa mi dostal do rúk tento - včera som ,,zamiesil,, a dnes ráno upiekol ...tak premýšlam či ešte budeme kupovať chleba

5 minút
príprava
30 + 15 minút
na 230 °C

Suroviny

3 hrnček 250 ml
1 čl
2 čl
2 čl
max 1,5 hrnček 250 ml




Postup

  1. 1

    preosejeme 3 hrnky hladkej múky , nato dáme ližičku - polovičku sáčku sušených kvasníc a 2 ližičky soli

    Čerstvý chlebík - obrázok 1
  2. 2

    2 ližičky drcenej rasce ... alebo knínu

    Čerstvý chlebík - obrázok 2
  3. 3

    prilejeme max 1 a pol hrnčeka vody a cesto vymiešame

    Čerstvý chlebík - obrázok 3
  4. 4

    hotové cesto zakrijeme utierkou a necháme odležať 8 - 12 hodin ....ja som miesil večer a nechal 12hod. odpočívať - do rána

    Čerstvý chlebík - obrázok 4
  5. 5

    po 12 hodinkách je nakysnuté

    Čerstvý chlebík - obrázok 5
  6. 6

    cesto vyklopíme na pomúčnenú dosku

    Čerstvý chlebík - obrázok 6
  7. 7

    cesto roztlapkáme na víšku cca 3 - 2 cm posypeme slnečnicovími semiačkami

    Čerstvý chlebík - obrázok 7
  8. 8

    teraz cesto prekladáme 1/3 z prava , potom 1/3 zlava

    Čerstvý chlebík - obrázok 8
  9. 9

    nakoniec 1/3 z vrchu nadol a 1/3 zdola na vrch

    Čerstvý chlebík - obrázok 9
  10. 10

    cesto zakrijeme a necháme 30 minut kysnúť

    Čerstvý chlebík - obrázok 10
  11. 11

    po 30 minutách zopakujeme poslednú časť ..... cesto roztlapkáme na víšku cca 3 - 2 cm posypeme slnečnicovími semiačkami teraz cesto prekladáme 1/3 z prava , potom 1/3 zlava a nakoniec 1/3 z vrchu nadol a 1/3 zdola na vrch a znova zakrijeme ...... teraz je čas na zapnutí trúby na 230°C v ktorej si aj zohrievame Jánskú misu s vrchnákom v ktorej budeme chlebílk piecť

    Čerstvý chlebík - obrázok 11
  12. 12

    po 30 minutách preložíme cesto do Janskej misy vrch posypeme zvyškom slnečnicových semiačok a zakryté pečieme 30 minut

    Čerstvý chlebík - obrázok 12
  13. 13

    po 30 minutách dáme vrchnák dole a ešte 15 minut pečieme ................ svojvolne som po 5 minutach znížil teplotu na 200°C

    Čerstvý chlebík - obrázok 13
  14. 14

    hotovo chlebík jedna báseň

    Čerstvý chlebík - obrázok 14
  15. 15

    chutí fantasticky .... polku pätky som zjedol len tak a druhú som potrel kačacou masťou s pečienkami .... pracnejší bolo napísať recept ,ako chlebík upiecť DOBRÚ CHUŤ

    Čerstvý chlebík - obrázok 15

Diskusia k receptu

gordonko
záujemcovia o STRETKO VARECHA-rou 11.5. v Nitre prihláste sa aj sem formou komentu ,alebo na 0944 234 933 ... pekný deň Vám
radost
ty muj kvítku medový...aj s chlebíkom si raz dva hotový....si šikovný chlapec-hore dvíham palec...:-))
beaatrix
vyzerá naozaj skvelé,si prosto borec :-)))
len neviem akú úlohu tam má vodka
helca103
Ten chlebík je úžasný, ja som piekla včera žemle. A prezradím Ti,že už ani ja nekupujem chlieb. Stane sa to len občas keď mám priveľa povinností a nestíham. Pomaly všetci prichádzame na to,že domáci je najlepší ::-)
radost
@beaatrix tak toto ma napadlo:
tým nás kamoš láka-že nás čosi s vodkou čaká...a potom- v recepte -k- vypadlo...ale=dobre ho to napadlo...:-))
gordonko
@radost dviha hore palec
k chlebíku je dobrý ,,šmalec,,
vegán hlavou krútí
bez šmalca mu chlebík chutí

@beaatrix však vodku vidí
voda je však taktiež k pití
kvások, múka , vodka pospolu
muž by nešiel preč od stolu

netreba ani vajíčka
vyzkúšaj ho @ancicka
len na pozru saTy maj
vodku tam už nepridaj

chlebík sem, chlebík támhle
@helca103 zas piekla žemle
sme radi ,že ju máme
aj žemličky vyzkúšame

marijanka712
krásny chlebík sa Ti vydaril si predsa majster všetko čo urobíš je fantastické si veľký gurmán.... aj ja som dnes zamiesila ingrediencie do chlebíka a už odpočíva , mám recept podobný tvojmu, ale dnes som dala aj zemiaky a múku hl.650 takže večer uvidím čo z toho bude...Aj ja pečiem pravidelne , len preto aby sa nezunoval stále miešam rôzne múky a vždy je to fantastický chlebík domáci
tetrisss
Nebudes uz chlieb kupovat, veru nie, ja tento chlieb peciem uz hadam aj rok , je uzasny.
gordonko
@marijanka712 ...nenahnevám sa ak mi dáš Tvoj recept ,ten čo mi robila mama bol tiež z uvarenými zemialmi ...bol taký žltý
pekný deň Ti prajem
anina6
skutočne krásny chlebík sa ti vydaril, aj ja si pečiem doma a aj pečivo. Veru niet nad domáce, vieme, čo jeme.
kimlo
Aj ja vám poviem básničku:
Ementál, ementál,
odhentál až pohentál...
:-)
havino
pekne sa ti @gordonko podaril, chválim ťa chlape šikovný. Mám aj ja recept na zemiakový chlebík. Roky som len ten robila, pokial som nezačala na varechu chodiť a skúšať iné, bez miešania, s kysnutím počas noci a pod. Dám ti tu recept a môžeš skúšať, ktorý ti bude viac chutiť.
janko38
Podľa tohoto receptu to zvádnem aj ja. Piekol som rožky aj bagety ale na chlieb som si ešte netrúfol. Ďakujem.
vegetariankapp
Krásny chlebík veru aj ja ho pečiem presne človek aspoň vie čo papa. Šikovní ste všetci čo tu dávate receptíky. Stále nové inšpirácie na varenie a pečenie. Vdaka Vám.
janger
Ta korka musi byt vyborna, mnam. A nielen korka, cely chlebik. A kolkych basnikov tu mame, ajajaj :-).
tori111222
pri kúsku chlebíka , koľko básnikov sa zrodilo..
ako by vás jedna mater mala.. ;D))
za pohár mliečka ba sa k tomu hodilo,
no ja by som si hneď krajíček dala....
mariaklara
Ten chlebík a tá prasklinka, to muselo byť ohromné, hneď by som si z neho dala....
ludar
Podaril swa ti. Aj ja pečiem tento chlebík, je úžasný, iný už ani nerobievam.
pacik
Vyskúšaný, dala som menej soli a omylom som slnečnicu zamiešala hneď do cesta. Upiekol sa pekne aj len tak na plechu, na papieri. Pekne sa dvihol, no a chutí ozaj dobre. Skúsim či sa podarí aj s pridaním celozrnnej múky :-)
gordonko
@pacik ako si ho piekla ???? aj si ho mala zakrytý ,alebo len tak si ho dala na plech a upiekla ????
pacik
Len tak na plech, bez zakrytia, bála som sa, že mi sklená misa praskne, mám aj liatinový pekáč, ale nakoniec som len dala na plech papier, trochu potrela olejom a pleskla tam cesto. Ozaj, ty máš cesto aké, moje bolo také redšie, ale narástlo pri pečení parádne, vôbec sa nerozlialo, ako som s obavami čakala :-)
pacik
Zabudla som napísať, že som s cestom pracovala na olejom potretej podložke, nemúčila som, mala som strach, že mi zostanú v chlebe pásiky múky...
gordonko
@pacik ťažko Ti opýšem cesto ,ale môžeš si pozrieť video čo som urobil pri druhom pečení chleba
ak chceš najdeš ho tak,že na POKECi najdeš môj nik Gordy-f1@azet.sk ,alebo Gordon-ko@azet.sk a dole v profile klikneš na ,,OSVEDCENE RECEPTY,, ... vnich sú moje videá aj chlebík
možno by som hopridal aj sem kebyže viem ako
pacik
Vyskúšaný aj s 1/3 špaldovej celozrnnej múky - vynikajúci :-)
havino
@gordonko , recept máš v tajných správach, využila som nové služby na vareche :-)
havino
no teéééééda @gordonko , no nie si agent potom,ked nevieš.... ale som sa zasmiala aspon... :-), tu máš čítaj, ale teraz sa pozri hore na pravo kde je kuchárska kniha,moje recepty a tajné správy, prihlás sa,ak to pýta prihlásenie od teba a potom tam po lavvej strane už uvidíš odo mna správu. Máme vynovenú varešku.

 varecha.pravda.sk/diskusie/tomas--dakujeme-/4457-forum.ht...
tiginko
@gordonko dnes som napiekla chlebík podľa tvojho receptu....teda skoro... Múky som zmiešala z špaldovej celozrnnej hladkej, špaldovej hladkej a chlebovej T620. Soli a rasce sa mi zdalo veľa, dala som len po lyžičke. Včera som zamiesila a dnes doobeda upiekla. Bol vynikajúci! Bol, lebo už nie je :-)
gordonko
@tiginko Tvoja vina , Tvoja vina , Tvoja preveliká vina ..... ja pečiem chleby minimálne dva , jeden za druhým
daniela15
super chlebík, už som ho piekla niekoľkokrát, ale nikdy sa mi neurobila na vrchu praskliny, neviem mi niekto povedať prečo? môže to byť tým, že ho do misy neprenášam, ale keďže je misa horúca, tak ho vyklopím z košíka, kde dávam podkysnúť, takže čo bolo v košíku hore je v mise naspodku




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia