Čerstvý chlebík

Autor receptu: gordonko

ako som už spomínal moja mama mi upiekla chlieb - fantastický no recept nemám... a tak som hladal kadejaké recepty a predvčerom sa mi dostal do rúk tento - včera som ,,zamiesil,, a dnes ráno upiekol ...tak premýšlam či ešte budeme kupovať chleba

5 minút
príprava
30 + 15 minút
na 230 °C

Suroviny

Postup

  1. preosejeme 3 hrnky hladkej múky , nato dáme ližičku - polovičku sáčku sušených kvasníc a 2 ližičky soli
  2. 2 ližičky drcenej rasce ... alebo knínu
  3. prilejeme max 1 a pol hrnčeka vody a cesto vymiešame
  4. hotové cesto zakrijeme utierkou a necháme odležať 8 - 12 hodin ....ja som miesil večer a nechal 12hod. odpočívať - do rána
  5. po 12 hodinkách je nakysnuté
  6. cesto vyklopíme na pomúčnenú dosku
  7. cesto roztlapkáme na víšku cca 3 - 2 cm posypeme slnečnicovími semiačkami
  8. teraz cesto prekladáme 1/3 z prava , potom 1/3 zlava
  9. nakoniec 1/3 z vrchu nadol a 1/3 zdola na vrch
  10. cesto zakrijeme a necháme 30 minut kysnúť
  11. po 30 minutách zopakujeme poslednú časť ..... cesto roztlapkáme na víšku cca 3 - 2 cm posypeme slnečnicovími semiačkami teraz cesto prekladáme 1/3 z prava , potom 1/3 zlava a nakoniec 1/3 z vrchu nadol a 1/3 zdola na vrch a znova zakrijeme ...... teraz je čas na zapnutí trúby na 230°C v ktorej si aj zohrievame Jánskú misu s vrchnákom v ktorej budeme chlebílk piecť
  12. po 30 minutách preložíme cesto do Janskej misy vrch posypeme zvyškom slnečnicových semiačok a zakryté pečieme 30 minut
  13. po 30 minutách dáme vrchnák dole a ešte 15 minut pečieme ................ svojvolne som po 5 minutach znížil teplotu na 200°C
  14. hotovo chlebík jedna báseň
  15. chutí fantasticky .... polku pätky som zjedol len tak a druhú som potrel kačacou masťou s pečienkami .... pracnejší bolo napísať recept ,ako chlebík upiecť DOBRÚ CHUŤ