Čerstvý chlebík
Autor receptu: gordonko
ako som už spomínal moja mama mi upiekla chlieb - fantastický no recept nemám... a tak som hladal kadejaké recepty a predvčerom sa mi dostal do rúk tento - včera som ,,zamiesil,, a dnes ráno upiekol ...tak premýšlam či ešte budeme kupovať chleba
5 minút príprava |
30 + 15 minút na 230 °C |
Postup
- preosejeme 3 hrnky hladkej múky , nato dáme ližičku - polovičku sáčku sušených kvasníc a 2 ližičky soli
- 2 ližičky drcenej rasce ... alebo knínu
- prilejeme max 1 a pol hrnčeka vody a cesto vymiešame
- hotové cesto zakrijeme utierkou a necháme odležať 8 - 12 hodin ....ja som miesil večer a nechal 12hod. odpočívať - do rána
- po 12 hodinkách je nakysnuté
- cesto vyklopíme na pomúčnenú dosku
- cesto roztlapkáme na víšku cca 3 - 2 cm posypeme slnečnicovími semiačkami
- teraz cesto prekladáme 1/3 z prava , potom 1/3 zlava
- nakoniec 1/3 z vrchu nadol a 1/3 zdola na vrch
- cesto zakrijeme a necháme 30 minut kysnúť
- po 30 minutách zopakujeme poslednú časť ..... cesto roztlapkáme na víšku cca 3 - 2 cm posypeme slnečnicovími semiačkami teraz cesto prekladáme 1/3 z prava , potom 1/3 zlava a nakoniec 1/3 z vrchu nadol a 1/3 zdola na vrch a znova zakrijeme ...... teraz je čas na zapnutí trúby na 230°C v ktorej si aj zohrievame Jánskú misu s vrchnákom v ktorej budeme chlebílk piecť
- po 30 minutách preložíme cesto do Janskej misy vrch posypeme zvyškom slnečnicových semiačok a zakryté pečieme 30 minut
- po 30 minutách dáme vrchnák dole a ešte 15 minut pečieme ................ svojvolne som po 5 minutach znížil teplotu na 200°C
- hotovo chlebík jedna báseň
- chutí fantasticky .... polku pätky som zjedol len tak a druhú som potrel kačacou masťou s pečienkami .... pracnejší bolo napísať recept ,ako chlebík upiecť DOBRÚ CHUŤ