Černicový lekvár s bielymi ríbezlami a koňakom fotorecept
Foto: izabella929
Pestujem na záhrade černice, ale ešte nikdy mi nedozrelo toľko naraz, aby som mohla urobiť z nich lekvár a ochutnať, ako by to teda Zobraziť celý popisPestujem na záhrade černice, ale ešte nikdy mi nedozrelo toľko naraz, aby som mohla urobiť z nich lekvár a ochutnať, ako by to teda chutilo...tieto hočúčavy spôsobili, že do včera dozreli všetky naraz...obrala som ich a hneď aj spracovala lekvár...tento má úžasnú chuť...pridala som do neho aj biele ríbezle, citrónovú šťavu a koňak..
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
černice som obrala, vytriedila a poriadne umyla...
-
2
dala som ich do rajnice a nechala chvíľku povariť..
-
3
povarili sa asi 10min..potom si ich ešte horúce prepasírovala cez husté sitko...
-
4
získanú šťavu som odmerala...bolo je 3/4 litra...
-
5
do šťavy som pridala 500g. krištáľového cukru.. a poriadne premiešala, aby sa roztopil...
-
6
dala na sporák variť...-počas varenia som občas premiešala...
-
7
keď začala šťava hustnúť, pridala som šťavu z 2 citrónov...a miešala ďalej...po chvíli som pridala tento koňak, ktorý som opatrne po malých dávkach pridávala a miešala...
-
8
Keď sa začal lekvár zahusťovať, urobila som skúšku na tanieriku..
-
9
a začala som nalievať do pripravených poriadne umytých pohárov...zatvorila a obrátila hore dnom..
-
10
po 10 min. som ich vrátila do pôvodnej polohy a nechala poriadne vychladiť, pred uložením do špajze...prajem vám dobrú chuť..
Diskusia k receptu