Černicový lekvár s bielymi ríbezlami a koňakom fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 30. júla 2013

Pestujem na záhrade černice, ale ešte nikdy mi nedozrelo toľko naraz, aby som mohla urobiť z nich lekvár a ochutnať, ako by to teda Zobraziť celý popisPestujem na záhrade černice, ale ešte nikdy mi nedozrelo toľko naraz, aby som mohla urobiť z nich lekvár a ochutnať, ako by to teda chutilo...tieto hočúčavy spôsobili, že do včera dozreli všetky naraz...obrala som ich a hneď aj spracovala lekvár...tento má úžasnú chuť...pridala som do neho aj biele ríbezle, citrónovú šťavu a koňak..

40 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1/2 kg
z 2 citrónov
500 g
1/2 dl




Postup

  1. 1

    černice som obrala, vytriedila a poriadne umyla...

    Černicový lekvár s bielymi ríbezlami a koňakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    dala som ich do rajnice a nechala chvíľku povariť..

    Černicový lekvár s bielymi ríbezlami a koňakom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    povarili sa asi 10min..potom si ich ešte horúce prepasírovala cez husté sitko...

    Černicový lekvár s bielymi ríbezlami a koňakom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    získanú šťavu som odmerala...bolo je 3/4 litra...

    Černicový lekvár s bielymi ríbezlami a koňakom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do šťavy som pridala 500g. krištáľového cukru.. a poriadne premiešala, aby sa roztopil...

    Černicový lekvár s bielymi ríbezlami a koňakom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    dala na sporák variť...-počas varenia som občas premiešala...

    Černicový lekvár s bielymi ríbezlami a koňakom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    keď začala šťava hustnúť, pridala som šťavu z 2 citrónov...a miešala ďalej...po chvíli som pridala tento koňak, ktorý som opatrne po malých dávkach pridávala a miešala...

    Černicový lekvár s bielymi ríbezlami a koňakom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď sa začal lekvár zahusťovať, urobila som skúšku na tanieriku..

    Černicový lekvár s bielymi ríbezlami a koňakom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a začala som nalievať do pripravených poriadne umytých pohárov...zatvorila a obrátila hore dnom..

    Černicový lekvár s bielymi ríbezlami a koňakom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    po 10 min. som ich vrátila do pôvodnej polohy a nechala poriadne vychladiť, pred uložením do špajze...prajem vám dobrú chuť..

    Černicový lekvár s bielymi ríbezlami a koňakom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

sracz
... a opäť "grandiózna" fajnová kombinácia, milá @izabella929 s "rozumným" využitím kvalitného alkoholu, vhodná aj pre < 21, podľa rady univerzitne vzdelaného lekára: "Alkohol podávaný po kvapkách i v malom množstve, neuškodí v bársakom množstve"!!! -:)))
afataga
ty si riadny vymyselnik :-) lekvar bude asi vyborny, chcem sa opytat, ked davas do lekvarov alkohol, to je kvoli chuti, alebo ma aj nejaku inu funkciu?
izabella929
@afataga...pridan ím alkoholu má takú inú chuť a lepšie zvýrazní použité ovocie...toho tam nie je tak veľa, aby sme od toho aj spievali a tiež sa varením odparí.....teší ma, že ťa tento skvelý lekvár zaujal.-) vďaka...
1x albina
izabella929
@sracz...je skutočne skvelý a pokiaľ by to nebola pravda, nebudem to písať...ja osobne žiaden alkohol ani víno nepijem...ale mám rada ich chuť v jedlách ...vďaka za milé slová.-))
abdul
@izabella929 : Dievča, tvoje recepty priam nádhera. Lekvár bude, ale bez bieleho, lebo neurodilo. O to viac alkoholu pridám. Asik 1:1. To bude varenie.
garanco
Tiež budeme mať množstvo černíc, lekvár som z nich už viackrát varila,(no s alkoholom tentokrát skúsim podľa Teba), tiež ich pridávam do kompótov z jabĺk a hrušiek - tak navrch do pohárov 4-6ks, kompót má potom peknú ružovú farbu aj trochu inú chuť.
gabriele
obdivujem Tvoje skvele recepty...toto je dalsi za desat bodov :) ...ribezle mam...akurat tie cernice budu asi az na buduci rok ...tento rok sa mi mlade sadenicky len tak rozbiehaju...tak si recept odkladam ...a ak Boh da a priroda nesklame, tak to na buduci rok vyskusam :)
ariela6
Izabelka zase velmi pekny recept ja mam smolu v zahrade som mala krasne nahodene černice ale moj manžel si zmyslel že im urobi super oporu a tak sa rozhodol že dozru na tej opore a presadil ich aby sa pekne vynimali na jeho novovytvorenej opore a ony uschli pravdaže ved presadzat v čase ked rodia to by snat urobil len mimozemštan no čo už budu na buduci rok tvoj receptik si ukladam a na buduci rok ho spravim
izabella929
@abdul , biele ríbezle som preto pridala, lebo som nechcela, aby bol lekvár čierny...vydarilo sa, ke krásne červený....) a ten alkohol, to je na každom, koľko si pridá...teší ma, že sa ti môj lekvár páči.-)
izabella929
@garanco..je to určite dobrý nápad...lekvár má vynikajúcu chuť...včera mi zvýšilo troška z kiwi džemu, len tak som ho pojedala s malinkou lyžičkou, aby som si vychutnala tú skvelú chuť...tiež riešim mdlé kompóty pridávaním farebného, ovocia...@gabriele držím palce, aby to vyšlo a lekvár mal aj u vás úspech...)@ariele6...tie ž som z mojich černíc ešte nerobila lekvár, lebo vždy dozrievali iba tak na zobkanie...a keďže je strašne horúce, dozreli všetky naraz...inak som si vždy objednala u miestnych romov a doniesli až domov lesné...ale tieto sú predsa len iná chuť...jasné, že to bola chyba presádzať v čase plodu...držím palce, aby to na budúce vyšlo.-)Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre.-)
irenaw
ja sa tak dostať nepozorovane do tvojej špajze... ráno by si ma našla ležiacu hore bruchom zamazanú od lekváru :-)
izabella929
@irenaw...hahaha...si ma rozosmiala:-) jedine tak, lebo toho lekváru je tam dosť veľa...hádam by si mi niečo aj nechala.-)toľko sladkého by si nevládala popapkať.-)tento rok je slabý,,, nie je čo kompótovať...budeme mať iba kyslé...čo už...vďaka za milý komentár.-)
margaretka28
parádny, ale ja už mám dávno po ríbezliach a černice ešte len začínajú, ale super inšpirácia :-)
palokuchki
@izabella929 , tvoje lekvary a zavaraniny nemaju konkurenciu. Aj tento je ukazkovy. Trochu mi to doslo smiesne, ked pises ze nikdy si nemala naraz tolko, aby si mohla urobit dzem. Tu su cernice tak rozmnozene, ze ich striekame aby nam nezaplienili farmu. Tam kde sa nekontroluju, vacsinou v lesoch sa neda vobec prejst, cu su tam tak rozrastene.
kimlo
Ja spravím bez černíc a ríbezlí, ale o to viac dám koňaku...
medovnicek
veru stále vravím, že tvoja špajzka musí byť pastvou pre oči a aj pre chuťové bunky:), ja rada zaváram, ale bohužiaľ mám neskutočne málo času, recept si však odkladám, niekedy budem taký variť vnúčatkám
afataga
dakujem, zas som mudrejsia :-) ja by som isto po takej troche konaku nespievala :-)
izabella929
@margaretka..v šak vyskúšaš na budúci rok..@palokichki..Danielka ,l tieto, ktoré pestujem na záhrade sú štepené...v lese máme aj my divorastúce, ale tie oberu ešte za nedozretia naši spoluobčania...nemáme šancu..a bojím sa do lesa, máme tam medvede..takže som si po predošlé roky kúpila od oberačov..ale sa teším, konečne viem, akú majú chuť tieto moje po spracovaní na lekvár...veru je vydarený a koňak to istí...dal tomu výraznú černicovú chuť.-) teším sa, že sa ti moje zaváraniny páčia, len tonto rok je v moje záhrade zlý, nie je čo zavárať...búrka zničila ovocie../nevšímam si pravopisné chyby, chápem to/ a veľmi pekne ti ďakujem za milý komentár.-)
izabella929
@kimlo...vy čaril si úsmev na mojej tvári...vďaka.-)koňak je vraj dobrý, len po ňom údajne bolí hlava,,,nemám to overené,,,.ale ďakujem pekne za milý komentár.-)
izabella929
@medovnicek...nu ž tento rok je neporovnateľný s minulým...mala so v špajzi poháre vo dva rady na sebe, nebolo kam dávať..tento rok mám sotva do polovice...ale ešte bude lečo, paradajkový pretlak...mám dosť krásnu úrodu baraních rohov aj almapapriku..hm..veru ten čas je veľmi slabo aj u mňa, lietam sem a tam a všetko na rýchlo..@afataga...je to milé , čo píšeš...keď som mala vinohrad, moji priatelia vedeli, že mi stačí za náprstok koňaku a bude veselo...hneď sme začali spievať...ja som už viac nevypila, ale mala som chuť spievať...bola som medzi nimi veľmi rada...6.augusta na moje narodeniny tam bola vždy partia, piekli sa v murovanej peci mäská, kysnuté koláče sladké aj slané, popíjalo vínko a bavilo až do rána bieleho...škoda, že prišla táto zlá doba...Vďaka vám obom za milé komentáre.-)))
salinka
@izabelka , tak dnes sme slávnostne otvorili ...tento tvoj lekvár. Pridala som aj čierne ríbezle, lebo sme mali neúrekom. Neviem, či sa tým pomenila chuť oproti tvojmu, ale je vynikajúci, kyslastý, také u nás idú. Ten koniak tam nejako výrazne cítiť nebolo, takže smelo:-) Ďakujem za recept a určite si ho zase navarím, ak bude taká dobrá úroda:-)
izabella929
@salinka..tak to je teda paráda.-))ďakujem pekne za vyskúšanie môjho receptu.-)nemyslým si, že by sa pomenila výrazne chuť...inak ,ten koňak, a či aj iné destiláty v tom nie je výrazne cítiť...však to tým vlastne ani nesledujem, len to má trošku iný šmrnc...podstatné je, že vám chutí...
salinka
Mávame naozaj veľkú úrodu černíc a zamrazené nestíham pomíňať. Som rada, že som sa rozhodla pre tento tvoj lekvár:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia