Černicový lekvár s bielymi ríbezlami a koňakom (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Pestujem na záhrade černice, ale ešte nikdy mi nedozrelo toľko naraz, aby som mohla
urobiť z nich lekvár a ochutnať, ako by to teda chutilo...tieto hočúčavy spôsobili, že do
včera dozreli všetky naraz...obrala som ich a hneď aj spracovala lekvár...tento má úžasnú
chuť...pridala som do neho aj biele ríbezle, citrónovú šťavu a koňak..
40 minút príprava |
50 minút tepelná úprava |
Postup
- černice som obrala, vytriedila a poriadne umyla...
- dala som ich do rajnice a nechala chvíľku povariť..
- povarili sa asi 10min..potom si ich ešte horúce prepasírovala cez husté sitko...
- získanú šťavu som odmerala...bolo je 3/4 litra...
- do šťavy som pridala 500g. krištáľového cukru.. a poriadne premiešala, aby sa roztopil...
- dala na sporák variť...-počas varenia som občas premiešala...
- keď začala šťava hustnúť, pridala som šťavu z 2 citrónov...a miešala ďalej...po chvíli som pridala tento koňak, ktorý som opatrne po malých dávkach pridávala a miešala...
- Keď sa začal lekvár zahusťovať, urobila som skúšku na tanieriku..
- a začala som nalievať do pripravených poriadne umytých pohárov...zatvorila a obrátila hore dnom..
- po 10 min. som ich vrátila do pôvodnej polohy a nechala poriadne vychladiť, pred uložením do špajze...prajem vám dobrú chuť..