Černicový lekvár s bielymi ríbezlami a koňakom (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Pestujem na záhrade černice, ale ešte nikdy mi nedozrelo toľko naraz, aby som mohla urobiť z nich lekvár a ochutnať, ako by to teda chutilo...tieto hočúčavy spôsobili, že do včera dozreli všetky naraz...obrala som ich a hneď aj spracovala lekvár...tento má úžasnú chuť...pridala som do neho aj biele ríbezle, citrónovú šťavu a koňak..

40 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. černice som obrala, vytriedila a poriadne umyla...
  2. dala som ich do rajnice a nechala chvíľku povariť..
  3. povarili sa asi 10min..potom si ich ešte horúce prepasírovala cez husté sitko...
  4. získanú šťavu som odmerala...bolo je 3/4 litra...
  5. do šťavy som pridala 500g. krištáľového cukru.. a poriadne premiešala, aby sa roztopil...
  6. dala na sporák variť...-počas varenia som občas premiešala...
  7. keď začala šťava hustnúť, pridala som šťavu z 2 citrónov...a miešala ďalej...po chvíli som pridala tento koňak, ktorý som opatrne po malých dávkach pridávala a miešala...
  8. Keď sa začal lekvár zahusťovať, urobila som skúšku na tanieriku..
  9. a začala som nalievať do pripravených poriadne umytých pohárov...zatvorila a obrátila hore dnom..
  10. po 10 min. som ich vrátila do pôvodnej polohy a nechala poriadne vychladiť, pred uložením do špajze...prajem vám dobrú chuť..