Čerešňový nákyp – Kirschenmichel fotorecept
Foto: miskamm
Toto jedlo sa dakedy jedávalo ako hlavne jedlo/hlavný chod. Je to niečo podobné ako slovenská žemľovka ale namiesto jabĺk s tvarohom sa do tohoto Zobraziť celý popisToto jedlo sa dakedy jedávalo ako hlavne jedlo/hlavný chod. Je to niečo podobné ako slovenská žemľovka ale namiesto jabĺk s tvarohom sa do tohoto nákypu dávajú čerešne. Bolo to jedlo chudobných sedliakov. Preklad je asi takýto: Kirschen= čerešne ; Michel = naiver Bauernbursche = jednoduchý, prostý sedliacky šuhaj
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
600 g |
|
6 ks (alebo žemle) z predchádzajúceho dňa |
|
4 ks |
|
0,5 l |
|
|
|
1 bal |
|
100 g |
|
2 PL |
|
3-4 PL lúpané nasekané |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Čerešne umyjeme a odtrhneme preč stonky. Pôvodne boli čerešne neodkôstkované, ale môžeme ich radšej odkôstkovať. Ak nemáme čerstvé čerešne, môžeme pridať aj zavárané a odkvapkané čerešne.
-
2
Staré pečivo nakrájame na tenké plátky alebo menšie kúsky. Vo veľkej mise rozmiešame vajcia s mliekom, škoricou, vanilkovým a kryštálovým cukrom. Pridáme rožky alebo pečivo a dobre premiešame. Pečivo musí byť dobre namočené a dobre nasiaknuté (ja som dala tento raz jednu velku vianocku).
-
3
Veľký kastról alebo pekáč vytrieme 1 lyžicou masla. Teraz pridáme čerešne k pečivovej mase v miske a premiešame. Túto zmes dáme na pekáč a posypeme posekanými mandľami.
-
4
Zostávajúce maslo pokrájamena malé kúsky a poukladáme navrch. Zapekáme v predohriatej rúre pri 160 °C asi 1 hodinu do zlatista. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Podávame s vanilkovým pudingom.
Diskusia k receptu