Čerešňovo-bryndzový koláč

eraserhead - fotkaeraserhead, 9. mája 2014

Pri príprave jedál nikdy nepoužívame stužené tuky a margaríny, použite radšej aplikáciu sedliacky rozum a tiež prírodné a prirodzené suroviny.

6
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g
100 g
40 g
200 g
200 g
štipka
1 ks
2 PL




Postup

  1. 1

    V preosiatej múke s cukrom a soľou rozmrvíme maslo, pridáme žĺtok, vodu a vypracujeme kompaktné cesto. Akonáhle máte cesto rozvaľkané premiestnite ho na plech na ktorom budete koláč piecť, to preto aby sa Vám počas manipulácie nerozpadol. Cesto rozvaľkáme na priemer 30 cm. Bryndzu kladieme do kruhu asi 5-8 cm od kraja, posypeme nasekanou pažítkou.

    Čerešňovo-bryndzový koláč - obrázok 1
  2. 2

    Okraje cesta postupne a po celom obvode prehneme cez bryndzu a zľahka pritlačíme. Poukladáme vykôstkované čerešňe, posypeme cukrom a čerstvo zomletou škoricou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C 35-40 minút.

    Čerešňovo-bryndzový koláč - obrázok 2
  3. 3

    Je to taký májový koláč - májová bryndza májové čerešňe (sám som si ich nazbieral). Čerešňe sú také menšie, neviem možno aj preto že rastú v opustenej záhrade a nikto ich nepostrekuje, červíky neboli ani v jednej dokonca ani droz nebol na strome

Diskusia k receptu

redenc
Máš pravdu - Pri príprave jedál nikdy nepoužívame stužené tuky a margaríny, použite radšej aplikáciu sedliacky rozum a tiež prírodné a prirodzené suroviny.
A zdravý rozum by a mal používať aj pri písaní na Vareche.
denyany
Trochu prekvapivá kombinácia-bryndza a čerešne. Ale prečo nie? Ak zoženiem čerešne za normálnu cenu a naberiem odvahu, tak by som možno aj skúsila...:-)
luciak
Ja sa s tvojim nazorom na stuzene tuky stotoznujem. Myslim si, ze specialne v cukrarcine a pri peceni je chut a vona masla nenahraditelna, odhliadnuc od zdravotnych dovodov.
K receptu - velmi zaujimave urcite by som rada ochutnala. A redenca si nevsimaj, ak je to novoregistrovany kredenc, ten ma "konstruktivne" komentare a priori ku vsetkemu.
eviana
Tak kombinácia surovín ma prekvapila, ale prečo nie? Naozaj májový koláč :) Zaujímavá práca s cestom, páči sa mi sťaby kružidlom vytvorený kruh na kolese cesta a jeho následné zvinute a vytvorenie "misky" pre čerešne... tleskam :)
jamarlen
*********************************************************aj ďaľšie riadky hviezd by som ti dal, ak by si použil lepšiu múku:)
radost
ja neviem..moja chuť je v rozpakoch..bryndza nasladko..??rada by som ochutnať..
1x ilusa
tiginko
prepáč, ale nie.. rada skúšam všeličo nové a netradičné, ale toto už naozaj nie...vyhadzujú sa mi pupáky už len z tej predstavy. Daj ochutnať, a uvidíme...
havino
jeminenku, čo sa tu už človek nedozvie, ale asi škoda bryndze, vymeniť za tvaroh a ked bryndza tak také slaninové škvarečky do stredu dať, prisám fakt, som staromil :D , ale pekne si sa pohral s tvarom koláča , to sa musí nechať
tiginko
Táni aj ja mám to isté nové obľúbené slovo :-)
stacy77777
čož o to, vzhľadovo naozaj pekný,ale aj pre mňa prekombinovaná chuť,prepáč...:-(, tiež by mi viac vyhovoval tvaroh-čerešne,ale ak si ho uviedol,určite ti chutil
iwuska
kombinacia netradicna, ale som si celkom ista, ze dobra, akurat ta skorica sa mi nepaci a cukru tiez len velmi zlahka.
violeta
výborný koláč @eraserhead , práve odišla návšteva, nikto sa nesťažoval a všetkým chutilo :-)....na bryndzu som nemala odvahu, dala som ricottu a tvaroh a do stredu mrazené višne...
katka78
Včera som na trhu kúpila pekné, sladké májovky, aj bryndzu, tak som dnes tento úlet vyskúšala, od začiatku sa mi totiž ten nápad páčil. Neviem ako je kto otvorený rôznym chutiam, no mne kombinácia bryndze a čerešní v koláči chutila veľmi, hoci som ju takto skúsila prvýkrát. Nadžgávam sa ďalším kúskom, šťava z čerešní mi tečie po brade a hovorím si, že takýto koláč by pokojne mohli núkať turistom v kolibách a salašoch, verím, že by mal úspech. Vyskúšajte, kto má odvahu, je to menší koláč. Chuť jemne slanej bryndze spolu so sladkým cestom a sladko-kyselkavými čerešňami je famózna (prekvapivo skonštatoval moja polovička po ochutnaní). Ďakujem @eraserhead pekne za recept! :-)






PS: v rozpise surovín chýba žĺtok (je v recepte)
katka78
Každú jar sa teším na tento neobvyklý koláč, už to bude tretí rok, čo ho v máji pečiem. Stal sa našou tradíciou, máme ho veľmi radi.
gabriele
@Katka78 dobre, ze si recept pripomenula...velmi sa mi pozdava...uz sa tesim na ceresne...my mame starodavnu Napoleonku a ta tam bude velmi pasovat... @Eraserhead krasne to vyzera...a urcite aj vyborne chuti...mam rada take neobvykle, a pritom jednoduche kombinacie




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia