Čerešňové čatní
Čerešňové čatní

Čerešňové čatní/chutney fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 24. júna 2019
Čerešňové čatní/chutney (fotorecept)
Foto: cesminaz

Je sezóna čerešní a tie nie sú vhodné len na džem a lekvár, ale je z nich aj výborné čatní :-) Tento recept sem Zobraziť celý popisJe sezóna čerešní a tie nie sú vhodné len na džem a lekvár, ale je z nich aj výborné čatní :-) Tento recept sem pridávam na prianie Varecháčky @Zolik, ale možno zaujme aj iných :-)

60 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 l vykôstkované
3 ks
5 strúčikov
200 g
cca 1 PL čerstvý nastrúhaný
cca 3,5 dl
1 PL (vínny)
1/2 KL
1 kopcovitá KL
cca 1 KL
0,5 KL




Postup

  1. 1

    Na čatní v prvom rade potrebujeme čerešne :-) Keďže máme vlastný veľký čerešňový strom, tak som si ich nazbierala sama :-)

    Čerešňové čatní/chutney (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ďalej si pripravíme aj ostatné suroviny... Cibuľu a cesnak očistíme. Ja som tentoraz dala len 4 strúčiky cesnaku, lebo boli dosť veľké. Cukor môžte dať podľa vlastnej chuti buď biely alebo hnedý. Dávam približne 3,5 dl do tejto dávky, ale najprv vždy len 3 dl a potom po nejakom čase varenia ochutnám a rozhodnem či ešte pridám :-) Chilli si dá každý podľa chuti.

    Čerešňové čatní/chutney (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Čerešne vykôstkujeme a dáme do veľkého hrnca. Pridáme na drobno nakrájané cibule, nastrúhaný cesnak, hrozienka, cukor, sol, škoricu, kurkumu, zázvor strúhaný, chilli a ocot. Dobre premiešame a dáme variť. Varíme za občasného miešania 1 hodinu. Pred koncom, alebo v polovici varenia treba ochutnať a ešte podľa chuti pridať škoricu, kurkumu alebo soľ.

    Čerešňové čatní/chutney (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Čatní varím väčšinou presne 1 hodinu od bodu varu na strednom ohni, záleží od toho aké sú čerešne šťavnaté, ale aj tak fakt max. len 1,5 h. Zatiaľ prebytočná šťava z čerešní dostatočne vyvrie a zostane jej len primerané množstvo, ktoré čatní potrebuje. Ono to je aj tak len za čerstva a za horúca redšie.

    Čerešňové čatní/chutney (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Čatní po uvarení ešte vriace dáme do fliaš, dobre uzavrieme a otočíme hore dnom. Necháme tak zo 15-20 minút, alebo kľudne aj vychladnúť. Z tejto dávky mi vyšlo 7x 2,5 decových fľašiek a 2 maličké.

    Čerešňové čatní/chutney (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Horúce a čerstvo uvarené čatní sa zdá možno trochu riedke, ale ten kto už čatní robil vie, že to po vychladnutí a aj časom vo fľaši stuhne :-)

    Čerešňové čatní/chutney (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keďže som pri sústredení robiť všetko správne, totálne zabudla už vykôstkované čerešňe odvážiť :-) tak udávam v tomto recepte jednoducho množstvo čerešňí tak, ako to zvyknem robiť ja každý rok :-) Mám na to 1 hrniec, ktorý dám do 3/4 plný s vykôstkovanými čerešňami a to je vždy 1 dávka :-) Aby som recept mohla predsalen pridať, som napokon môj hrniec odmerala a do 3/4 hrnca je to presne 6 litrov :-) Takže buď plný 6 litrový hrniec čerešní, alebo väčší a naplniť ho množstvom po hranicu 6 litrov.

    Čerešňové čatní/chutney (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...a tu jedna fotka navyše... Pri zbieraní čerešní som mala aj štvornohú spoločnosť :-) ...kým som zbierala dalšie, náš Simba dole strážil už pozbierané čerešne ;-))

    Čerešňové čatní/chutney (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Zajímavý receptík, čerešně jsou výborné ovoce. Máš krásné, velké čerešně. Ani váš krasavec Simba by je přede mnou neustrážil. Pěkné celé - suroviny, postup, recept, fota. Máš velkého a milého pomocníka, milá Cesmínko! Díky za sdílení!
denyany
Toto by dom rada ochutnala. Čerešne sa však tento rok u našich neurodili(višní je asi 15 na strome) a na trhu pýtajú 4eurá za kilo. Hádam budúci rok .
cesminaz
@Haji No neviem.. Simba niekedy skáče a útočí ako tiger :-)) možno by si sa s ním musela popasovať o tie čerešne :-)) Vdaka za komentík! @Zahra jablkové som ešte nejedla,robievam len čerešňové :-) Kludne skús,je velmi chutné. @Denyany @Frezia68 no ano,čerešne sú v obchodoch fakt drahé.U nás dokonca aj 7-8€.
cesminaz
@Terinka55 @Kuku95 dakujem vám za milé slová :-) No Simba bol pred mesiacom ovela väčší fešák...Teraz dost schudol,začalo sa dobré počasie tak nemá čas riadne ani jesť.Zahryzne 2-3 a už beží zas s kamarátmi mačky naháňať a túlať sa :-( Musí zasa trocha pribrať :-)
1x haji
haji
@Cesminaz (24.6.2019 21:38)
Nene, žádné pasování. Bych učinila výměnu. Přinesla bych mu kus masíčka co má rád, snad by se dal koupit. Vypadá "ostře", chlapec, to máš pravdu, Cesmínko!
hviezda0401
Spravila som včera, podla Vášho receptu, len som čerešne trochu pomixovala . Výborné! Pozdravujem Simbu. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia