Rýchla príprava a pečenie v elektrickej rúre. Výborný, zdravý a hutný chlieb.
na 200,150 °C
Suroviny
500 g |
|
1/2 kocky |
|
0,2 l |
|
1 lyžička |
|
|
|
1 lyžica |
|
1 - 2 lyžice |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 veľký |
|
podľa potreby |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Pripravíme si kvások: 2 dcl vlažného mlieka, droždie, med a trošku múky.
- 2
Hotový kvások pridáme k múke. Pridávame ďalšie suroviny: nestrúhaný uvarený zemiak, olej, soľ, semiačka, ocot... ak je nutné, tak pridáme aj trošku vlažnej vody. Premiešame a necháme na teplom mieste cesto pracovať :) Ja si vyhrejem rúru na 50 stupňov (cca) a vložím tam cesto, aby kvasilo a nechám pootvorené dvierka.
- 3
Keď je cesto nakysnuté, spravím z neho bochník a uložím na plech s papierom na pečenie . Chlieb ešte potriem osolenou vodou a na vrch ešte zopár semiačok. Na plech položím keramický pohár s vodou. Takto pripravený chlieb ešte nechám asi 20 minút len tak pôsobiť a potom vložím do vyhriatej rúry.
- 4
Rúru si vyhrejeme na 200 stupňov a pečieme asi 20-30 minút, potom stíšime na 150 stupňov a pečieme ešte 30-40 minút.
- 5
Hotový chlieb ešte potrieme osolenou vodou a necháme odstáť. Dobrú chuť :)
- 2
Dakujem za odpoved
inak aký druh celozrnnej múky? či to je jedno? lebo ja sa v tom ešte veľmi nevyznám, kedže sa chystám upiecť môj úplne prvý chlebík v živote:-D
v tomto recepte je absolútne na mieste.