Celozrnný zemiakový chlieb

lenkac - fotkalenkac, 6. októbra 2013
Celozrnný zemiakový chlieb
Foto: lenkac

Rýchla príprava a pečenie v elektrickej rúre. Výborný, zdravý a hutný chlieb.

60-70 minút
na 200,150 °C

Suroviny

500 g
1/2 kocky
0,2 l
1 lyžička
1 lyžica
1 - 2 lyžice
1 veľký
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások: 2 dcl vlažného mlieka, droždie, med a trošku múky.

  2. 2

    Hotový kvások pridáme k múke. Pridávame ďalšie suroviny: nestrúhaný uvarený zemiak, olej, soľ, semiačka, ocot... ak je nutné, tak pridáme aj trošku vlažnej vody. Premiešame a necháme na teplom mieste cesto pracovať :) Ja si vyhrejem rúru na 50 stupňov (cca) a vložím tam cesto, aby kvasilo a nechám pootvorené dvierka.

  3. 3

    Keď je cesto nakysnuté, spravím z neho bochník a uložím na plech s papierom na pečenie . Chlieb ešte potriem osolenou vodou a na vrch ešte zopár semiačok. Na plech položím keramický pohár s vodou. Takto pripravený chlieb ešte nechám asi 20 minút len tak pôsobiť a potom vložím do vyhriatej rúry.

  4. 4

    Rúru si vyhrejeme na 200 stupňov a pečieme asi 20-30 minút, potom stíšime na 150 stupňov a pečieme ešte 30-40 minút.

  5. 5

    Hotový chlieb ešte potrieme osolenou vodou a necháme odstáť. Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

32 komentárov k receptu
chutovo je naozaj skvely, jeden den nam doma vydrzal. Ja tento chlieb jedavam samotny, prip. len s maslom. Nic ine nepotrebujem, taky je skvely
ja som len premiesala, poriadne :) je to celozrnna muka a este sa pridavaju semiacka, takze je narocne pracovat s tymto cestom, aj cesto dlhsie kysne ... ale myslim si, ze hniest by sa tiez mohlo
vyskúšam:-)
inak aký druh celozrnnej múky? či to je jedno? lebo ja sa v tom ešte veľmi nevyznám, kedže sa chystám upiecť môj úplne prvý chlebík v živote:-D
ja si kupujem múku v Lidli, je to celozrnná múka na chlebík. Keď nájdem foto, tak pridám. Ponúkajú rôzne druhy, slnečnicová, tmavý chlieb, celozrnná a pod. Je to overené u mňa, toto nebol prvý chlebík, takže odporúčam :)
@venusa , nemáš pravdu, ocot sa pridáva aj do chlebového cesta, a to z dôvodov, že zlepšuje proces kysnutia a potom je chlieb ľahší a nadýchanejší.
v tomto recepte je absolútne na mieste.
@lenkac , nie je to celkom múka, to je hotová zmes na pečenie chleba so soľou, droždím a dochucovadlami, tam stačí dať len vodu a semienka. Na zlepšenie chuti možno pridať rascu, med. Nedá sa to pokaziť.
včera som chlebík piekla, použila som celozrnnú pšeničnú múku, namiesto mlieka som skúsila dať kefír (spolu s vodou cca 350 ml), je výborný, odporúčam...:)
Práve tento chlebík už pečiem, nádherne voní. Mňam už sa naňho teším :-) Ja ho robím z celozrnnej pšeničnej múky. Piekla som už veľa chlebov, vždy upečiem iný ale nikdy som ešte zatiaľ nenatrafila na recept s octom. Musim povedat že pekne mi nakysol teraz s pridanim octu. Pridavam recept do KK. Už som si urobila aj domáce maslo :-)

Pridaj komentár k receptu: