Celozrnný zemiakový chlieb
Autor receptu: lenkac
Rýchla príprava a pečenie v elektrickej rúre. Výborný, zdravý a hutný chlieb.
60-70 minút na 200,150 °C |
Postup
- Pripravíme si kvások: 2 dcl vlažného mlieka, droždie, med a trošku múky.
- Hotový kvások pridáme k múke. Pridávame ďalšie suroviny: nestrúhaný uvarený zemiak, olej, soľ, semiačka, ocot... ak je nutné, tak pridáme aj trošku vlažnej vody.
Premiešame a necháme na teplom mieste cesto pracovať :) Ja si vyhrejem rúru na 50 stupňov (cca) a vložím tam cesto, aby kvasilo a nechám pootvorené dvierka.
- Keď je cesto nakysnuté, spravím z neho bochník a uložím na plech s papierom na pečenie . Chlieb ešte potriem osolenou vodou a na vrch ešte zopár semiačok. Na plech položím keramický pohár s vodou. Takto pripravený chlieb ešte nechám asi 20 minút len tak pôsobiť a potom vložím do vyhriatej rúry.
- Rúru si vyhrejeme na 200 stupňov a pečieme asi 20-30 minút, potom stíšime na 150 stupňov a pečieme ešte 30-40 minút.
- Hotový chlieb ešte potrieme osolenou vodou a necháme odstáť.
Dobrú chuť :)