Celozrnný špaldovo-ražný chlieb s ražnými vločkami fotorecept
Foto: iva63
Rada pečiem zdravšie verzie chlebíkov. Dnešný som pripravila z múky celozrnnej špaldovej a celozrnnej ražnej. Mojou premiérou dnes boli ražné vločky, ktoré spolu s Zobraziť celý popisRada pečiem zdravšie verzie chlebíkov. Dnešný som pripravila z múky celozrnnej špaldovej a celozrnnej ražnej. Mojou premiérou dnes boli ražné vločky, ktoré spolu s množstvom semienok sezamových, slnečnicových a ľanových dali zdravému fit chlebíku výbornú chuť!
na 200 °C
Suroviny
150 g |
|
150 g |
|
200 ml vlažná do cesta |
|
80 g |
|
150 ml na zaliatie vločiek |
|
3 g |
|
1 KL |
|
2 PL |
|
90 g (sezam, ľan, slnečnica) |
|
Postup
-
1
Odvážime si 80 g ražných vločiek
-
2
Odmeriame 150 ml vody a zalejeme ražné vločky, necháme 20 minút odstáť... Na obrázku sú už zamočené vločky, ktoré nám pekne zväčšili svoj objem.
-
3
Všetky potrebné suroviny rozpísané v recepte spolu so zamočenými ražnými vločkami dáme do misy a hákmi vymiesime cesto...
-
4
Cesto je iba z celozrnných múk tak je veľmi lepivé, ale pri ražnej múke je to vždy tak.
-
5
Namočíme si ruku do vody a cesto vložíme do formy na chlieb, ktorú sme vystlali papierom na pečenie.
-
6
Opäť si dlane namočíme a cesto urovnáme po celej forme, bude to naozaj lepiť, ale to nie je chyba. Prikryjeme ľanovou utierkou a necháme jednu hodinu kysnúť.
-
7
Takto cesto nakysne po hodine.
-
8
Rúru už máme dobre rozohriatu na 220 stupňov, chlieb postriekame vodou a posypeme ľubovolnými semienkami, ja som použila na vrch slnečnicu.
-
9
Vložíme do rúry a pečieme vo forme (ja som piekla naraz dva chlebíky, ten vo forme je celozrnný špaldovo-ražný a ten druhý je kváskový pšenično-ražný) pečieme 40 minút na 200 °C.
-
10
Potom teplotu znížime na 180 stupňov, chlieb z formy vyberieme dopekáme voľne na plechu.
-
11
Upečený chlieb dáme na mriežku a necháme vychladnúť.
-
12
Chlebík vážil 713 gramov.
-
13
Vychladnutý chlieb pokrájame na tenké krajíčky.
-
14
Takto pokrájané plátky si uskladním do mrazničky a vždy mám čerstvý chlieb... Vydrží veľmi dlho... Chlebík je hutnejší ale chutí výborne... Prajem Vám dobrú chuť!
@Babkamt si veľmi milá, vážim sa tvoje slová, ďakujem veľmi pekne...ani Ty nezaostávaš pretože si tiež veľmi šikovná a veľa tvojich receptov som vyskúšala!
@Katka78 aj si robím polovičné dávky bochníkov...dokonca predelím formu papierom na pečenie a mám dva rôzne zdravé bochníky...úplne vychladnuté nakrájam na čo najtenšie plátky a dám do mikro sáčku a potom šup do mrazničky...vydržia veľmi dlho čerstvé, presne ako to píšeš aj Ty...a v tomto recepte sú fajnové tie ražné vločky...nabudúce ich nezamočím, iba také surové pridám do cesta, vynikne ich chuť...recept pridám!
@Jack máš pravdu, domáce je domáce! Vieme aké suroviny používame a to je najdôležitejšie...je dobrý pocit ak sa nám stane pečenie láskou a nemusíme sa spoliehať na to čo nám ponúkajú na pultoch obchodov!
@mil á Siisa ďakujem veľmi pekne
@Gordonko ďakujem
Evička veľmi pekne ďakujem...niet nad vôňu čerstvého chleba a pečiva...ja som už zase zabudla ako chutí chlieb z obchodu :)
@Bubaya ďakujem srdečne za tvoj milý komentár, mám radosť z toho, že môj chlebík chutil aj u Vás.