Celozrnný domáci chlebík

barborao - fotkabarborao, 13. apríla 2010
Celozrnný domáci chlebík
Foto: barborao

Zdravy, chrumkavy domaci chlebik. Zakladny recept mam z BBC Good Food casopisu, ale vylepsila som si ho semiackami ktore mam doma v spajzi :) Zobraziť celý popisZdravy, chrumkavy domaci chlebik. Zakladny recept mam z BBC Good Food casopisu, ale vylepsila som si ho semiackami ktore mam doma v spajzi :) Pripravujem ho zvucajne kazdu sobotu rano, tak nam s drahym vydrzi mat cerstvy chlebik cely vikend.

180 minút
príprava
80 minút
na 220/150 °C

Suroviny

300 g
200 g
20-50 g
2 g
1/2 kocky
50 g
50 g
50 g
75 g
75 ml
300 ml




Postup

  1. 1

    Zmiesame celozrnnu a raznu muku, sol, vsetky semiacka vo velkej mise. Drozdie si nechame rozpustit vo vlaznej vode a prilejeme do zmesi spolu s melasou. Ak sa bude zdat ze zmes je prilis tuha, pridame par lyziciek vody. Dobre premiesame v mise, a potom premiesnime na dosku lahko pomucenu hladkou mukou a miesime rucne priblizne 8 minut. Vlozime naspat do jemne naolejovanej misy na priblizne 2 hodiny, dokym cesto nenadobudne dvojity objem (najlepsie na teple miesto, ci uz na radiator, alebo do susiarne, pokryte utierkou cim nechame cesto dychat).

  2. 2

    Pekac vystelieme papierom na pecenie. Cesto prevratime na dosku jemne poprasenu hladkou mukou a pozorne vytvarujeme chlebik, prikryjeme utierkou a nechame dokysnut na dalsiu priblizne hodinku dokym cesto nenadobudne dvojity objem.

  3. 3

    Predhrejeme ruru na 220 stupnov. Vlozime chlebik do rury pri 220 stupnoch na 20 minut. Znizime teplotu rury na 150 stupnov a pecieme daslich 60 minut aby sa aj vnutro cesta pekne presusilo. Vyberieme z rury a nechame vychladit.

Diskusia k receptu

jerica
Stačí domáca masť, reďkovky a chuťovka je po ruke , super, dík za inšpiráciu, dá sa aj v trúbe piecť chlebík,tak to som rada, nemusí byťteraz všade ponúkaná domáca pekáreň, ďaľšia vec v dome.
(skladovanie vecí z nás odčerpáva energiu,zbytočné veci nás vytláčajú z bytu)
frezia68
Chlebík výborný,barborao a skús pridať drvené orechy-tiež pečiem.@ jerica: máš pravdu s tými vecami a hoci dávno pečiem chlieb a odkedy sú domáce pekárne,aj som uvažovala......ale kam dať?A tak sa radšej vecí zbavujem,ako mám dokúpiť.
bambulka51
Pripájam sa a súhlsím ,ideme sa sťahovať a až teraz vidím koľko veľa vecí človek za života nazbiera ...
marlen
chlebík je nádherný. v tomto recepte ma prekvapila melasa aj to, že hoci je pene nakysnutý, nie sú v ňom diery. krásny a pri obrázku si predstavujem láskavé ruky kuchárky. aj popisu cítiť lásku. krásne.
ja pridávam aj trochu sójovej múky a menej semiačok, lebo sú veľmi kalorické. nabudúce to skúsim s tou melasou.
milamila
Dobrý deň, prosím môže mi niekto vysvetliť čo to je tá melasa, chcem recept vyskúšať. Ďakujem
evanaaa
Bez btej melasy sa to nedá? Alebo dá sa aspoň niečim iným nahradiť?Rada by som to skúsila ale nechcem to pokaziť.Tiež neviem kde by som melasu,najmä tu u nás zohnala.
barborao
evanaaa da sa to aj bez melasy, samozrejme :) ak pridas trosku viac vody cca do 100 ml namiesto nej cesto sa krasne vypracuje. Melasa dodava chlebiku sytejsiu farbu- dohneda, a robi ho trosku "sladsim" ak sa ti ju podari zohnat tak odporucam, da sa to vsak aj bez nej.
alaba
Recept vyzera lakavo, ale aj mna tam trochu zarazila ta melasa. Vobec netusim, kde by som ju mala kupit/zohnat ...:-(
karolkooo
chutovo velmi dobry chlebik! mam len malu pripomienku k dlzke pecenia.. viem, kazda ina truba pecie inak.. ale hodina naviac sa predsa len musi prejavit.. prvykrat som skusala piect chlebik podla navodu hore, len bol brutalne suchy, aj ked z vnutra mi chutil.. tak mi to nedalo, ostali mi suroviny, nasla som si original recept a piekla ako pisali tam, t.j. 30 min na 220st.. Bol ovela lepsi, vobec tak nevyschol.. toto prosim neberte ako kritiku, len som sa chcela podelit so skusenostoui :) urcite odporucam ochutnat!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia