Celozrnný domáci chlebík

Autor receptu: barborao

Zdravy, chrumkavy domaci chlebik. Zakladny recept mam z BBC Good Food casopisu, ale vylepsila som si ho semiackami ktore mam doma v spajzi :) Pripravujem ho zvucajne kazdu sobotu rano, tak nam s drahym vydrzi mat cerstvy chlebik cely vikend.

180 minút
príprava
80 minút
na 220/150 °C

Postup

  1. Zmiesame celozrnnu a raznu muku, sol, vsetky semiacka vo velkej mise. Drozdie si nechame rozpustit vo vlaznej vode a prilejeme do zmesi spolu s melasou. Ak sa bude zdat ze zmes je prilis tuha, pridame par lyziciek vody. Dobre premiesame v mise, a potom premiesnime na dosku lahko pomucenu hladkou mukou a miesime rucne priblizne 8 minut. Vlozime naspat do jemne naolejovanej misy na priblizne 2 hodiny, dokym cesto nenadobudne dvojity objem (najlepsie na teple miesto, ci uz na radiator, alebo do susiarne, pokryte utierkou cim nechame cesto dychat).
  2. Pekac vystelieme papierom na pecenie. Cesto prevratime na dosku jemne poprasenu hladkou mukou a pozorne vytvarujeme chlebik, prikryjeme utierkou a nechame dokysnut na dalsiu priblizne hodinku dokym cesto nenadobudne dvojity objem.
  3. Predhrejeme ruru na 220 stupnov. Vlozime chlebik do rury pri 220 stupnoch na 20 minut. Znizime teplotu rury na 150 stupnov a pecieme daslich 60 minut aby sa aj vnutro cesta pekne presusilo. Vyberieme z rury a nechame vychladit.