Celozrnný domáci chlebík
Autor receptu: barborao
Zdravy, chrumkavy domaci chlebik. Zakladny recept mam z BBC Good Food casopisu, ale
vylepsila som si ho semiackami ktore mam doma v spajzi :) Pripravujem ho zvucajne
kazdu sobotu rano, tak nam s drahym vydrzi mat cerstvy chlebik cely vikend.
180 minút príprava |
80 minút na 220/150 °C |
Postup
- Zmiesame celozrnnu a raznu muku, sol, vsetky semiacka vo velkej mise. Drozdie si nechame rozpustit vo vlaznej vode a prilejeme do zmesi spolu s melasou. Ak sa bude zdat ze zmes je prilis tuha, pridame par lyziciek vody. Dobre premiesame v mise, a potom premiesnime na dosku lahko pomucenu hladkou mukou a miesime rucne priblizne 8 minut. Vlozime naspat do jemne naolejovanej misy na priblizne 2 hodiny, dokym cesto nenadobudne dvojity objem (najlepsie na teple miesto, ci uz na radiator, alebo do susiarne, pokryte utierkou cim nechame cesto dychat).
- Pekac vystelieme papierom na pecenie. Cesto prevratime na dosku jemne poprasenu hladkou mukou a pozorne vytvarujeme chlebik, prikryjeme utierkou a nechame dokysnut na dalsiu priblizne hodinku dokym cesto nenadobudne dvojity objem.
- Predhrejeme ruru na 220 stupnov. Vlozime chlebik do rury pri 220 stupnoch na 20 minut. Znizime teplotu rury na 150 stupnov a pecieme daslich 60 minut aby sa aj vnutro cesta pekne presusilo. Vyberieme z rury a nechame vychladit.