Je to moravský recept,zemiakový,ľahúčko ho každý dokáže urobiť.

4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
na 190 °C

Suroviny

1 kg
šialka
1-2
2 strúčiky
1 stredná
šialka
0,1 litra




Postup

  1. 1

    Oškriabané zemiaky nastrúhame a časť vody zlejeme,vriace mlieko zamiešame do masy,pridáme strúhanú cibuľu,rozotretý cesnak,vajíčka,múku,osolíme a premiešame.

  2. 2

    Na pekáči rozpálime olej,vzniklé cesto naň vylejeme a ihneď zapečeme v rozohriatej rúre,až sa po krajoch utvorí rúžová kôrčička.Prevrátime špachtlou a dáme znovu zapiecť.

  3. 3

    Takto pokračujeme tak dlho ,až je camprat pomiašaný pripečenými kôrčičkami (korábikmi) a leskne sa uvolneným tukom. Zapíjame kyslým mliekom.Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

hanina
Zaujímavé u nás sa to volá chudobnica, a neprevraciame.
frezia68
Nepoznala som ten variant,ale vyskúšame.Pripečené - mňam :-)))
bambulka51
frézia68 Krkonošský ľudia mali pre svoje pokrmy zvláštne názvy,z nich niektoré sa zachovali dodnes.čo sú to buchty smžené,žid,sejkory,camprat,kucmoch,couračka,hladká ančka,rozcuchaná nevesta alebo knedlíky hop do vody?či flejšky hedvábničky,fofrovanec,kantoráky,rymbulice,slivouka,verzauka a chudí rytíři? Jaký je napr.rozdiel medzi mokrými klocy a pekárovou smrťou ?Inu,žádny.Obydva názvy sú pre jeden a ten istý pokrm,ktorý bol obľúbenou zámenou zemiakových jediel hlavne u detí v tých najchudobnejších rodinách.To sa roztrhané žemle polialy vriacim mliekom,ale len toľko aby nabobtnaly,pomastily sa škvareným maslom a posypaly cukrom so škoricou.Chudobný rytieri ,bolo už sviatočné jedlo.Nakrájané žemle alebo rohlíky sa zlepily slivkovým lekvárom,obalily sa ako rezne a usmažily.Gazdinka v horskej chalupe nemávala moc času na prípravu jedla, neustále bolo čo robiť na poli ,v hospodárstve alebo sa muselo sedeť pri stave a tkať.Jedly sa hlavne zemieky kapusta-"dyš se narodilo malý,zasadilo se vo brázdu bandor víc a na vysockým jarmaku se koupil jeden ledeckej hrnek a jenna vžíce a bylo vo kerk postaráno"ahoj
bambulka51
A ešte také pohladenie s Krkonoš "I bože miléj,von si taky někdo delá starosti,co se klochtilo!hlauně dyš bylo co,aby jeden nemusel vařiť hernek v hernku a mezi to handru!"
bambulka51
sjuz ,ešte mám zopár receptou s Krkonoš,aj všeliaké zážitky ,ak by bol záujem ,môžem napísať...
frezia68
Vtipne si mi to vysvetlila,odkiaľ že máš tie vedomosti?Máš odtiaľ predkov a či Ti len tak počaril ten kraj,mrav,ba aj reč?Tu sa nehodia tie otázky,vďaka za vysvetlenie :-))
bambulka51
No ,dobre sa pýtaš,manžel mal od tiaľ predkov.Chodil tam cez prázdniny a čo to pochytil.Krkonošských receptov je veľmi veľa.Manželov dedo odišiel robiť do Francúzka a viac ho nebolo.Doma zanechal peť detí,takže babka sa mala čo oháňať.
hanina
Bambulka, veľmi mazaujmajú staré názvy jedál a ich pôvod. A pravdaže aj recepty. Vďaka.
honestka
Pridavam sa!
Pis tieto zaujimavosti bambulka, aj ja sa zaujimam o taketo skvosty minulosti.
oblizprst
@bambulka51 - môj manžel( prvý) mal tiež predkov v krkonošiach presnejšie v Lázních Bělohrad, takže mi je milé, že som mohla znovu čítať to, čo som zabudla. A pridaj zopár krkonošských receptov, myslím, že myjavské a kysucké kopanice by tam tiež našli veľa spoločného.
bambulka51
@ oblizprst ,vieš môj manžel mal zase babku s Kralovca u Trutnova.On býval V Bratislave a chodil za babkou cez prázdniny.Má odtiaľ všeliaké pekné zážitky.Rada ho počúvam,aj keď ich vlastne asi už všetky poznám...poobzerám sa ešte po nejakých,ale tie už načieram na dno,tuším sejkory tam už sú a ešte ma napadli šúlance zo zemiakového cesta.Popozerám a napíšem.Ahoj a drž sa.
bubaya
Camprat - to je isto z nemčiny - Zubraten, zaumbraten - to zas hovoria Rakušáci - pripiecť, upiecť, zapiecť. Ja som tu vlastne hľadala Hladkú Ančku. Ale skúsim.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia