Foto: frezia
Velmi rada nakupujem u Turka, maju tam vzdy velky vyber cerstveho mäsa (okrem bravcoveho), ovocia a zeleniny. Dnes mi padlo do oka krasne horne morcacie Zobraziť celý popisVelmi rada nakupujem u Turka, maju tam vzdy velky vyber cerstveho mäsa (okrem bravcoveho), ovocia a zeleniny. Dnes mi padlo do oka krasne horne morcacie stehno. Cerstvych byliniek mam doma dost, citrony som kupila, tak som pripravila toto vonave, jednoduche jedlo.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Morcacie stehno vykostime, oplachneme a osusime. Potom ho dobre osolime a okorenime cerstvo namletym korenim. Cerstve bylinky, ja som pouzila rozmarin, tymian, bazalku a mätu posekame nadrobno. Cesnak a cibulu ocistime. Citron dobre umyjeme, lebo ho pouzijeme aj so supou.
-
2
Mäso prespikujeme cesnakom, par strucikov pridame aj nakrajanych. Pridame posekane bylinky a pokvapkame citronovou stavou.
-
3
Zvinieme a previazeme kuchynskou nitou. Tuto pracu robieva moj muz, ale kedze nebol doma, musela som sa s tym sama trapit.
-
4
V pekaci na horucom oleji opecieme mäso zo vsetkych stran. Pridame pokrajanu cibulu, pokrajany citron, zbytok cesnaku a bylinky. Podlejeme horucou vodou. Hodilo by sa aj biele vino, ale kedze som pouzila citron, podliala som len vodou. Vyvar sa spravi sam.
-
5
Prikryte som to piekla asi hodinu, potom odokryte 15 minut. Zase som to prikryla a nechala vo vypnutej, ale este teplej rure odpocivat. Podavala som to nakrajane na platky s tarhonou, s pimientos a baklazanovymi zavitkami. Odporucam tento sposob upravy, lebo mäso zostane stavnate a jemne.
@jerica , dakujem, tesim sa, z kurcata to bude tiez vyborne. Ja som nieco podobne uz robila aj z jahnacieho pliecka. Recept tu mam niekde na zaciatku.
krása, kavalkáda chutí a farieb na tanieri - fantastické!!! :-)
5*
Gratulujem. * * * * *
@afataga , povodne som chcela urobit bulgur, ale moj muz si vybral tarhonu. Dakujem za komentar.
@bembo , dakujem pekne. Zostalo nam este na dnesny obed a chutilo mozno este lepsie ako vcera. Vcera som cele mäso pokrajala na platky a zaliala tym vypekom. Bolo skutocne velmi jemne a vonave.
@klukodvody , dakujem za pochvalu aj pozdrav. Tiez vas zdravime na Morave.
Zelame vam este krasny vecer.
dakujem za pochvalu. Morcacie mäso robim casto, mna by zaujimal tvoj sposob na "bazanta". Hladala som ho medzi tvojimi receptami, ale nenasla.
Frezia mila, nie je tam. tak v skratke: vykostene stehno (väcsinou dolne) prespikujem slaninou a cesnakom, v maziari rozdrvim c. korenie, hrubozrnnu sol, suseny rozmarin a borievky (musela som si pozriet preklad - Wacholder). touto zmesou potriem mäso. do vnutra vlozim vetvicky rozmarinu a tymianu s hrudkou masla, zarolujem a previazem ako pri Tvojom recepte, len nie tak ukazkovo uhladne. dalsi postup v priprave je rovnaky ako Tvoj. Dam do pekaca, podlejem 1/2 na 1/2 vodou a svetlym pivom. na vrch davam este kusky masla. Pocas pecenia podlievam pivom. (uz som skusala aj s bielym vinom. tiez dobre, ale s tym pivom lepsie). Ta stava z pecenia je velmi dobra, taka "polovnicka". Mne sa k tomu najlepsie hodi zemiakova kasa a kompot z lesneho ovocia.
P.S.: My sme to doma volali "na bazanta" podla podobneho receptu "Kura na sposob bazanta". S morcacim mäsom sa daju robit divy. Hovori sa, ze moriak ma 5 druhov mäsa, co sa chuti tyka. Uz som robila aj svieckovu, fasirky, raznici atd. Dufam, ze som Ta trochu inspirovala a budem rada ak tento recept vyskusas a ak bude chutit pridas na Varechu. Prajem Ti pekny weekend a pekny pozdrav do Berlina
Dakujem velmi pekne, ked vyskusam, dam vediet.