Bryndzovník

zdenkab - bez fotkyzdenkab, 5. apríla 2012

Slaný koláč z Liptova. Ďalšia varianta výbornej pochúťky. Nám nahradí aj večeru. Výborný je s teplým čajom. V zime nahrádzam čerstvý kôpor sušeným.

1 plech
porcia
45 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Kvások:
500 ml vlažné
1 kocka
1/2  čl
Cesto:
500 g
500 g
150 ml
 štipka
 na potretie
 na vymastenie plechu
Plnka:
6 ks väčšie
750 g
3 PL
asi 50 g




Postup

  1. 1

    Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, zmiešame s preosiatymi múkami, pridáme olej, soľ a dobre vymiesime. Dáme kysnúť na teplé miesto.

  2. 2

    Zemiaky uvarené v šupke očistíme, prelisujeme, premiešame s bryndzou a smotanou. Ochutíme soľou a kôprom.

  3. 3

    Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Prvé cesto vyvaľkáme, uložíme na dno vymasteného plechu, potrieme plnkou a prikryjeme druhým vyvaľkaným cestom. Aby plnka nevytiekla, okraje pritlačíme. Povrch potrieme rozhabarkovaným vajcom a pečieme 30-40 minút v rúre predhriatej na 180°C.

Diskusia k receptu

nonna
Takéto zbožňujem, nech je varianta akákoľvek. Ukladám do KK. Svojej krajanke želám Slniečkom vyhriate, fialkami zvoňané a čerstvou vodou osviežené Sviatky jari!
cica2
@zdenkab krásne sviatky aj Tebe a Tvojej rodinke a recept sa mi páči, máme radi všetko, čo je s bryndzou :-)
marabu
ja to poznám u nás na Liptove ako švábovník. Ja ho rád zapíjam aj kakaom. Moja babka to jemne posýpa tuším polohrubou múkou. Neviem či je to tým, alebo má vo svojom postupe nejaké vychytávky, ale vždy to má ovela chutnejšie a vonavejšie ako ja, alebo mamka. ( alebo mi u nej len viac chuti :) )
monika456
ukladám, vyzerá úžasne a hlavne, milujeme bryndzu na všetky spôsoby :) vďaka :)
irenaw
spravila som bryndzovník z polovičnej dávky, že keď už máme všeličo, ale to som spravila chybu, lebo sa doslova vyparil. ďakujem za recept :O)
zdenkab
Teším sa, že vám chutí. Recept je starý, robila ho moja mamina, a aj keď robím to isté, nie je to to isté. Mamkin vždy chutí najlepšie.
tiginko
aj ja ho poznám pod názvom švábovník, len moja mama ho piekla ako samostatné "placky" veľkosti dvoch dlaní na plechu - cesto naplnila plnkou a rozvaľkala na placku. Plnka bola len z bryndze, a dokonca čím uležanejšia, tým lepšia, pikantnejšia - mama hovorila, že už musí trochu pochodovať :-), zemiakov a opraženej cibule. Kôpor sme moc nemuseli ....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia