Slaný koláč z Liptova. Ďalšia varianta výbornej pochúťky. Nám nahradí aj večeru. Výborný je s teplým čajom. V zime nahrádzam čerstvý kôpor sušeným.
1 plech
porcia
porcia
45 minút
príprava
príprava
40 minút
na 180 °C
na 180 °C
Suroviny
Kvások: | |
500 ml vlažné |
|
1 kocka |
|
1/2 čl |
|
Cesto: | |
500 g |
|
500 g |
|
150 ml |
|
štipka |
|
na potretie |
|
na vymastenie plechu |
|
Plnka: | |
6 ks väčšie |
|
750 g |
|
3 PL |
|
asi 50 g |
|
|
Postup
-
1
Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, zmiešame s preosiatymi múkami, pridáme olej, soľ a dobre vymiesime. Dáme kysnúť na teplé miesto.
- 2
Zemiaky uvarené v šupke očistíme, prelisujeme, premiešame s bryndzou a smotanou. Ochutíme soľou a kôprom.
- 3
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Prvé cesto vyvaľkáme, uložíme na dno vymasteného plechu, potrieme plnkou a prikryjeme druhým vyvaľkaným cestom. Aby plnka nevytiekla, okraje pritlačíme. Povrch potrieme rozhabarkovaným vajcom a pečieme 30-40 minút v rúre predhriatej na 180°C.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu