Bryndzovník

Autor receptu: zdenkab

Slaný koláč z Liptova. Ďalšia varianta výbornej pochúťky. Nám nahradí aj večeru. Výborný je s teplým čajom. V zime nahrádzam čerstvý kôpor sušeným.

1 plech
porcia
45 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, zmiešame s preosiatymi múkami, pridáme olej, soľ a dobre vymiesime. Dáme kysnúť na teplé miesto.
  2. Zemiaky uvarené v šupke očistíme, prelisujeme, premiešame s bryndzou a smotanou. Ochutíme soľou a kôprom.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Prvé cesto vyvaľkáme, uložíme na dno vymasteného plechu, potrieme plnkou a prikryjeme druhým vyvaľkaným cestom. Aby plnka nevytiekla, okraje pritlačíme. Povrch potrieme rozhabarkovaným vajcom a pečieme 30-40 minút v rúre predhriatej na 180°C.