Foto: majkok
Pravé Slovenké ľudové jedlo.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Dáme si variť zemiaky nakrájané na kocky v osolenej vode .
-
2
Keď sú zemiaky uvarené, pridáme bryndzu, pažitku štipku pepra a urobíme si plnku. Môžeme pridať trošku mlieka a masla. Závisí od zemiakov. Plnka nesmie byť riedka aby sa nám nedostala medzi cesto pri lepení.
-
3
Všetko spolu dobre premiešame a môžme nechať vychladnúť.
-
4
Pripravíme si cesto z polohrubej múky, vajíčka, štipky soli a vody. Niekedy som to robil priamo na doske, ale teraz používam radšej misku. Vodu a múku pridávam podľa potreby aby bolo cesto primerane vláčne. Nepodceňujte miesenie, lebo keď sa s tým pohráte, cesto bude jemné, vláčne, a bude sa dobre lepiť.
-
5
Ja si vždy cesto rozdelím na dva diely, aby nebolo zbytočne veľké a lepšie sa mi váľkalo. Druhú časť si dám do misky a prikryjem, aby neoschlo.
-
6
Keď mám cesto vyvaľkané na cca 1mm, tak si vykrojím kolieska. Závisí na každom, aké veľké pirohy chce a ako sa mu s tým chce dlho baviť. Ja som lenivejší, tak si vykrajujem kolieska pivovým pohárom.
-
7
Koliesko si dám na ruku a malou lyžičkou dám do stredu plnku, cesto preložím a kraje poriadne prilepím tak, aby sa mi nedostala plnka do zlepu, lebo tak by sa nám mohli pirohy vo vode rozlepiť a plnka vytiecť.
-
8
Do veľkého hrnca si dáme variť dostatok vody, aby mali pirohy miesto a nezlepili sa nám. Ked nám vyplávu na vrch, tak ešte trošku povaríme a sitkom ich vyberieme do misky.
-
9
Na panvicu si dáme, najlepšie normálne máslo, domáce a prepražíme ho. Potom si pirohy zalejeme roztopením maslom a poriadne premiešame. Môžme robiť tiež aj so škvarkami, ale mi máme najradšej takéto.
-
10
Servírujeme na taniere. Na vrch môžeme ešte posypať pažítkou a pridať smotanku, tá ale nemusí byť.
-
11
Výborne sa k tomu hodí mlieko, zakysanka, kefír, či iné kyslé mlieko. Potom sa už len tešíme, ako to všetkým chutí. Keď nemáte pevnú vôľu, tak určite nezjete len to čo ste si dali na tanier, ale pravidelne chodíte do misky a dáte si ešte jednu, ešte jednu, už len jednu a tak až kým vládzete. Prajem dobrú chuť.
zo zemiakového cesta...skúsim Tvoju verziu, už sa teším :o)
Obdivujem a uznávam, keď ich urobia aj muži. Navaril si super @majkok. Keby boli so samou bryndzou, neboli by dobre. Snáď len pre tých, ktorí ju obľubujú teplú. Ja napr. teplú nezjem vôbec.