Bryndzové pirohy fotorecept

majkok - fotkamajkok, 28. decembra 2014
Bryndzové pirohy (fotorecept)
Foto: majkok

Pravé Slovenké ľudové jedlo.

6
porcií
60 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
1 ks
1 kg
250 g




Postup

  1. 1

    Dáme si variť zemiaky nakrájané na kocky v osolenej vode .

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď sú zemiaky uvarené, pridáme bryndzu, pažitku štipku pepra a urobíme si plnku. Môžeme pridať trošku mlieka a masla. Závisí od zemiakov. Plnka nesmie byť riedka aby sa nám nedostala medzi cesto pri lepení.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetko spolu dobre premiešame a môžme nechať vychladnúť.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si cesto z polohrubej múky, vajíčka, štipky soli a vody. Niekedy som to robil priamo na doske, ale teraz používam radšej misku. Vodu a múku pridávam podľa potreby aby bolo cesto primerane vláčne. Nepodceňujte miesenie, lebo keď sa s tým pohráte, cesto bude jemné, vláčne, a bude sa dobre lepiť.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ja si vždy cesto rozdelím na dva diely, aby nebolo zbytočne veľké a lepšie sa mi váľkalo. Druhú časť si dám do misky a prikryjem, aby neoschlo.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď mám cesto vyvaľkané na cca 1mm, tak si vykrojím kolieska. Závisí na každom, aké veľké pirohy chce a ako sa mu s tým chce dlho baviť. Ja som lenivejší, tak si vykrajujem kolieska pivovým pohárom.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koliesko si dám na ruku a malou lyžičkou dám do stredu plnku, cesto preložím a kraje poriadne prilepím tak, aby sa mi nedostala plnka do zlepu, lebo tak by sa nám mohli pirohy vo vode rozlepiť a plnka vytiecť.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do veľkého hrnca si dáme variť dostatok vody, aby mali pirohy miesto a nezlepili sa nám. Ked nám vyplávu na vrch, tak ešte trošku povaríme a sitkom ich vyberieme do misky.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na panvicu si dáme, najlepšie normálne máslo, domáce a prepražíme ho. Potom si pirohy zalejeme roztopením maslom a poriadne premiešame. Môžme robiť tiež aj so škvarkami, ale mi máme najradšej takéto.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Servírujeme na taniere. Na vrch môžeme ešte posypať pažítkou a pridať smotanku, tá ale nemusí byť.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Výborne sa k tomu hodí mlieko, zakysanka, kefír, či iné kyslé mlieko. Potom sa už len tešíme, ako to všetkým chutí. Keď nemáte pevnú vôľu, tak určite nezjete len to čo ste si dali na tanier, ale pravidelne chodíte do misky a dáte si ešte jednu, ešte jednu, už len jednu a tak až kým vládzete. Prajem dobrú chuť.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

jujoska
pekne podany recept na vybornu slovensku dobrotu, dakujem za pripomenutie, davno sme nemali
terinka55
Dobre navarené a aj chutí. Hoci nie som zrovna milovníčkou bryndze, vymyslím nejakú alternatívu. Je fajn pripomínať varenie našich starých materí, ďakujem
majkok
Keď žila teta v Čechách pri Prahe a prišli sme na návštevu, tak sme miesto bryndze, ktorú myslím v Čechách nepredávajú používali syr. Napríklad niečo ako karička, lunex, sú uplne použitelné.
jozka2
majkoko,uvaril si veeelmi chutne jedlo.ty davas pazitku,ja zase na masle oprazim cibulu do zlato hneda a tym polejem,ked podavam so smotanou.5
braxi
krásne si navaril...z tohoto cesta robím perky plnené lekvárom a pirohy
zo zemiakového cesta...skúsim Tvoju verziu, už sa teším :o)
kukulienka71
postup máme rovnaký, naučila ma maminka, ktorá je z Novej Ľubovne:-) tiež dávame na masle opraženú cibuľku ako @jozka2 bez pažítky. Krásna, čistá práca, podarený chlapček-papanček:-)
sefka2
Bryndzové??? Do plnky 1 kg zemiakov a 250 g bryndze... ????? To sú skôr zemiakové pirohy...
1x amia
majkok
Môžeš si dať aj kilo bryndze, prípadne aj bez zemiakov. Ale mi robíme takéto.
motyka
- na muža, až ukážkovo pripravené a navarené zemiakovo - bryndzové pirohy. U nás tiež varíme s rôznou plnkou - tvarohovou, kapustovou, zemiakovou - na slano a jablkovou, lekvárovou, sušenými slivkami, či lekvár s makom - na sladko. Všetky sú super.
Obdivujem a uznávam, keď ich urobia aj muži. Navaril si super @majkok. Keby boli so samou bryndzou, neboli by dobre. Snáď len pre tých, ktorí ju obľubujú teplú. Ja napr. teplú nezjem vôbec.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia