Foto: listickakmotricka
Kysnuté cesto musí byť ako páperie. Tak to hovorila naša manka /prababička/, ktorá ho miesila vo vykúrenej kuchynke a s bravčovou masťou /aj na Zobraziť celý popisKysnuté cesto musí byť ako páperie. Tak to hovorila naša manka /prababička/, ktorá ho miesila vo vykúrenej kuchynke a s bravčovou masťou /aj na pampúšiky/.
Postup
-
1
Múku zmiešame so soľou, preosejeme na lopár a v strede urobíme jamku. Do polovice vlažného mlieka pridáme rozdrobené droždie, štipku cukor a lyžicu hladkej múky. Zľahka premiešame a necháme vykysnúť kvások. Bravčovú masť rozpustíme a necháme vychladnúť. Do preosiatej múky postupne pridávame kvások, bravčovú masť a vymiesime cesto. Miesime aspoň 10 minút, kým cesto nie je hladké a vláčne. Na teplom mieste necháme nakysnúť.
-
2
Bryndzu vymiešame s vajíčkami, pridáme štipku mletej červenej papriky a nasekanú pažítku. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenučko a natrieme bryndzovou plnkou. Cesto z obidvoch strán rolujeme smerom do stredu.
-
3
Ostrým nožom prekrojíme.
-
4
Zrolujeme a jemne pritlačíme.
-
5
Nakrájame na trojuholníky.
-
6
Koláčiky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajíčkom vyšľahaným so štipkou soli. Posypeme rascou a necháme v teple nakysnúť.
-
7
Pečieme v rúre vyhriatej na 170°C. Dobrú chuť.
presne takto kysnuté cesto robievam:bez vajca..trocha masti...
a s tou plnkou to určite urobím...
teraz som urobila výborný starodávny tvarožník od @honestka...v ýborný..jednoduchý..
aj toto u nás do mesiaca bude..:-)
konečne máme slnko..na oblohe..VARECHA mi často nahradí slnko v duši...:-)