Bryndzové kysnuté koláčiky
Autor receptu: listickakmotricka
Kysnuté cesto musí byť ako páperie. Tak to hovorila naša manka /prababička/, ktorá ho miesila vo vykúrenej kuchynke a s bravčovou masťou /aj na pampúšiky/.
Postup
- Múku zmiešame so soľou, preosejeme na lopár a v strede urobíme jamku.
Do polovice vlažného mlieka pridáme rozdrobené droždie, štipku cukor a lyžicu hladkej múky. Zľahka premiešame a necháme vykysnúť kvások.
Bravčovú masť rozpustíme a necháme vychladnúť.
Do preosiatej múky postupne pridávame kvások, bravčovú masť a vymiesime cesto. Miesime aspoň 10 minút, kým cesto nie je hladké a vláčne.
Na teplom mieste necháme nakysnúť.
- Bryndzu vymiešame s vajíčkami, pridáme štipku mletej červenej papriky a nasekanú pažítku.
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenučko a natrieme bryndzovou plnkou. Cesto z obidvoch strán rolujeme smerom do stredu.
- Ostrým nožom prekrojíme.
- Zrolujeme a jemne pritlačíme.
- Nakrájame na trojuholníky.
- Koláčiky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajíčkom vyšľahaným so štipkou soli.
Posypeme rascou a necháme v teple nakysnúť.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 170°C.
Dobrú chuť.