Foto: kukulienka71
Názov síce evokuje niektoré správy z médií, ale toto je nárez jedlý:-)
príprava
na 150, 85 °C
Postup
-
1
Použila som chudý bôčik, z tohoto kusa o niečo menej ako polovicu.
-
2
Pomlela som ho dvakrát, aby malo jemnejšiu konzistenciu.
-
3
Priliala som brandy, premiešala, osolila.
-
4
Koreniny, ktoré boli vcelku, som namlela
-
5
a zvyšok okrem bobk. listov dosypala.
-
6
Zmes som dobre premiesila a nechala stáť, kým som pripravila ostatné. Hranatú formu som pre istotu vymazala masťou. Slaninu som si dala ešte v obchode nakrájať strojom na tenké plátky. Kuracie prsia som umyla, osušila, rozrezala vodorovne na tenšie plátky a tie potom na dlhé pásiky. Na dno formy som uložila polovicu plátkov slaniny a bobkové listy. Nasledovala polovica mäsovej zmesi, osolené pásiky kuraciny a druhá časť slaniny.
-
7
Celé som zakryla zvyškom mäsovej hmoty a dobre utlačila.
-
8
Táto forma je dosť veľká, ak by som ju celkom naplnila, nárez by bol nižší, tak som ju naplnila len do 3/4 obsahu, koniec som poistila kúskom zloženého alobalu. Rúru som zapla na 150 °C a dala zovrieť asi liter vody. Alobalom zakrytú formu som postavila do menšieho vyššieho plechu, vriacu vodu som do plechu naliala tak, aby bola forma ponorená vo vodnom kúpeli z vyše polovice výšky. Plech som vložila do vyhriatej rúry a po desiatich minútach som teplotu znížila na 85 °C. Takto sa nárez dusil ešte 80 minút.
-
9
Potom som formu vybrala, odkryla, vydusenú šťavu som zliala a vrch mäsa som potrela dvoma lyžicami masti a nechala chladnúť, neskôr v chladničke.
-
10
Až na druhý deň som ho vyklopila a narezala. Páčilo sa mi ako ochutenie tak aj mozaika na reze. Manželovi tiež náramne chutilo. Môže sa jesť studené, teplé, či dokonca opečené. Je to domáca dobrota miesto nárezu z konzervy z obchodu.
mám pocit, že toto nie je dusené, ale pečené v Bain Marie, vo vodnom kúpeli, ked sa využíva na pečenie nepriame teplo z horúcej vody okolo naplnenej formy, pričom zdrojom tepla je rúra. toto sa využíva tam, kde chceme celistvosť a rovnomerné prepečenie aj stredu bez prasknutia povrchu pri jemných pokrmoch.
@kukulienk71 , veľmi vydarené, lákavé :-) už je v kk.
@klukodvody , tiež vyberám recepty niekedy podľa toho, čo je v barovej skrinke:-) u nás tvrdé nejde, toto brandy dostal manžel ani neviem kedy...aj keď nebudem vedieť porovnať chuť bez neho, iste to bude dobré aj tak. Ďakujem ti pekne.
@veronikkka , tu je ťažko vyberať druh tepelnej úpravy, mohla by byť aj kolónka "vodný kúpeľ":-) keďže je to zakryté a uvoľnilo sa dosť šťavy, dala som dusenie.
Ďakujem aj tebe za pekný komentár a hodnotenie:-)
:-)
mám námet pre dni budúce..
si žieňa súce..
farbuska, si milá, vďaka:-)
@radost , rozosmiala si ma poriadne:-))), ty to s tými slovíčkami náramne trafíš vždy. Ďakujem pekne.
Vieš ja som mala na mysli celý názov Bruselský nárez (nářez) v spojitosti s tým, že sme neraz dostali od Bruselu na frak:-) Je to nádherné mesto s bohatou históriou, o tom niet pochýb. Aj tebe krásny deň a ďakujem pekne:-) Nech ti chutí!
Plně jsem porozuměla všem variacím názvu i narážkám. Z B či EU mě mohou... mít rádi. Nebudu to a podobné posilovat. Dovětek - na řezu mi tvůj nářez/ paštéta připomíná bruselskou krajku - krásné ruční dílo, s láskou utvořené do chutné podoby. Díky za pozdravení a přání - chutit mi bude!
už chápem aj ja:-) máš vzácnu vlastnosť...vďaka
Milá Kuku, mě neděkuj. Poděkuj sobě, jsi úžasně tvořivá, šikovná a moudrá žena. Mávám!!
Mi ani nehovor, práve to čítam:-((
logni si na ukludnenie z toho 6.rocneho X.O.
@mika2 , aj tebe ďakujem:-)
ja som to nestravila doteraz. a nemam ani konak. chcela som ist kupit a zistila som, ze vsetky obchody su zatvorene. je tu dnes sviatok. co som netusila. :-(
Receptík nemá chybu, ako všetky od teba !!!
no,svajciari si to hadam ustrazia,zato taki nemci,francuzi.......si ten konak za 20-30rokov uz nekupia,totiz populacne ich moslimovia predbehnu a koniec.alebo obcianska vojna.
Ver, žeby som stiahla celú fľašu, ak by som tým situácii pomohla. Bezmocnosť je najhoršia:-(
Švajčiari rozmýšľali dopredu, preto sú aj v tomto lepšie.
Kuku, neviem ako situaciu sledujes, ale aj tu uz to je citit. a riadne.
Recept je pekny, vhodny aj na dobru letnu party, kedze sa da v pokoji pripravit vopred. pa
Ďakujem ti a posielam mail:-)