Briouate fotorecept

amelie - fotkaamelie, 4. apríla 2014
Briouate (fotorecept)
Foto: amelie

Doteraz som túto marockú špecialitu kupovala buď hotovú alebo ako polotovar. Briouate (brijuat) sa robí naslano aj nasladko (typická a skvelá je s mandľami Zobraziť celý popisDoteraz som túto marockú špecialitu kupovala buď hotovú alebo ako polotovar. Briouate (brijuat) sa robí naslano aj nasladko (typická a skvelá je s mandľami a medom), vypráža sa v oleji alebo sa pečie v rúre. Veľakrát som videla v telke, ako sa skladá, nikdy sa mi do toho nechcelo. Dnes sa mi nechcelo do mesta a suroviny som mala doma...

4
porcie
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

10 ks
1- 2 ks
Náplň:
200 g
1 ks
2 ks
200 g (alebo čierna)
50 g
1 pl
1 čl




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme plnku. Tu sa fantázii medze nekladú, moslimovia, samozrejme, nepoužívajú bravčové mäso, ale briouate už vo Francúzsku tak zdomácnela, že si ju každý plní, čím chce. Takže môj návrh je iba orientačný. Na oleji som orestovala nadrobno pokrájanú cibuľu, pancettu, pridala som šunku a reďkovku a nakoniec uvarené a popučené zemiaky. Dochutila som soľou a harissou. Pokiaľ ide o briky, okrem Francúzska som ich nikde inde nevidela a ich prípravu som nenašla ani na internete. Ak niekto z varecháčov objaví, ako urobiť vhodné placky a pridá recept, budem mať veľkú radosť. A možno nie iba ja. Briky sú tenučké priesvitné placky, obyčajne balené po 10 kusoch. Sú od seba oddelené papierom.

    Briouate (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Briky vyberáme spomedzi papierov po jednom, pretože rýchlo schnú a stvrdnú. Preložíme ich napoly a prekrojíme. Ja som ich prestrihla kuchynskými nožnicami.

    Briouate (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potrieme rozšľahaným vajíčkom.

    Briouate (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Oblý okraj trochu zahneme dovnútra a brik preložíme po dĺžke.

    Briouate (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na jeden koniec dáme asi lyžicu náplne

    Briouate (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a cesto s plnkou preložíme tak, aby sa špic nad plnkou spojil s protiľahlou stranou.

    Briouate (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Trojuholník teraz preložíme do opačnej strany

    Briouate (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a takto pokračujeme, kým sa plnka nedostane na koniec pruhu cesta.

    Briouate (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Špic zasunieme dovnútra (ruky sú moje, fotka dcérina).

    Briouate (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Briouate vyprážame v oleji alebo ich poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Na obrázku sú už upečené.

    Briouate (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pečieme 15-20 minút v rúre predhriatej na 180°C. Môžeme podávať s omáčkou podľa druhu náplne a podľa vlastnej chuti, ale aj "len tak".

    Briouate (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

rea1
nedalo by sa to "cesto" nahradiť ryžovým papierom? len by ho bolo treba pred prácou s ním na chvíľu namočiť do vody. (ja keď robím jarné závitky, namáčam ho do piva). na obrázku č. 2 plátok briku vyzerá ako rodný brat plátku ryžového papiera. :-))
amelie
@rea , tvoj nápad je výborný, ako to, že mi nezišiel na um ryžový papier?!:-( Ďakujem :-)))))
slavka11
mne to skor pripomina strudlove cesto taze isto by to slo aj s nim ci?
amelie
neviem, @slavka , tiež mi napadlo štrúdľové cesto, ale pripadá mi nejaké "bohaté" v porovnaní s brikmi, pokúsim sa vymámiť od nejakej tunajšej Maročanky, z akej múky ich vlastne robia:-)
amelie
... hoci podľa mňa ich tiež kupujú hotové:-)