Bravčové výpečky a chlpaté knedlíky fotorecept
Foto: frezia68
Nedeľný obed sme si spestrili českou kuchyňou.Patrí k tomu neodmysliteľne aj kapusta,ale recept na ňu nepridávam,každý si urobí tú svoju obľúbenú....bielu na víne,či červenú Zobraziť celý popisNedeľný obed sme si spestrili českou kuchyňou.Patrí k tomu neodmysliteľne aj kapusta,ale recept na ňu nepridávam,každý si urobí tú svoju obľúbenú....bielu na víne,či červenú podľa @sovky,alebo len tak jednoducho tú najlepšiu podľa seba.
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
Výpečky: | |
5OO g |
|
3 ks menšia |
|
4 ks - strúčiky |
|
|
|
|
|
1 dcl (olej) |
|
Chlupaté knedlíčky: | |
1 kg (grule) |
|
10 dkg |
|
10 dkg |
|
|
Postup
-
1
Mäso umyjeme,osušíme a nakrájame na väčšie kusy,napr. na úhľadné trojuholníčky 3x5 cm,pričom základňa má 3 cm :-) ,alebo len tak ledabolo.
-
2
Na panvici si ohrejeme masť a prudko nakrájané kúsky mäsa opečieme.Ak nevojde všetko na panvicu,tak opekáme dvakrát.Opečené vyberáme a premiestňujeme do pekáča.
-
3
V pekáči mäso osolíme,okoreníme,pridáme výpek z panvice,ak je potrebné podlejeme trocha vody.Pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu,prikryjeme a pečieme najprv na 220°C a podľa potreby znížime na 200°C,si 40 minút.
-
4
Potom odkryjeme,pridáme prelisovaný cesnak ( množstvo podľa obľúbenosti),premiešame a pečieme už odkryté do mäkka,chrumkava a do krásnej zlato-hnedej farby.
-
5
A teraz je čas na knedlíky.Zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle,misu nakloníme,aby stiekla z vody.Po pár minútach vodu odlejeme a škrob necháme.Pridáme trocha múky,trocha domácej strúhanky,miešame,dokladáme, pokiaľ nie je asi správna hustota cesta.Ak dáme vajíčko a viac múky,knedlíky nie sú také mäkke,ale dá sa aj tak.Ja vajíčko nedávam.
-
6
Voda už vrie a pre istotu urobím v malom kastróliku s vriacou vodou skúšku správnosti: lyžicu namočím do vody,naberiem cesto,vložím do horúcej vody a zistím,či knedlík ostal celý,alebo sa rozvaril :-( .V tom prípade pokračujem v zahusťovaní,pokiaľ chlpáč nezostane celý.Hustota cesta má byť asi ako na strapačky a ak sme s láskou a správne strúhali na jemnom strúhadle,knedlíky budú ozaj chlpaté,lebo tenké slížiky zemiakov budú sem-tam odstávať.
-
7
Kapustu sme si už uvarili a môžeme servírovať. Len pripomínam,že recept je uvedený na 4 porcie,ale varím len pre dve,takže zo všetkého uberám. Dobrú chuť!
Diskusia k receptu