Bravčové výpečky a chlpaté knedlíky (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Nedeľný obed sme si spestrili českou kuchyňou.Patrí k tomu neodmysliteľne aj kapusta,ale recept na ňu nepridávam,každý si urobí tú svoju obľúbenú....bielu na víne,či červenú podľa @sovky,alebo len tak jednoducho tú najlepšiu podľa seba.

4
porcie
40 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Mäso umyjeme,osušíme a nakrájame na väčšie kusy,napr. na úhľadné trojuholníčky 3x5 cm,pričom základňa má 3 cm :-) ,alebo len tak ledabolo.
  2. Na panvici si ohrejeme masť a prudko nakrájané kúsky mäsa opečieme.Ak nevojde všetko na panvicu,tak opekáme dvakrát.Opečené vyberáme a premiestňujeme do pekáča.
  3. V pekáči mäso osolíme,okoreníme,pridáme výpek z panvice,ak je potrebné podlejeme trocha vody.Pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu,prikryjeme a pečieme najprv na 220°C a podľa potreby znížime na 200°C,si 40 minút.
  4. Potom odkryjeme,pridáme prelisovaný cesnak ( množstvo podľa obľúbenosti),premiešame a pečieme už odkryté do mäkka,chrumkava a do krásnej zlato-hnedej farby.
  5. A teraz je čas na knedlíky.Zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle,misu nakloníme,aby stiekla z vody.Po pár minútach vodu odlejeme a škrob necháme.Pridáme trocha múky,trocha domácej strúhanky,miešame,dokladáme, pokiaľ nie je asi správna hustota cesta.Ak dáme vajíčko a viac múky,knedlíky nie sú také mäkke,ale dá sa aj tak.Ja vajíčko nedávam.
  6. Voda už vrie a pre istotu urobím v malom kastróliku s vriacou vodou skúšku správnosti: lyžicu namočím do vody,naberiem cesto,vložím do horúcej vody a zistím,či knedlík ostal celý,alebo sa rozvaril :-( .V tom prípade pokračujem v zahusťovaní,pokiaľ chlpáč nezostane celý.Hustota cesta má byť asi ako na strapačky a ak sme s láskou a správne strúhali na jemnom strúhadle,knedlíky budú ozaj chlpaté,lebo tenké slížiky zemiakov budú sem-tam odstávať.
  7. Kapustu sme si už uvarili a môžeme servírovať. Len pripomínam,že recept je uvedený na 4 porcie,ale varím len pre dve,takže zo všetkého uberám. Dobrú chuť!