Bravčové stehno v chrenovej omáčke fotorecept
Foto: zuzanka1367
Je to taká nedeľná slovenská klasika, varené hovädzie a omáčka, lenže my máme radi varenú hovädzinu s polievky len tak osolenú a okorenenú na Zobraziť celý popisJe to taká nedeľná slovenská klasika, varené hovädzie a omáčka, lenže my máme radi varenú hovädzinu s polievky len tak osolenú a okorenenú na drevenej doštičke, omáčka mi chutí spolu aj s tým skvelým vývarom, ktorý nám ostane z mäsa počas dusenia...
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
800 g |
|
|
|
|
|
|
|
na opečenie (alebo olej) na opečenie |
|
Omáčka: | |
500 ml |
|
300 ml |
|
1 kopcovitá PL (alebo olej) |
|
2 zarovnané PL |
|
150 g strúhaný |
|
1 ČL |
|
1 lístok |
|
Postup
-
1
Umyté osušené mäso prešpikujeme údenou slaninou, kožu odkrojíme a prihodíme k mäsu, keď ho budeme opekať, mäso osolíme a okoreníme a sprudka zo všetkých strán opečieme.
-
2
Do panvice kde sme mäso opekali nalejeme horúcu vodu a necháme odmočiť výpek. Zalejeme mäso pridáme bobkový list a necháme ho dusiť zakryté do mäkka. Podľa toho aký bol zver starý, ja som dusila 40 minút. Mäso vyberieme a nakrájame na plátky.
-
3
Zohrejeme masť, alebo olej a spravíme svetlú zápražku, zalejeme ju vývarom z mäsa, dobre premiešame, aby neboli v omáčke hrčky, prilejeme smotanu a povaríme. Do uvarenej hladkej omáčky pridáme chren a trošku cukru a ešte povaríme. Najlepší je čerstvý nastrúhaný chren, ak nemáme, tak použijeme sterilizovaný a už netreba pridávať cukor.
-
4
Omáčku podľa chuti osolíme, okoreníme a prelejeme nakrájané mäso, ako príloha môže byť kysnutá knedľa, alebo cestoviny. Omáčky je dosť, tak si zvolíte čo máte radšej. U nás cestovina, knedle boli ku guľášu od @babkamt. Možno sa niekomu recept zíde a inšpiruje sa...
@zuzanka chrenovú robím presne tak isto, len chren dávam úplne nakoniec, bez prevarenia, nech má poriadne grády. Pekne navarené
varecha.pravda.sk/recepty/hovadzie-rebro-s-chrenovou-omac...
s bravčovým som ju ešte nevarila, dnes som dotrepala kus hovädziny aj na tento účel, ale čo je v hlave chuť, raz na ňu príde, výborne si navarila