Bravčové stehno v chrenovej omáčke fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 27. októbra 2015

Je to taká nedeľná slovenská klasika, varené hovädzie a omáčka, lenže my máme radi varenú hovädzinu s polievky len tak osolenú a okorenenú na drevenej doštičke, omáčka mi chutí spolu aj s tým skvelým vývarom, ktorý nám ostane z mäsa počas dusenia...

4
porcie
15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
na opečenie (alebo olej) na opečenie
Omáčka:
500 ml
300 ml
1 kopcovitá PL (alebo olej)
2 zarovnané PL
150 g strúhaný
1 ČL
1 lístok

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Umyté osušené mäso prešpikujeme údenou slaninou, kožu odkrojíme a prihodíme k mäsu, keď ho budeme opekať, mäso osolíme a okoreníme a sprudka zo všetkých strán opečieme.

    Bravčové stehno v chrenovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do panvice kde sme mäso opekali nalejeme horúcu vodu a necháme odmočiť výpek. Zalejeme mäso pridáme bobkový list a necháme ho dusiť zakryté do mäkka. Podľa toho aký bol zver starý, ja som dusila 40 minút. Mäso vyberieme a nakrájame na plátky.

    Bravčové stehno v chrenovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zohrejeme masť, alebo olej a spravíme svetlú zápražku, zalejeme ju vývarom z mäsa, dobre premiešame, aby neboli v omáčke hrčky, prilejeme smotanu a povaríme. Do uvarenej hladkej omáčky pridáme chren a trošku cukru a ešte povaríme. Najlepší je čerstvý nastrúhaný chren, ak nemáme, tak použijeme sterilizovaný a už netreba pridávať cukor.

    Bravčové stehno v chrenovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Omáčku podľa chuti osolíme, okoreníme a prelejeme nakrájané mäso, ako príloha môže byť kysnutá knedľa, alebo cestoviny. Omáčky je dosť, tak si zvolíte čo máte radšej. U nás cestovina, knedle boli ku guľášu od @babkamt. Možno sa niekomu recept zíde a inšpiruje sa...

    Bravčové stehno v chrenovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
Recept je zaradený do kategórií:
Bravčové mäso, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Dusené

Diskusia k receptu

tiginko
neviem načo niektorí stále riešite tie nepodstatné hviezdičky, to sa nejakí zavistlivci realizujú a páči sa im, keď to niekoho irituje.
@zuzanka chrenovú robím presne tak isto, len chren dávam úplne nakoniec, bez prevarenia, nech má poriadne grády. Pekne navarené
luss44
dobrá chrenová nikdy nesklame, chutne si navarila, robievam s údeným a knedľou. Aj hviezdičky som Ti dala :)
babkamt
čerstvý chren je v záhrade, musím povedať manželovi, nech mi trochu vykope. Dobrá inšpirácia na víkend asi spravím obed podľa teba:-) Chrenovú omáčku som dávno nerobila. Ďakujem za inšpiráciu.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Vynikajúci receptík. Ukladám a určite v krátkej dobe urobím presne podľa Teba.
havino
mi čítaš myšlienky, chute skôr, dievča moje, už dobré tri týždne plánujem chrenovú, už aj zajtra bola skoro na pláne,ale sa zmenili,
s bravčovým som ju ešte nevarila, dnes som dotrepala kus hovädziny aj na tento účel, ale čo je v hlave chuť, raz na ňu príde, výborne si navarila
zuzanka1367
Presne ako píšeš, hovädzina je super, ale keď mi ju vždy len tak samú spráskame a do omáčky už neostane, @havino , veru navar dutiny prevetrá :)
vlado29
výborný recept Radox1 má pravdu,ten recept je 5+,Zuzanka1367 veľa ďalších skvelých receptov !!!