Bravčové stehno v chrenovej omáčke (fotorecept)

Autor receptu: zuzanka1367

Je to taká nedeľná slovenská klasika, varené hovädzie a omáčka, lenže my máme radi varenú hovädzinu s polievky len tak osolenú a okorenenú na drevenej doštičke, omáčka mi chutí spolu aj s tým skvelým vývarom, ktorý nám ostane z mäsa počas dusenia...

4
porcie
15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Umyté osušené mäso prešpikujeme údenou slaninou, kožu odkrojíme a prihodíme k mäsu, keď ho budeme opekať, mäso osolíme a okoreníme a sprudka zo všetkých strán opečieme.
  2. Do panvice kde sme mäso opekali nalejeme horúcu vodu a necháme odmočiť výpek. Zalejeme mäso pridáme bobkový list a necháme ho dusiť zakryté do mäkka. Podľa toho aký bol zver starý, ja som dusila 40 minút. Mäso vyberieme a nakrájame na plátky.
  3. Zohrejeme masť, alebo olej a spravíme svetlú zápražku, zalejeme ju vývarom z mäsa, dobre premiešame, aby neboli v omáčke hrčky, prilejeme smotanu a povaríme. Do uvarenej hladkej omáčky pridáme chren a trošku cukru a ešte povaríme. Najlepší je čerstvý nastrúhaný chren, ak nemáme, tak použijeme sterilizovaný a už netreba pridávať cukor.
  4. Omáčku podľa chuti osolíme, okoreníme a prelejeme nakrájané mäso, ako príloha môže byť kysnutá knedľa, alebo cestoviny. Omáčky je dosť, tak si zvolíte čo máte radšej. U nás cestovina, knedle boli ku guľášu od @babkamt. Možno sa niekomu recept zíde a inšpiruje sa...