Foto: sracz
Pôvodný rcp (???) som pred časom dostal E-mailom od Marušky Davalovej z Paričova a teraz mi, teda nám, prišiel vhod. Zaujal ma svojou nápaditou Zobraziť celý popisPôvodný rcp (???) som pred časom dostal E-mailom od Marušky Davalovej z Paričova a teraz mi, teda nám, prišiel vhod. Zaujal ma svojou nápaditou výzvou na rôzne kombinácie. O mojej obľúbenej bravčovej krkovičke môžem tu v Des Moines / Iowa iba snívať, ale čo sa rebierok týka, „žmurkajú“ na mňa v obchodoch z každého rohu. Tu uberiem, tu pridám, či pozmením a potom, ... „vredy a žlčník uhnite, ide nápor“! Teraz ešte malé orosené, najradšej od našich západných susedov a môžem slastne „krochkať“!
porcie
príprava
na 190 °C
Suroviny
1300 g |
|
3 - 4 ks |
|
1 KL |
|
1/2 KL |
|
2 PL |
|
Emulzia na potieranie: | |
100 ml husté |
|
50 ml |
|
4 - 5 strúčikov |
|
1 PL Szeged BRR |
|
1 KL |
|
1 ČL |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Mäso „od kostí“ je to najlepšie!!! Tak si to za svojich časov pochvaľoval môj nebohý otec_Tati. Čo sa s ním „natentočkovala“ aj naša mamka_Aňuci, keď po obede, s vyprážanými kurencami, pozbieral aj od nás všetky kosti do jedného taniera, sadol si s ním k TV a starostlivo, žmúriac očami slasťou, ako maškrtný kocúr, poobhrýzal všetky do čisto_čista. Bravčové rebierka patria, aj podľa mňa, medzi delikatesy. Mám ich rád predpečené s mojou „predzásypkou“ a dopečené medzi dvomi vrstvami kyslej kapusty a zaliate kyslou smotanou. Dokonca aj kuracinu pripravujem takouto technológiou. Ale po ochutnaní tohoto rcp, už má odskúšaná „klasika“ veľmi vážnu konkurenciu. Takže potrebujeme krásnu „štangľu“ bravčových rebierok, ktorú rozrežeme
-
2
na „gustovné“ kúsky (asi po dvoch rebrách), aby sa nám s nimi dobre „manipulovalo“, dôkladne ich umyjeme pod tečúcou studenou vodou a poukladáme do hrnca so zodpovedajúcou veľkosťou; zalejeme ich studenou vodou a
-
3
pridáme „adidasku“ – 3 – bobkové listy, kávovú lyžičku (KL) guličiek čierneho korenia, ½ KL guličiek nového korenia a 2 PL soli (kto chce, môže soľ nahradiť vegetou, alebo urobiť mix)
-
4
privedieme do varu, zdroj tepelnej energie nastavíme na minimum, pozbierame penu a necháme rebierka variť ~ 75´, až z nich „trčia“ voľné kosti
-
5
teraz máme dostatok „voľného“ času; takže obrázok ingrediencií potrebných na „potieraciu emulziu“ – pri fotení sa ráčte usmievať – a upiecť čokoroládu podľa rcp @rennatte s dcérenkou
-
6
mäsko je mäkké, vyberieme ho z „polievky“ a porozkladáme na pekáč a ponatierame „emulziou“ – t.j. v pomocnej miske zmiešame pivo s olejom a s medom, prisypeme ďumbier (kto má čerstvý, tak neváha a „prišmarí“ kopcovitú PL), mokka lyžičku (ML) mletej rasce, PL Szeged BRR (alebo iného grilovacieho) korenia, pridáme ML chilli Tabasco, PL kečupu, 2 PL sójovej omáčky, prilisujeme zo 5 strúčikov cesnaku, podľa potreby dosolíme, rebierka „šumňe“ ponatierame a „dopečieme“ ~15´ v rúre pri 190 °C (375 °F)
-
7
v „½ čase“ rebierka, pomocou kuchynských klieští, obrátime na „druhý bok“ a opäť starostlivo ponatierame „emulziou“, ktorej zvyšok porozlievame aj na dno pekáča
-
8
… že sú to naozaj pekné a voňavé „deťúrence“ moje opálené zlatohnedé?!
-
9
jednotlivé porcie uložíme na taniere, pridáme čerstvo postrúhaný chren (ja aj plnotučnú horčicu, zásadne z Liptova) a „burkovčak“ domáceho chlebíka (kto chce ponamáča si ho vo výpeku - ja som chcel)
-
10
pri jedení sa nám krásne lepia „pršteky aj pusinky“, nebíčko v papuľke pripomína Raj na Zemi, v brušku je blaho a bez správne vychladeného pivka (poznámka pre „fajnšmekrov a vredárov“ zvlášť) na záver by to, uznajte, naozaj nebolo ono!
-
11
a ostal som Vám dlžný ešte obrázok (lebo do komentov ich zatiaľ ešte stále neviem vložiť) hotovej čokoládovej rolády à la @rennatte s dcérkou, ktorý na Varecha.sk uverejnila I/13-2013 http://varecha.pravda.sk/recepty/cokoladova-rolada-fotorecept/35563-recept.html - veľmi pekne obom ďakujem – opäť som zvýšil svoju „bonitu“ a pochutnali sme si; * na slovenskom krištále z Poltára * v celku
-
12
a v reze * na veľkom porcelánovom tanieri *
Apropo aký je problém s krkovičkou v Iowe ??
Ale inak rebierka sú perfektné, na jedničku !
Prečo v Iowe len snívate o krkovičke? Nerozumiem tomu. Ide o nejaké náboženské dôvody? Veď nakoniec aj rebierka sú z bravča.
Dobru chut vsetkym "varecharom", co sa nebrania tucnemu...-;)!
Jen jedno malinké doplnění - a nechtěl bych, abyjste to brali jako poučování - než začnete s žebírky pracovat, stáhněte tu blánu na vnitřní straně žeber! Jednak není vůbec dobrá a navíc účinně brání proniknutí marinády .
Mám na to takový fígl se šroubovákem, chce to dostat se opatrně pod blánu, v momentě, kdy se tam vejdou dva prsty, tak mezeru opatrně rozšiřovat všemi směry a nakonec sloupnout. Pak teprve žebírka rozkrájet. Dobrou chuť!