Bravčové rebierka - labužníkov sen fotorecept

sracz - fotkasracz, 21. decembra 2016
Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept)
Foto: sracz

Pôvodný rcp (???) som pred časom dostal E-mailom od Marušky Davalovej z Paričova a teraz mi, teda nám, prišiel vhod. Zaujal ma svojou nápaditou Zobraziť celý popisPôvodný rcp (???) som pred časom dostal E-mailom od Marušky Davalovej z Paričova a teraz mi, teda nám, prišiel vhod. Zaujal ma svojou nápaditou výzvou na rôzne kombinácie. O mojej obľúbenej bravčovej krkovičke môžem tu v Des Moines / Iowa iba snívať, ale čo sa rebierok týka, „žmurkajú“ na mňa v obchodoch z každého rohu. Tu uberiem, tu pridám, či pozmením a potom, ... „vredy a žlčník uhnite, ide nápor“! Teraz ešte malé orosené, najradšej od našich západných susedov a môžem slastne „krochkať“!

2-4
porcie
30 minút
príprava
75/15 minút
na 190 °C

Suroviny

1300 g
3 - 4 ks
1 KL
1/2 KL
2 PL
Emulzia na potieranie:
100 ml husté
50 ml
4 - 5 strúčikov
1 PL Szeged BRR
1 KL
1 ČL
1 KL
1 PL
2 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Mäso „od kostí“ je to najlepšie!!! Tak si to za svojich časov pochvaľoval môj nebohý otec_Tati. Čo sa s ním „natentočkovala“ aj naša mamka_Aňuci, keď po obede, s vyprážanými kurencami, pozbieral aj od nás všetky kosti do jedného taniera, sadol si s ním k TV a starostlivo, žmúriac očami slasťou, ako maškrtný kocúr, poobhrýzal všetky do čisto_čista. Bravčové rebierka patria, aj podľa mňa, medzi delikatesy. Mám ich rád predpečené s mojou „predzásypkou“ a dopečené medzi dvomi vrstvami kyslej kapusty a zaliate kyslou smotanou. Dokonca aj kuracinu pripravujem takouto technológiou. Ale po ochutnaní tohoto rcp, už má odskúšaná „klasika“ veľmi vážnu konkurenciu. Takže potrebujeme krásnu „štangľu“ bravčových rebierok, ktorú rozrežeme

    Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na „gustovné“ kúsky (asi po dvoch rebrách), aby sa nám s nimi dobre „manipulovalo“, dôkladne ich umyjeme pod tečúcou studenou vodou a poukladáme do hrnca so zodpovedajúcou veľkosťou; zalejeme ich studenou vodou a

    Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridáme „adidasku“ – 3 – bobkové listy, kávovú lyžičku (KL) guličiek čierneho korenia, ½ KL guličiek nového korenia a 2 PL soli (kto chce, môže soľ nahradiť vegetou, alebo urobiť mix)

    Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    privedieme do varu, zdroj tepelnej energie nastavíme na minimum, pozbierame penu a necháme rebierka variť ~ 75´, až z nich „trčia“ voľné kosti

    Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    teraz máme dostatok „voľného“ času; takže obrázok ingrediencií potrebných na „potieraciu emulziu“ – pri fotení sa ráčte usmievať – a upiecť čokoroládu podľa rcp @rennatte s dcérenkou

    Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    mäsko je mäkké, vyberieme ho z „polievky“ a porozkladáme na pekáč a ponatierame „emulziou“ – t.j. v pomocnej miske zmiešame pivo s olejom a s medom, prisypeme ďumbier (kto má čerstvý, tak neváha a „prišmarí“ kopcovitú PL), mokka lyžičku (ML) mletej rasce, PL Szeged BRR (alebo iného grilovacieho) korenia, pridáme ML chilli Tabasco, PL kečupu, 2 PL sójovej omáčky, prilisujeme zo 5 strúčikov cesnaku, podľa potreby dosolíme, rebierka „šumňe“ ponatierame a „dopečieme“ ~15´ v rúre pri 190 °C (375 °F)

    Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    v „½ čase“ rebierka, pomocou kuchynských klieští, obrátime na „druhý bok“ a opäť starostlivo ponatierame „emulziou“, ktorej zvyšok porozlievame aj na dno pekáča

    Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    … že sú to naozaj pekné a voňavé „deťúrence“ moje opálené zlatohnedé?!

    Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    jednotlivé porcie uložíme na taniere, pridáme čerstvo postrúhaný chren (ja aj plnotučnú horčicu, zásadne z Liptova) a „burkovčak“ domáceho chlebíka (kto chce ponamáča si ho vo výpeku - ja som chcel)

    Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pri jedení sa nám krásne lepia „pršteky aj pusinky“, nebíčko v papuľke pripomína Raj na Zemi, v brušku je blaho a bez správne vychladeného pivka (poznámka pre „fajnšmekrov a vredárov“ zvlášť) na záver by to, uznajte, naozaj nebolo ono!

    Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a ostal som Vám dlžný ešte obrázok (lebo do komentov ich zatiaľ ešte stále neviem vložiť) hotovej čokoládovej rolády à la @rennatte s dcérkou, ktorý na Varecha.sk uverejnila I/13-2013 http://varecha.pravda.sk/recepty/cokoladova-rolada-fotorecept/35563-recept.html - veľmi pekne obom ďakujem – opäť som zvýšil svoju „bonitu“ a pochutnali sme si; * na slovenskom krištále z Poltára * v celku

    Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a v reze * na veľkom porcelánovom tanieri *

    Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

sovka62
No čo už dodať k takémuto receptu? Päť hviezdičiek, kuchárska kniha a po Vianociach ideme na to. Len si k surovinám nezabudneme pridať po dve dražé Pancreolanu na osobu, aby hostina ostala bez následkov (tí zdravší nemusia pridávať nič, recept je dokonalý).
babkamt
Rebierka si pripravil chutne Mojim chlapom by určite chutili. Príjemné prežitie vianočných sviatkov ti prajem.
slavko
100%-tný recept. Podobný som robil, ale tento po vianociach určite skúsim. Zaslúži si 5 hviezdičiek.
patroveckypitrs
Rebierka si pripravil bars šumne, kamarát @sracz . Toto je aj moja obľúbená delikatesa. Potom sa len natiahnuť do kresla a ticho odfukovať. Rozhodne je to plný počet nebeských.
boxik
Parádne rebierka, tečú mi slinky , len musím podotknúť že aspoň z Ameriky nám niekto dá vedieť ,že ešte existujú aj jedlá pre normálnych ľudí. Stačí pozrieť to čo sa nám okrem tejto delikatesy ponúka na Vareche dnes.
1x mares
olvedy
Neuveriteľne popísaný postup, gurmánskym spôsobom , pri ktorom sa zbiehajú slinky...aj jedlo je treba vedieť verbálne "podať" , . Gratulujem.
Apropo aký je problém s krkovičkou v Iowe ??
nyja
Nie, toto nemôžem urobiť v žiadnom prípade :-/ Manžel by sa síce potešil, ale ja by som asi tiež neodolala. Takže toto pokušenie asi niekedy po sviatkoch...
Ale inak rebierka sú perfektné, na jedničku !
Prečo v Iowe len snívate o krkovičke? Nerozumiem tomu. Ide o nejaké náboženské dôvody? Veď nakoniec aj rebierka sú z bravča.
duskousko
Urcite to vyskusam navrhnutou metodou..pripomina mi v cinskej kuchyni, pripravu bozika...-:)! Pokial ide o krkovicku...uricte aj v Iowe sa da zohnat, prip. objednat vo Walmarte...-;)! Robi to bezne - vzdy ked som v Statoch - a chcem prekvapit priatelov s niecim "od nas"..., objednavam krkovicku na snicle, aj bocik...ba aj v Publixe, mi radi spravia takuto "sluzbu"...dokonca aj bravcove koleno som ich "naucil" oderezat...proste : "vsetko"..ale "only in Amerika"!-:))
Dobru chut vsetkym "varecharom", co sa nebrania tucnemu...-;)!
parles
Krásný recept, i hezky popsaný postup, určitě náramná dobrota!
Jen jedno malinké doplnění - a nechtěl bych, abyjste to brali jako poučování - než začnete s žebírky pracovat, stáhněte tu blánu na vnitřní straně žeber! Jednak není vůbec dobrá a navíc účinně brání proniknutí marinády .
Mám na to takový fígl se šroubovákem, chce to dostat se opatrně pod blánu, v momentě, kdy se tam vejdou dva prsty, tak mezeru opatrně rozšiřovat všemi směry a nakonec sloupnout. Pak teprve žebírka rozkrájet. Dobrou chuť!
monty469
Krasny recept. Budem ich musiet urobit, vyzeraju lakavo ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia