Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Pôvodný rcp (???) som pred časom dostal E-mailom od Marušky Davalovej z Paričova a
teraz mi, teda nám, prišiel vhod. Zaujal ma svojou nápaditou výzvou na rôzne
kombinácie. O mojej obľúbenej bravčovej krkovičke môžem tu v Des Moines / Iowa iba
snívať, ale čo sa rebierok týka, „žmurkajú“ na mňa v obchodoch z každého rohu. Tu
uberiem, tu pridám, či pozmením a potom, ... „vredy a žlčník uhnite, ide nápor“! Teraz
ešte malé orosené, najradšej od našich západných susedov a môžem slastne „krochkať“!
2-4 porcie |
30 minút príprava |
75/15 minút na 190 °C |
Postup- Mäso „od kostí“ je to najlepšie!!! Tak si to za svojich časov pochvaľoval môj nebohý otec_Tati. Čo sa s ním „natentočkovala“ aj naša mamka_Aňuci, keď po obede, s vyprážanými kurencami, pozbieral aj od nás všetky kosti do jedného taniera, sadol si s ním k TV a starostlivo, žmúriac očami slasťou, ako maškrtný kocúr, poobhrýzal všetky do čisto_čista. Bravčové rebierka patria, aj podľa mňa, medzi delikatesy. Mám ich rád predpečené s mojou „predzásypkou“ a dopečené medzi dvomi vrstvami kyslej kapusty a zaliate kyslou smotanou. Dokonca aj kuracinu pripravujem takouto technológiou. Ale po ochutnaní tohoto rcp, už má odskúšaná „klasika“ veľmi vážnu konkurenciu. Takže potrebujeme krásnu „štangľu“ bravčových rebierok, ktorú rozrežeme
- na „gustovné“ kúsky (asi po dvoch rebrách), aby sa nám s nimi dobre „manipulovalo“, dôkladne ich umyjeme pod tečúcou studenou vodou a poukladáme do hrnca so zodpovedajúcou veľkosťou; zalejeme ich studenou vodou a
- pridáme „adidasku“ – 3 – bobkové listy, kávovú lyžičku (KL) guličiek čierneho korenia, ½ KL guličiek nového korenia a 2 PL soli (kto chce, môže soľ nahradiť vegetou, alebo urobiť mix)
- privedieme do varu, zdroj tepelnej energie nastavíme na minimum, pozbierame penu a necháme rebierka variť ~ 75´, až z nich „trčia“ voľné kosti
- teraz máme dostatok „voľného“ času; takže obrázok ingrediencií potrebných na „potieraciu emulziu“ – pri fotení sa ráčte usmievať – a upiecť čokoroládu podľa rcp @rennatte s dcérenkou
- mäsko je mäkké, vyberieme ho z „polievky“ a porozkladáme na pekáč a ponatierame „emulziou“ – t.j. v pomocnej miske zmiešame pivo s olejom a s medom, prisypeme ďumbier (kto má čerstvý, tak neváha a „prišmarí“ kopcovitú PL), mokka lyžičku (ML) mletej rasce, PL Szeged BRR (alebo iného grilovacieho) korenia, pridáme ML chilli Tabasco, PL kečupu, 2 PL sójovej omáčky, prilisujeme zo 5 strúčikov cesnaku, podľa potreby dosolíme, rebierka „šumňe“ ponatierame a „dopečieme“ ~15´ v rúre pri 190 °C (375 °F)
- v „½ čase“ rebierka, pomocou kuchynských klieští, obrátime na „druhý bok“ a opäť starostlivo ponatierame „emulziou“, ktorej zvyšok porozlievame aj na dno pekáča
- … že sú to naozaj pekné a voňavé „deťúrence“ moje opálené zlatohnedé?!
- jednotlivé porcie uložíme na taniere, pridáme čerstvo postrúhaný chren (ja aj plnotučnú horčicu, zásadne z Liptova) a „burkovčak“ domáceho chlebíka (kto chce ponamáča si ho vo výpeku - ja som chcel)
- pri jedení sa nám krásne lepia „pršteky aj pusinky“, nebíčko v papuľke pripomína Raj na Zemi, v brušku je blaho a bez správne vychladeného pivka (poznámka pre „fajnšmekrov a vredárov“ zvlášť) na záver by to, uznajte, naozaj nebolo ono!
- a ostal som Vám dlžný ešte obrázok (lebo do komentov ich zatiaľ ešte stále neviem vložiť) hotovej čokoládovej rolády à la @rennatte s dcérkou, ktorý na Varecha.sk uverejnila I/13-2013
http://varecha.pravda.sk/recepty/cokoladova-rolada-fotorecept/35563-recept.html - veľmi pekne obom ďakujem – opäť som zvýšil svoju „bonitu“ a pochutnali sme si; * na slovenskom krištále z Poltára * v celku
- a v reze * na veľkom porcelánovom tanieri *
|