Bravčové karé kúsky so zelerovými nervami fotorecept
Foto: sracz
Na pečené „kurátenko“ bolo u nás vyhlásené jeMnosmerné embargo. Som doma sám, v chladničke kilový kus karé bez kosti, povôdne určený na jednoduché rezne. Zobraziť celý popisNa pečené „kurátenko“ bolo u nás vyhlásené jeMnosmerné embargo. Som doma sám, v chladničke kilový kus karé bez kosti, povôdne určený na jednoduché rezne. „Ozvali“ sa mi vredy, prepaľované nemôžem, tak som zmajstroval túto fajnovku. A prečo s nervami? Nepoznám slovenský spisovný výraz pre „rapíky” z listovej časti zelera, ktorým som prišiel na chuť až tu! Už ho používam pomaly aj do krupicového flameri. Verte, neverte, zelerové silné „nervy“ majú univerzálne využitie a naviac sú veľmi zdravé!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 ks, veľká |
|
3÷4 PL |
|
1 000 g, bez kostí |
|
1÷1,5 PL |
|
1 KL |
|
1 ML |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
3÷5 strúčikov |
|
2 PL, čerstvý strúhaný |
|
100÷150 ml |
|
6÷8 ks, čerstvé |
|
1 zväzok, čerstvá |
|
100÷150 ml, horúca |
|
1÷1,5 PL |
|
Postup
-
1
v prázdnom nízkom hrnci som postrúhal veľkú, tentoraz žltú, cibuľu a
-
2
pripravil som si koreniny, čerstvé rapíky zeleru a petržlenovú vňať, štyri strúčiky cesnaku a očistený ďumbier (asi na 2 PL strúhaného) - zázvor.
-
3
plátky mäsa, z bravčového karé bez kosti, som pokrájal na ¼ , pridal ich k predrestovanej cibuli, premiešal a nechal ich spoločne ďalej restovať, až
-
4
kúsky mäska takto „zbeleli”.
-
5
do mäsa, jemne „zosnúbeného” s cibuľou, som z pomocného tanierika vsypal koreniny (mletá červená paprika sladká 1÷1,5 PL; mleté čierne korenie 1 KL; rasca mletá 1 mokka (ML) lyžička; guľášové korenie 1 PL; vegeta 1 PL), prelisoval a pridal som aj 4 cesnakové strúčiky, postrúhal veľký „orech” asi 2 PL čerstvého ďumbiera a asi 100÷120 ml pikantnej salsy (zásoby leča sa mi minuli, v jeseni musím tentoraz zavariť „double”, čiže dupľom); takto, o „svadobných svedkov” obohatený základ som nechal 5÷7´ podusiť a
-
6
pridal som doň „C-éčka” rapíkov zeleru (tentoraz ich bolo 6) a stopkovú (dolnú) časť petržlenovej vňate, na drobno pokrájanú; zamiešal, zdroj tepla zaaretoval v najmenšej ¼ a nechal v pokoji prebiehať vlastnú „svadbu”; po 30´, asi v ½ čase (po vihodňarski vtedy, kedz še začal redovi), som pridal asi „decko” horúcej vody, zamiešal ochutnal, dosolil a po ďalších ~ 30´, keď už „prví svadobčania odpadli” som v ďalšom „decku” vlažnej vody „rozkvedlal” kopcovitú PL maizeny a pridal ju do hotovej „mňamky”.
-
7
samozrejme, že som nezabudol urobiť chuťovú „próbu” s krajcom chlebíka.
-
8
podával som si s ryžou varenou klasickým spôsobom, do ktorej som v ½ čase pridal čerstvo pokrájanú petržlenovú vňať, z hornej časti zväzku, opatrne jemne premiešal s nechal prikryté ďalej variť.
-
9
keď sa, asi po 5´÷ 7´, vo varenej ryži ukázali takéto dierky, tak som ju zamiešal, zdroj tepla vypol a prikrytú pokrievkou nechal „v pare dôjsť” do finále.
-
10
Servírovanie: vyzerá takto,
-
11
a pri jedení jednotlivých súst, to s Vami zamáva takto! Bars fajne! Prudko jedlé! Viete si určite živo predstaviť, čo ma „čaká”, keď sa moja „najkrajšejšia a najlepšejšia” ½ vráti okolo 21, 00 z ordinácie, do omamujúcou vôňou presýteného bytu! Dobrú chuť!
Počula som, že v Kanade a Amerike zelerové rapíky aj vyprážajú obalené v trojobale.
Vieš do zemplínčiny preložiť "double trabble " ? ( dupľovana balamuta ).