Bravčová panenka v lístkovom ceste s vínovou redukciou fotorecept
Foto: pusta
Na tento recept som sa chystala už veľmi dlho, kým som nabrala odvahu vdaka výdatnému povzbudzovaniu a pomoci mojich priateľov. Tento recept venujem teraz Zobraziť celý popisNa tento recept som sa chystala už veľmi dlho, kým som nabrala odvahu vdaka výdatnému povzbudzovaniu a pomoci mojich priateľov. Tento recept venujem teraz pred sviatkami s láskou práve im s úprimným podakovaním, vrelo odporúčam všetkým milovníkom dobrôt z mäsa teraz na Vianoce, mojim milým súpútníkom z Varechy :-)
porcie
príprava
na 220 °C
Suroviny
600 g |
|
200 g (husacej) |
|
400 g |
|
4 PL |
|
1 ks |
|
1 zväzok |
|
100 g |
|
400 g |
|
2 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 ks |
|
150 ml |
|
150 ml |
|
30 g |
|
Postup
-
1
Najprv som pripravila šampiňónovú kašu, na husacej masti som orestovakla cibuľu do sklovita, pridala som šampiňóny, restovala som ich na prudkom plameni, kým sa neodparila všetka tekutina, osolila som, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, nechala úplne vychladnúť, ...
-
2
...rozmixovala som ich na hladkú kašu a vmiešala som čerstvo posekanú petržlenovú vňať.
-
3
Bravčovú panenku som odblanila, umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou, prekrojila ostrým nožom na dve polovice, odrezala som oba konce a zarovnala do tvaru valčeka, osolia a okorenila čerstvo mletým čiernym korením,
-
4
...na 1 PL husacej masti som panenku prudko opiekla z každej strany, kým sa nevytvorila na povrchu hnedá kôrčička, len asi 2 minúty, nesmie sa prepiecť viac, iba na povrchu, vybrala som ju na tanier, nechala vychladnúť a dala som ju do chladničky, aby stuhla.
-
5
Vybrala som ju z chladničky, potrela plnotučnou horčicou a znovu som ju vrátila do chladničky.
-
6
Lístkové cesto som nechala rozmraziť,...
-
7
...dala som ho na jemne pomúčenú dosku, rozvaľkala do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi 1 mm, po obvode som ju potrela rozšľahaným vaječným žĺtkom o šírke asi 2 cm, aby sa pri zabalení panenky cesto dobre spojilo a nevytiekla nápň.
-
8
Na jeden okraj som dala tenké plátky schwarzwaldskej šunky tak, aby sa čiastočne prekrývali,na šunku som rozotrela tenkú vrstvu šampiňńovej kaše,...
-
9
...na ktorú som rozotrela domácu Židovskú pečeňovú paštétu, recept mám na Varecha.sk, na paštétu som položila pripravenú panenku,...
-
10
...od naplneného konca som zavinula na pevno do závinu tak, aby spoj bol dole, oba konce cesta som pevne stlačila k sebe a zasunula na spodok balíčka, ktorý som na povrchu ostrým nožom viackrát narezala po mäsko, aby sa mohla počas pečenia tvoriaca sa para odparovať, potrela som balíček rozšľahaným vaječným žĺtkom a dala odpočívať na 15 minút do chladničky.
-
11
Po vybratí z chladničky som balíček položila na plech vystlaný teflónovou fóliou, znovu som ho potrela rozšľahaným vaječným a vložila picť do rúry, ktorú som predtým vyhriala na 230 stupňov C,...
-
12
...znížila som teplotu na 220 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev a piekla som na tejto teplote 15 minút, viac netreba, ak má byť panenka prepečená na stupeň "Medium".
-
13
Panenku som prikryla alobalom, udržiavala som ju v teplle a nechala odpočívať asi 20 minút.
-
14
Zatiaľ som pripravila vínovú redukciu, do panvice som naliala Cabernet Sauvignon, vývar, priviedla do varu a za stáleho miešania som drevenou špachtľou odškrabávala chutný výpek, aby sa uvoľnil a rozpustil, prudkým varom som zredukovala vínovú tekutinu na polovicu - asi 15 minút, potom so vmiešala malé kocky studeného masla, vínovú redukciu som naliala do omáčnika, aby si každý mohol nabrať podľa chuti.
-
15
Ostrým nožom som panenku prekrojila šikmo na polovicu a na tanier som dala vínovú redukciu.
-
16
pohľad zblízka: je krásne vidieť jednotlivé vrstvy náplne a že panenka je prepečená na stupeň "Medium", je to trošku pracný sviatočný recept, ale vynaložená námaha sa bohate odmení úžasným chuťovým zážitkom. Nenazvala som tento svoj recept ako Wellington, pretože nespĺňa atribúty pre tradičný Wellington.
vedela by som si to kacírsky predstaviť aj ako slaný chutný lístkový závin bez panenky :-)
želám pekné sviatky, hlavne zdravie a pohodu...
1.nie je to Wellington.
2.nie je panenka surová v strede.
3.konzultovala som s profi šéfkuchármi, celé je správne.
4.náplne sú tiež v poriadku, ty si môžeš spraviť ako ty sám uznáš za vhodné, vrátane náplní, ktoré ti vyhovujú, nenamietam , nič v zlom.
áno, dala som si záležať, je to dosť pracné, ale s výsledkom sme boli spokojní všetci :-)
dakujem za uznanie.
aj ja tebe prajem krásne pohodové Vianoce a celé sviatky,
dakujem za Tvoje milé želanie.
Prajem Ti požehnané vianoce a do nového roku veľa zdravia, šťastia pokoja a fantázie pri tvorbe podobne úžasných receptov.
aj ja tebe prajem krásne Vianoce a veľa šťastia a zdravia i tvorivých schopností v Novom roku!
dakujem za fantastické prianie :-)
Prajem ti to úprimne!
A do húb petržlenovú vňať? Jedno voňavšie, ako druhé...
my máme takéto lahôdky zase radi, iní nie :-)
dakujem za pochvalu receptu.
Myslím,že by ste nemali reagovať na tých,čo vyhľadávajú negatíva, tu nejde o kritizovanie, podstata je uvádzať recept:-) neviem prečo kritiku nedajú po tom,ked recept vyskúšajú?.. moja predstava je dať pripomienku k osobnej príprave a enie kritiku na autor receptu.
Vsetky čo zle reagujú,čakajú,ze Vás provokuju,nedajte imdovod:-)
Pekné vianoce a veľa nových nápadov pri zdraviu.
môžu provokovať, koľko len chcú,to sa týka len ich, nie mňa.
prezentujú svoju závisť, to je tiež pochvala :-)
tvoje pekné hodnotenie a milé slová ma veľmi potešili. :-)))
veľmi pekne ti dakujem a prajem ti čo najkrajšie šťastné sviatky!!!
som rada, že ťa recept oslovil, teší ma, že vyskúšaš:-)))
prajem ti, aby sa vydaril a chutil.
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk.
dakujem za pochvalu :-) a za želanie sviatkov.
aj ja tebe prajem šťastné a pokojné sviatky!!
dakujem ti veľmi pekne.
vyjadril som nazor na recept,nie na tvoju osobu.
to ze je maso surove v jadre,na tom trvam.
ja zase trvám na tom, že nie je. to je môj názor zase.
alušne som na tvoj komentár predsa odpovedala.
* slušne...
dôvody som už raz napísala, nebudem ich opakovať.
nemáš pravdu, lebo mne ked sa tvoj recept páči, aj ked máš ty proti mojim akékoľvek výhrady, ja ti ho pochválim.
pre mňa toto nie je rozhodujúci faktor.
Pekné sviatky ti prajem!!!
to ma nesmierne teší, že ti u mňa chutilo :-)
aj ja tebe dakujem za tvoju úžasnú spoločnosť, je mi s tebou skvele :-)
Prajem aj ja Tebe pokojné ničím nerušené šťastné a pokojné sviatky!!!
tento recept som skutočne venovala tebe, vedela som, že na to prídeš a stalo sa :-))) chcela som ťa príjemne prekvapiť.
gratulujem!
patrí ti moja poklona a máš 5*
dakujem za pochvalu a za 5*, potešil si ma.
vážim si tvoju poklonu mimoriasne.
dakujem za tvoje úžasné hodnotenie, za gratuláciu a za 5*
* mimoriadne
eviem, čo mám povedať...len jedno veľké dakujem :-)))))
Pekné sviatky ti prajem.
varecha.pravda.sk/recepty/panenka-v-listkovom-ceste/24458...
varecha.pravda.sk/recepty/bravcova-panenka-s-mladym-srnce...
www.tajomstvomojejkuchyne.sk/portfolio/bravcova-panenka-plnena-syrom...
Dávam na výber a porovnanie :)
áno, dá sa prepiecť na rôzne stupne, verím, že tebe by bolo treba viac, chcela som to takto, my to máme zase takto radi,veľmi som si dala záležať na celom.
veľmi si vážim tvoje hodnotenie, dokonca aj pochvalu fotografie:-)))
dakujem ti.
Prajem ti krásne a pohodové Vianoce plné lásky, šťastia a tvorivých síl.
dakujem ti za pochvalu, veľmi si ma potešil :-)))
aj ja tebe želám požehnané krásne sviatky :-)
dakujem ti za tvoje milé želanie i za 5*