Bratislavské rožky fotorecept

luwinka - fotkaluwinka, 11. júna 2016
Bratislavské rožky (fotorecept)
Foto: luwinka

Na dnes som upiekla chutné bratislavské rožky plnené orechovou plnkou.

36
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
50 g
200 g
30 g
3 ks
štipka
100 ml
Plnka orechová:
250 g
150 ml
100 g
1 ks
1 ČL
Na potretie:
2 ks




Postup

  1. 1

    Droždie rozmrvíme v menšej nádobe pridáme 1 čaj. lyž . kryšt. cukru , medzi prsty múky a zalejeme vlažným mliekom. Necháme nakysnúť. Do misy dáme múku, maslo, žltky, práš. cukor,soľ a nakysnutý kvások.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme cesto. Necháme ho chvíľu nakysnúť.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plnka: Do hrnca dáme variť osladené mlieko. Pridáme orechy , rum a chvíľku povaríme. Plnku musíme mať hustejšiu , aby sa nám s ňou dobre pracovalo. Ona ešte pri vychládnutí stuhne. Necháme ju vychládnuť.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vyváľkame na plát 3 mm hrubý a pokrájame z neho 8-9 cm dlhé štvorce.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz si z plnky odoberieme kúsok a vytvarujeme z nej guličku.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z guľičky vyformujeme v dlaniach šúľok , ktorý položíme na každý jeden kus štvorca.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Každý jeden kúsok zvinieme smerom k sebe a vytvarujeme do tvaru rožteka.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Plech vyložíme papierom na pečenie , poukladáme rožteky a každý jeden potrieme žltkami.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Necháme chvíľku podkysnúť.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pripravené dáme do rozohriatej trúby upiecť dozlatista. Pečieme na 180 stupňov v elektric. trúbe 20 minút. Upečené necháme vychládnuť.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A máme hotovo. Vyšlo mi 36 kusov rožtekov.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Niektoré môžeme posypať cukrom .

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na tácke.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    V reze.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

mesiar50
Stará dobrá klasika v tvojom peknom a chutnom prevedení.Šikovná kuchárka.
luss44
vyzerajú dobre, orechové mám rada. Moja babka dávala do cesta aj masť.
terinka55
Vyzerajú lákavo. Môže vzniknúť polemika, či sú "originál" bratislavské. Každý si pečie podľa svojho, hlavne, že chutia. Chválim.
marienka44
Nádherné. To je vrchol kucharskeho umenia. Ja som v minulosti robila, ale plnka mi vždy vytiekla. Vtedy som nevedela, ze musí byť taká hustá.
Recept ukladám medzi VIP recepty. Dakujem, že si sa s nami podelila o vynikajúci recept.
haji
Oh, ty jsou krásné! A jistě chutné, úplně cítím, jak se na jazyku rozplývají! Jsi šikulka, jeden jako druhý a krásně naducané, vůně se táhne až k nám!
zdenka1009
Na orechové rohlíčky, si robím chut, už veľmi dlho...tvoj rcp sa mi páči, dala som 5*, určite budem piecť, podľa tvojho receptu :-)
torticka
Krasne, chutne rozteky. A kakavko, to by boli ranajky. Mňam.
22265_1443639739 - profilový obrázok
jzv
jzv
krásne pekná práca 5*
evanaaa
Práve včera dávali v TV v správach reportáž o pravých bratislavských rožkoch a piekli ich mladí kuchári, asi v rámci skúšok, porota ich potom hodnotila. Musia mať mramorovanie, neposýpajú sa cukrom a líšia sa aj tvarom podľa plniek, jedny sú ako C-čka a druhé v tvare podkovičky, len neviem, ktoré sú ktoré.
sovka62
@evanaa , podkovičky v tvare C boli orechové, Makové sa skladali do tvaru M, to céčko bolo v strede potlačené dovnútra smerom ku koncu rohov. (My, postarší Bratislavčania ich máme pred očami tak, ako bývali vyložené v cukrárni u Myšáka na Štúrovej ulici). Mramorovanie sa dosiahne tým, že sa rožky po natretí žĺtkom nechajú úplne zaschnúť, Mramorovanie sa vytvorí v rúre, keď sa cesto zdvihne a zaschnuté žĺtko popraská. Ak @luwinka rožky uzavrie a vytvaruje do hlbšieho céčka a žĺtky nechá zaschnúť, budú dokonalé aj vizuálne, lebo chuťovo sú, o tom nepochybujem.
marienka44
@Sovka62 (13.6.2016 06:30)

ano, typicke mramorovanie sa vytvorí, ze v prievane sa nechaju oschnut a este raz sa natru len žĺtkom. Ja spravím v tvare C , ak niekedy na to príde rada. :-)