Foto: luwinka
Na dnes som upiekla chutné bratislavské rožky plnené orechovou plnkou.
porcií
na 180 °C
Suroviny
600 g |
|
50 g |
|
200 g |
|
30 g |
|
3 ks |
|
štipka |
|
100 ml |
|
Plnka orechová: | |
250 g |
|
150 ml |
|
100 g |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
Na potretie: | |
2 ks |
|
Postup
-
1
Droždie rozmrvíme v menšej nádobe pridáme 1 čaj. lyž . kryšt. cukru , medzi prsty múky a zalejeme vlažným mliekom. Necháme nakysnúť. Do misy dáme múku, maslo, žltky, práš. cukor,soľ a nakysnutý kvások.
-
2
Vypracujeme cesto. Necháme ho chvíľu nakysnúť.
-
3
Plnka: Do hrnca dáme variť osladené mlieko. Pridáme orechy , rum a chvíľku povaríme. Plnku musíme mať hustejšiu , aby sa nám s ňou dobre pracovalo. Ona ešte pri vychládnutí stuhne. Necháme ju vychládnuť.
-
4
Cesto vyváľkame na plát 3 mm hrubý a pokrájame z neho 8-9 cm dlhé štvorce.
-
5
Teraz si z plnky odoberieme kúsok a vytvarujeme z nej guličku.
-
6
Z guľičky vyformujeme v dlaniach šúľok , ktorý položíme na každý jeden kus štvorca.
-
7
Každý jeden kúsok zvinieme smerom k sebe a vytvarujeme do tvaru rožteka.
-
8
Plech vyložíme papierom na pečenie , poukladáme rožteky a každý jeden potrieme žltkami.
-
9
Necháme chvíľku podkysnúť.
-
10
Pripravené dáme do rozohriatej trúby upiecť dozlatista. Pečieme na 180 stupňov v elektric. trúbe 20 minút. Upečené necháme vychládnuť.
-
11
A máme hotovo. Vyšlo mi 36 kusov rožtekov.
-
12
Niektoré môžeme posypať cukrom .
-
13
Na tácke.
-
14
V reze.
Recept ukladám medzi VIP recepty. Dakujem, že si sa s nami podelila o vynikajúci recept.
ano, typicke mramorovanie sa vytvorí, ze v prievane sa nechaju oschnut a este raz sa natru len žĺtkom. Ja spravím v tvare C , ak niekedy na to príde rada. :-)