Bratislavské rožky (fotorecept)
Autor receptu: luwinka
Na dnes som upiekla chutné bratislavské rožky plnené orechovou plnkou.
36 porcií |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Droždie rozmrvíme v menšej nádobe pridáme 1 čaj. lyž . kryšt. cukru , medzi prsty múky a zalejeme vlažným mliekom. Necháme nakysnúť. Do misy dáme múku, maslo, žltky, práš. cukor,soľ a nakysnutý kvások.
- Vypracujeme cesto. Necháme ho chvíľu nakysnúť.
- Plnka: Do hrnca dáme variť osladené mlieko. Pridáme orechy , rum a chvíľku povaríme. Plnku musíme mať hustejšiu , aby sa nám s ňou dobre pracovalo. Ona ešte pri vychládnutí stuhne. Necháme ju vychládnuť.
- Cesto vyváľkame na plát 3 mm hrubý a pokrájame z neho 8-9 cm dlhé štvorce.
- Teraz si z plnky odoberieme kúsok a vytvarujeme z nej guličku.
- Z guľičky vyformujeme v dlaniach šúľok , ktorý položíme na každý jeden kus štvorca.
- Každý jeden kúsok zvinieme smerom k sebe a vytvarujeme do tvaru rožteka.
- Plech vyložíme papierom na pečenie , poukladáme rožteky a každý jeden potrieme žltkami.
- Necháme chvíľku podkysnúť.
- Pripravené dáme do rozohriatej trúby upiecť dozlatista. Pečieme na 180 stupňov v elektric. trúbe 20 minút. Upečené necháme vychládnuť.
- A máme hotovo. Vyšlo mi 36 kusov rožtekov.
- Niektoré môžeme posypať cukrom .
- Na tácke.
- V reze.