Bratislavské rožky (fotorecept)

Autor receptu: luwinka

Na dnes som upiekla chutné bratislavské rožky plnené orechovou plnkou.

36
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Droždie rozmrvíme v menšej nádobe pridáme 1 čaj. lyž . kryšt. cukru , medzi prsty múky a zalejeme vlažným mliekom. Necháme nakysnúť. Do misy dáme múku, maslo, žltky, práš. cukor,soľ a nakysnutý kvások.
  2. Vypracujeme cesto. Necháme ho chvíľu nakysnúť.
  3. Plnka: Do hrnca dáme variť osladené mlieko. Pridáme orechy , rum a chvíľku povaríme. Plnku musíme mať hustejšiu , aby sa nám s ňou dobre pracovalo. Ona ešte pri vychládnutí stuhne. Necháme ju vychládnuť.
  4. Cesto vyváľkame na plát 3 mm hrubý a pokrájame z neho 8-9 cm dlhé štvorce.
  5. Teraz si z plnky odoberieme kúsok a vytvarujeme z nej guličku.
  6. Z guľičky vyformujeme v dlaniach šúľok , ktorý položíme na každý jeden kus štvorca.
  7. Každý jeden kúsok zvinieme smerom k sebe a vytvarujeme do tvaru rožteka.
  8. Plech vyložíme papierom na pečenie , poukladáme rožteky a každý jeden potrieme žltkami.
  9. Necháme chvíľku podkysnúť.
  10. Pripravené dáme do rozohriatej trúby upiecť dozlatista. Pečieme na 180 stupňov v elektric. trúbe 20 minút. Upečené necháme vychládnuť.
  11. A máme hotovo. Vyšlo mi 36 kusov rožtekov.
  12. Niektoré môžeme posypať cukrom .
  13. Na tácke.
  14. V reze.