Foto: frezia68
Včera som zistila,že už sú na Vareche a páčili sa mi od @Jo,lebo sa najviac blížili k originálu,ale nevidela som všetky .Nevadí,veď kto pozná,obíde Zobraziť celý popisVčera som zistila,že už sú na Vareche a páčili sa mi od @Jo,lebo sa najviac blížili k originálu,ale nevidela som všetky .Nevadí,veď kto pozná,obíde recept,nie?Tak som trochu pozrela do histórie a zistila,že nositeľom ich tradície bol Gustáv Wendler na prelome 19.a 20.storočia,ktorý vlastnil v BA 2 pekárne a ktorý dodával bajgle až na cisársky stôl vo Viedni.Keď mu po vojne znárodnili pekárne,nezniesol situáciu a spáchal v chudobinci samovraždu.Ale bol nositeľom tradície na skvelé rožky.
príprava
na 200 °C
Suroviny
300 g |
|
300 g |
|
5 g |
|
180 g |
|
2 ks |
|
40 g |
|
6O g |
|
100 ml vlažné |
|
Plnka maková: | |
250 g |
|
100 g |
|
|
|
1 ks |
|
podľa potreby horúca |
|
Orechová: | |
250 g |
|
125 g |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
podľa potreby horúce |
|
2 ks na potretie |
|
Postup
-
1
Bratislavské rožky majú ochrannú známku a sú zaradené medzi tradičné špeciality regiónu.Cesto musí obsahovať 30% tuku z hmotnosti múky,t.j. na 6OOg múky asi 180g masla.Originál rožky musia byť bez chemických prípravkov a robené ručne a môžu byť len makové,alebo orechové,ale tie sa tvarom od seba líšia. Makové sú v tvare podkovičky a orechové v tvare písmena C.
-
2
A rožok má obsahovať minimálne 40% plnky z hmotnosti cesta.Po vykysnutí cesta sa majú vytvoriť 2 šúlky nakrájať asi na 25 g kúsky,z nich urobiť gule a nechať kysnúť.Ideálne je vážiť cesto,aby bola veľkosť,ako by ich mala jedna mater.Ja som začala s veľkou chuťou a chcela som ich zmraziť.Ale nahlásila sa mi návšteva,tak som to urýchlila a teória a prax sú trocha odlišné.Cesto som vyvaľkala,nakrájala a orechové do C.....
-
3
a makové do podkovičky.....a žiadne guľky a cifrovanie.Návštevu nemôžem odmietnúť a kysnuté cesto nepočká,tak rýchlo.....K žľtkam cvrknúť trocha mlieka,vymiešať,natrieť a šup do prievanu na pól hodinky,kým obschnú.Potom preložiť do tepla na vykysnutie a vtedy sa vytvorí popraskaná glazúra.Mienila som potrieť 2x,lebo sa mi páči hodne popraskaná,ale : " Človek mieni......."
-
4
Plnky som tvarovala do valčeka a pripravila do zásoby.Odoberala som z plnky,urobila guľku,obalila v trstinovom cukre a vytvarovala.Ale plnka musí byť tvarovateľná,teda hustá.Len raz som dala redšiu plnku a rožky popraskali.Tak už poznáte finty a môžete piecť.Piekla som na 200°C asi 12 min.
-
5
Návšteva potešila,nabalila som a mne ostali úvodné 4 kúsky a tento na fotenie :-))) Nie sú tvarované originálne,ale môžete veriť,že sú veľmi chutné,tak pečte gazdinky a želám dobrú chuť!
-
6
Dnes som zmenila hlavný obrázok,lebo som znova piekla a stihla som prvú várku odfotiť.V tom počasí som prievan v byte nerobila,takže mramorovanie nie je až také výrazné,ale na chuti im to neubralo.A tvarovala som ich tak,aby bola plnka viditeľná,lebo niekto má radšej mak,niekto orechy :-)
dievča zlaté..!!ešte máte..??aj dobierkou ponúkate..??ach-tie rohlíčky-kdeže sú..??pošlem svoju adresu..!!chcem DOBROTY ..no..bez roboty..!!
urob dáky charitnokresťanský čin..sľubujem..že..všetky hriechy ti odpustíííím...:-)))
Narodila som sa a vyrástla v Bratislave, tí rodení Bratislavčania boli na svoje rožky hrdí a kolovali o nich legendy, ktoré som počúvala od mala. Vraj sa vyvážali až za veľkú mláku do USA a aby vydržali pridával sa do cesta glycerín (jedna verzia) alebo kačacia masť (iná verzia). A vtedy ich mávali v cukrárňach medzi zákuskami, tie pravé, naozaj plnené orechmi a makom, žiadne klamstvá so strúhankou a pod. Ešte cítim na jazyku ich chuť. A ak si dobre pamätám, orechové bývali podkovičky a makové tvarované ako písmeno M.
PS: a na výmenu si môžeš zasa Ty odo mňa priať čo len chceš :) prinesiem za kufor :) Ďakujem za usmiatu chvíľku nad rožkami :)
Odporúčam!
-proste dokonalé a ešte aj výsledok je dokonalý
-dávam do KK a onedlho vyskúšam aj ja
:-)
Ďakujem. Snažíme sa :-)
Robili sme to dvaja chlapci, ja a môj 11 ročný syn :-)
Okrem toho plnka nesmie vykukat - to sa podari, ak sa vyvalkaju ovalne placky a nie obdlznikove. Konce sa zavru.
Vasa rodina urcite nepochadza zo stareho Presporka... :)