Bratislavské rožky fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 8. marca 2014
Bratislavské rožky (fotorecept)
Foto: frezia68

Včera som zistila,že už sú na Vareche a páčili sa mi od @Jo,lebo sa najviac blížili k originálu,ale nevidela som všetky .Nevadí,veď kto pozná,obíde Zobraziť celý popisVčera som zistila,že už sú na Vareche a páčili sa mi od @Jo,lebo sa najviac blížili k originálu,ale nevidela som všetky .Nevadí,veď kto pozná,obíde recept,nie?Tak som trochu pozrela do histórie a zistila,že nositeľom ich tradície bol Gustáv Wendler na prelome 19.a 20.storočia,ktorý vlastnil v BA 2 pekárne a ktorý dodával bajgle až na cisársky stôl vo Viedni.Keď mu po vojne znárodnili pekárne,nezniesol situáciu a spáchal v chudobinci samovraždu.Ale bol nositeľom tradície na skvelé rožky.

120 minút
príprava
12-15 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
300 g
5 g
180 g
2 ks
40 g
6O g
100 ml vlažné
Plnka maková:
250 g
100 g
1 ks
podľa potreby horúca
Orechová:
250 g
125 g
1 PL
1 ks
podľa potreby horúce
2 ks na potretie




Postup

  1. 1

    Bratislavské rožky majú ochrannú známku a sú zaradené medzi tradičné špeciality regiónu.Cesto musí obsahovať 30% tuku z hmotnosti múky,t.j. na 6OOg múky asi 180g masla.Originál rožky musia byť bez chemických prípravkov a robené ručne a môžu byť len makové,alebo orechové,ale tie sa tvarom od seba líšia. Makové sú v tvare podkovičky a orechové v tvare písmena C.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    A rožok má obsahovať minimálne 40% plnky z hmotnosti cesta.Po vykysnutí cesta sa majú vytvoriť 2 šúlky nakrájať asi na 25 g kúsky,z nich urobiť gule a nechať kysnúť.Ideálne je vážiť cesto,aby bola veľkosť,ako by ich mala jedna mater.Ja som začala s veľkou chuťou a chcela som ich zmraziť.Ale nahlásila sa mi návšteva,tak som to urýchlila a teória a prax sú trocha odlišné.Cesto som vyvaľkala,nakrájala a orechové do C.....

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a makové do podkovičky.....a žiadne guľky a cifrovanie.Návštevu nemôžem odmietnúť a kysnuté cesto nepočká,tak rýchlo.....K žľtkam cvrknúť trocha mlieka,vymiešať,natrieť a šup do prievanu na pól hodinky,kým obschnú.Potom preložiť do tepla na vykysnutie a vtedy sa vytvorí popraskaná glazúra.Mienila som potrieť 2x,lebo sa mi páči hodne popraskaná,ale : " Človek mieni......."

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plnky som tvarovala do valčeka a pripravila do zásoby.Odoberala som z plnky,urobila guľku,obalila v trstinovom cukre a vytvarovala.Ale plnka musí byť tvarovateľná,teda hustá.Len raz som dala redšiu plnku a rožky popraskali.Tak už poznáte finty a môžete piecť.Piekla som na 200°C asi 12 min.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Návšteva potešila,nabalila som a mne ostali úvodné 4 kúsky a tento na fotenie :-))) Nie sú tvarované originálne,ale môžete veriť,že sú veľmi chutné,tak pečte gazdinky a želám dobrú chuť!

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dnes som zmenila hlavný obrázok,lebo som znova piekla a stihla som prvú várku odfotiť.V tom počasí som prievan v byte nerobila,takže mramorovanie nie je až také výrazné,ale na chuti im to neubralo.A tvarovala som ich tak,aby bola plnka viditeľná,lebo niekto má radšej mak,niekto orechy :-)

Diskusia k receptu

sovka62
@frezia68 , srdečne blahoželám, naozaj sa vydarili, sú presne také aké majú byť. Máš pravdu, už tu sú recepty, ale nie všetky sú na bratislavské rožky, lebo nie každý orechový či makový rožok je bratislavský. Tieto tvoje sú.
Narodila som sa a vyrástla v Bratislave, tí rodení Bratislavčania boli na svoje rožky hrdí a kolovali o nich legendy, ktoré som počúvala od mala. Vraj sa vyvážali až za veľkú mláku do USA a aby vydržali pridával sa do cesta glycerín (jedna verzia) alebo kačacia masť (iná verzia). A vtedy ich mávali v cukrárňach medzi zákuskami, tie pravé, naozaj plnené orechmi a makom, žiadne klamstvá so strúhankou a pod. Ešte cítim na jazyku ich chuť. A ak si dobre pamätám, orechové bývali podkovičky a makové tvarované ako písmeno M.
jozka2
mas ich naozaj urobene odborne,ziadne ine rozky by nemali mat nazov bratislavske,iba podobne tymto tvojim,tam sa skutocne ma zachovat aspon aka taka originalita,tvarovanie,mazanie atd.a tvoje su naozaj ako od Wendlera.
luss44
@frezia68 , potešila si ma týmto rcp. Keby som nemala na zajtra naplánované iné koláčiky, tak pečiem tieto Tvoje. Presne takéto s popukanou glazúrou si pamätám od babky, robila ich fantastické. Rcp si uložím a určite na ne príde rad. Máš všetky *********
havino
dokonalé, takéto si pamätám od mojej mamy, nefalšované a riadne naplnené s glazurou, s plechmi behala na verandu a do kuchyne
frezia68
@rados ť:Keď ich naši dedovia brali do kufra na šíf,takú cestu vydržia,dobierkou by mohli ísť.Ale veď som priznala,že len 4 ks mám.Taký malý balíček Ti ja poštou poslať mám?Ale teraz niečo zjavím: "Skoro zadarmo mám vlak".Ak ma pozveš,rada prídem,chystaj nocľah.Veru tak.
ariela6
no aj ja musím pochvalit krasne rožky a velmi pekný popis taky tu ešte nieje zaujalo ma aj to že si ich chcela zmrazit to akože ešte neupečene alebo už upečene daju sa zmrazit aj neupečene su potom dobre dik
anina6
ako inak, len chváliť treba. @frezia68 nádherne rožky si napiekla, už som si ch uložila a určite vyskúšam. prajem krásnu nedeľu.
frezia68
@ariela6 :chcela som zmraziť upečené,ak niekto príde,stačí vybrať a po rozmrazení sú ako čerstvé.Na neupečené nemám toľko miesta v mrazničke,treba mraziť každý zvlášť,aby sa nezlepili :-) A ďakujem za všetky pochvaly-potešilo :-)
tetrisss
Su prekrasne. O tom aky je original recept sa da najst kadeco, napr. ze plnky musi byt tolko, kolko je cesta.
tiginko
robím ich podobne, je to jedna z našich rodinných kuchynských perál. Dúfam, že moje deti tak ako ich milujú, budú naďalej posúvať recept ďalšími generáciami. Máš ich úplne ukážkové @frezia68 , gratulujem
pacinka
Tie žĺtky idú do cesta či na potieranie. Z receptu to nie je jasné. Ďakujem.
pacinka
Vidím, že je to v surovinách, ale nie je napísané že z uvedených surovín je pripravené cesto bez žĺtkov, to ma pomýlilo. Mohla tie žĺtky na potretie napísať zvlášť a nepýtala som sa. Ďakujem.
pacinka
Ďakujem autorke receptu, v stredu ich robím. Myslela som si, že tie dve idú do cesta.
frezia68
@Mi ška,viem že máš rada mak a verím,že tie doma sú najlepšie na svete :-)
eviana
@frezia68 a mohla by som si potom keď k Tebe na tú hrstkovú prídem zaželať aj takéto dokonalé bratislavské... vyzerajú krásne a ja tieto koláčiky milujem a veru už roky nejedla ... 5* jasných máš odo mňa :)
PS: a na výmenu si môžeš zasa Ty odo mňa priať čo len chceš :) prinesiem za kufor :) Ďakujem za usmiatu chvíľku nad rožkami :)
frezia68
@evianka :veď si sa sľúbila s Izkou na hŕstkovú,tak navrhujem bárterový obchod.Ja pridám rožky,Ty tie fajné pagáče a Izka čokoľvek zo svojej komory od farmára,napr.klobásky a či niektorý zákusok a hodujeme.A pošepkám len Tebe,že mám v zásobe slivovicu 52-retiazkuje a nemám príležitosť otvoriť......ale by sme sa potrundžili :-)))))))
eviana
@frezia68 , silné slovo "do bitky" veľmi sa mi Tvoja ponuka na bárterový obchod spečatený retiazkou slivky popačuje ... musím dohodnúť s Izabelkou a ideme do toho... ta v Prešova ja ešte nebula :)
frezia68
@pacinka :neviem,aké máš skúsenosti s kysnutým cestom,ale kysnuté cesto na rožky nemá byť lepivé,po vypracovaní sa má odlepovať od misky.Upozorňujem,že 100 ml mlieka je informatívne a pridať podľa potreby.Upozorňujem preto,že si sa pýtala na vajíčka a chceš ich piecť.Nech sa vydaria :-)
iva63
bratislavské rožky robím veľmi rada, tvoj recept sa mi páči, už som si ho uložila a príde na rad možno aj zajtra! dávam ti aj 5*
martamm
Moja mama robieva Bratislavske rozky, priznam sa, ze ja som ich este neskusala (byvame spolu, tak sa spolahnem vzdy na nu), ale podla Tvojho receptu sa pustim sama do nich, verim, ze sa podaria.
sracz
... krásny rcp, @frezia68 a naviac zrovna na MDŽ (pripájam sa k "šóru" gratrulantov)! ... a krásne si na novo naskočila na Varecha.sk Express, tak "eščik krat vitaj a tvor, vyváraj a popečuj" na svoju I našu radosť!!!
lubosko57
Recept na cesto nemá chybu:), piekol som na Vianoce:). V recete je maximalny nepomer medzi plnkou a cestom. Ak budete piecť rožky zo 600g múky, to je cca 900g cesta, potrebujete min. 1kg plnky/500 orech a 500 mak..:))
loparik
akurat tam nepises ci roztopene maslo alebo izbovej teploty, a zltka ci su na potretie alebo do cesta, ja som musela pridat este asi 100ml mlieka inak sa mi cesto nevedelo spojit. tak neviem co som urobila zle.
frezia68
Mrzí ma,@lop árik,že som nenapísala,dávam izbovej teploty nakrájané...zabúdam na začiatočníkov.A mlieko pridávam podľa potreby,až sa mi cesto pri miesení odlepuje od misky,miesim ručne.Presne sa nedá napísať,lebo je múka suchšia,či opak.A máš suroviny na cesto,tam sú napísané 2 žľtky a na konci receptu ešte raz 2 žltky na potretie.Dúfam,že sa vydarili?
effy
-úžasný recept s úžasným popisom s trochou histórie :-)
-proste dokonalé a ešte aj výsledok je dokonalý
-dávam do KK a onedlho vyskúšam aj ja
:-)
remy
Sú super. My ešte musíme doladiť estetický vzhľad, chuťovo mňam!


frezia68
@Remy :Potešila si.Ale je dôležité,že chutili a vzhľad doladíš praxou.Ani Ti nepopraskali-šikovná si :-) a ďakujem za fotku.
remy
@Frezia68 (26.10.2017 16:58)

Ďakujem. Snažíme sa :-)
Robili sme to dvaja chlapci, ja a môj 11 ročný syn :-)
frezia68
@Remy : Gratulujem :-)krásny výkon a prepáč,že som neodhadla.Už tu nechodím často,tak nepoznám každého. A ďakujem za vysvetlenie :-).
frezia68
@Lubo ško57:Prepáč,že som neodpovedala na komentár.Ale ja už nepečiem,odkedy som bezlepkáč a priznám sa,že zväčša robím " od oka".Ale dnes som robila pre návštevu zo 6OO g múky a na plnku som použila 250 g mak a 250g orechy,teda podľa receptu.Vyšlo mi 30 ks,ale to množsvo je podľa veľkosti,aké urobíš.Ak by na pár ks chýbala plnka,využi cesto na briošku,alebo rožtek naplň džemom.Mne trocha plnky zvýšilo,ale nerobila som celkom malé.Tak nech sa každému vydaria.
frezia68
@Elisticka : Ďakujem,ešte som neskúšala bezlepkové,hoci tiež som v pokušení.Zajtra chcem robiť lúpačky podľa @Havino a možná skúsim pár makových.Ak vyskúšaš,fotka poteší.Maj pekný večer :-).
paploska
Som chora a doma..a prve co ma napadne nieco upiect. Noc a budu to presne vase rozteky. Len mi mm musi kupit drozdie, kedze uz len kvaskujem. Ale uz teraz sa a ne tesim
hviezda0401
No teda... dakujem, konecne originál recept a nielen nejaká improvizácia,ktorých je plno. Videla som raz v TV dokumente interview s majstrom kuchárom z nejKeho bratizlavskeho ucilišťa služieb, ktorý povedal orig.recpept, len som nestihla zapìsať, tak som sa zabrala do videa s podrobným postupom. Zajtra teda skúšam, a to určite s masťou,keďže chcem zachovať pôvodný ráz.
luculla
@sovka62 Tak komplimenty su OK -ale prosim pekne, bratislavyke (spravne: prseporske) rozky nemali otvorene konce. Plnka nesmie vykukat!

luculla
Su pekne, ale nie bratislvske (ale presporske, Bratislava existuje az od roku 1918).
Okrem toho plnka nesmie vykukat - to sa podari, ak sa vyvalkaju ovalne placky a nie obdlznikove. Konce sa zavru.
Vasa rodina urcite nepochadza zo stareho Presporka... :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia