Bratislavské rožky (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Včera som zistila,že už sú na Vareche a páčili sa mi od @Jo,lebo sa najviac blížili k originálu,ale nevidela som všetky .Nevadí,veď kto pozná,obíde recept,nie?Tak som trochu pozrela do histórie a zistila,že nositeľom ich tradície bol Gustáv Wendler na prelome 19.a 20.storočia,ktorý vlastnil v BA 2 pekárne a ktorý dodával bajgle až na cisársky stôl vo Viedni.Keď mu po vojne znárodnili pekárne,nezniesol situáciu a spáchal v chudobinci samovraždu.Ale bol nositeľom tradície na skvelé rožky.

120 minút
príprava
12-15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Bratislavské rožky majú ochrannú známku a sú zaradené medzi tradičné špeciality regiónu.Cesto musí obsahovať 30% tuku z hmotnosti múky,t.j. na 6OOg múky asi 180g masla.Originál rožky musia byť bez chemických prípravkov a robené ručne a môžu byť len makové,alebo orechové,ale tie sa tvarom od seba líšia. Makové sú v tvare podkovičky a orechové v tvare písmena C.
  2. A rožok má obsahovať minimálne 40% plnky z hmotnosti cesta.Po vykysnutí cesta sa majú vytvoriť 2 šúlky nakrájať asi na 25 g kúsky,z nich urobiť gule a nechať kysnúť.Ideálne je vážiť cesto,aby bola veľkosť,ako by ich mala jedna mater.Ja som začala s veľkou chuťou a chcela som ich zmraziť.Ale nahlásila sa mi návšteva,tak som to urýchlila a teória a prax sú trocha odlišné.Cesto som vyvaľkala,nakrájala a orechové do C.....
  3. a makové do podkovičky.....a žiadne guľky a cifrovanie.Návštevu nemôžem odmietnúť a kysnuté cesto nepočká,tak rýchlo.....K žľtkam cvrknúť trocha mlieka,vymiešať,natrieť a šup do prievanu na pól hodinky,kým obschnú.Potom preložiť do tepla na vykysnutie a vtedy sa vytvorí popraskaná glazúra.Mienila som potrieť 2x,lebo sa mi páči hodne popraskaná,ale : " Človek mieni......."
  4. Plnky som tvarovala do valčeka a pripravila do zásoby.Odoberala som z plnky,urobila guľku,obalila v trstinovom cukre a vytvarovala.Ale plnka musí byť tvarovateľná,teda hustá.Len raz som dala redšiu plnku a rožky popraskali.Tak už poznáte finty a môžete piecť.Piekla som na 200°C asi 12 min.
  5. Návšteva potešila,nabalila som a mne ostali úvodné 4 kúsky a tento na fotenie :-))) Nie sú tvarované originálne,ale môžete veriť,že sú veľmi chutné,tak pečte gazdinky a želám dobrú chuť!
  6. Dnes som zmenila hlavný obrázok,lebo som znova piekla a stihla som prvú várku odfotiť.V tom počasí som prievan v byte nerobila,takže mramorovanie nie je až také výrazné,ale na chuti im to neubralo.A tvarovala som ich tak,aby bola plnka viditeľná,lebo niekto má radšej mak,niekto orechy :-)