Boršč od Dnepra fotorecept

terakota - fotkaterakota, 22. februára 2014
Boršč od Dnepra (fotorecept)
Foto: terakota

Tak ako som sľúbil v diskusii, pripájam môj recept od Dnepra z mesta Čerkasy.Recept je jednoduchý, ale skutočne dobrý sa mi vydaril až po dvoch rokoch skúšania. Nevaril som ho každý deň, ale som to skúšal v priemere raz za dva mesiaci. Preto nezaručujem, že aj vám sa vydarí na prvý krát, ale pochutíte si. Najdôležitejší j správny cviklový kvas.

Suroviny

1 hm.diel
1 hm.diel
1 hm.diel
1/2 hm.diel
1 hm.diel spolu. (zeler, kaleráb, mrkva, petržlen)
2 hm.diely spolu (hov. kližka, chudý bôčik, lopatka jahňa)
 (alebo pretlak)
 (alebo jogurt)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V prvom rade si vyrobíme niekoľko dní vopred cviklový kvas. Umytú cviklu zalejeme vodou aby bola zakrytá a dáme ju uvariť. Odvar nevylievame.Po vychladnutí cviklu zbavíme šupky a nastrúhame na hrubom strúhadle. Umiestníme do skleneného pohára, pridáme do gázy, alebo silonovej sieťky podrvené korenie a kúsok chleba. Osolíme a zalejeme odvarom a doplníme vodou ako rýchlo kvasené uhorky. Uložíme na teplé miesto a necháme to prejsť kvasením. Potom odstránime sáčok a odložíme na studené miesto do ďalšieho použitia.

    Boršč od Dnepra (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na masti speníme na drobno nakrájanú cibuľku, osolíme, pridáme papriku a na drobno narezaný zázvor. Mäso odblaníme, nakrájame na kocky a dáme dusiť. Najprv hovädzie a potom bravčové s jahňacinou tak aby rovnomerne zmäklo. Pre prilepšenie chuti mäsa môžeme pre prvé podlievanie použiť worčestrovú omáčku, alebo dobré suché vínko.

    Boršč od Dnepra (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do väčšieho hrnca nastrúhame na hrubom strúhadle repu a zeleninu. Kapustu narežeme na podlhovasté kocky vo veľkosti rovnakej ako nám narezalo strúhadlo zeleninu.

    Boršč od Dnepra (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Najlepšie je, keď všetky použité ingrediencie sú rovnako veľké.

  5. 5

    Podobne ako je to na obrázku.

    Boršč od Dnepra (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Červená kapusta má trochu inú chuť, tá práve dá tomu spolu s cukrovou repou tú sladkastú chuť. Nie je potrebné použiť cukor na prisladenie.

    Boršč od Dnepra (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zalejeme vodou tak aby sa zelenina dvihla od dna tak na dva-tri cm. Osolíme a okoreníme. Korenie -borievky, nové korenie,čierne korenie podrvíme v mažiari, Menej korenia má takto lepšiu účinnosť a pri varení zmäkne a stratí sa. Dáme variť na mierny plameň

    Boršč od Dnepra (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ku spolovice uvarenej zelenine pridáme udusené mäso a spoločne dovaríme. Pred ukončením varenia pridáme trochu rozotretého cesnaku a paradajkovej šťavy, alebo pretlaku. Nakoniec pridáme cviklový kvas aj s nastrúhanou cviklou. Ak je kvas málo kyslý dochutíme trochou octu. Prípadne ešte dosolíme a po zovretí ihneď odstavíme. Podáva sa s kyslou smotanou. D o b r ú ch u ť.

    Boršč od Dnepra (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Poznámky: Hm.-hmotnostný diel - rozumej základnú veľkosť-váhu od ktorej sú odvodené ostatné množstvá surovín. Nevarím podľa vážených surovín, ale všetko dávkujem "přiměřene". Pre tých nesmelých pri výrobe cviklového kvasu ešte môžem poradiť miesto cviklového kvasu veľmi dobre poslúži v LIDLi predávaná Červená repa - plátky Pasterizovaná zelenina v sladkokyslom náleve. Ale tam už je veľa nežiadúcej chémie. Chuťove to nemá ďaleko od kvasu.

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
Este som borsc nevarila. Tento tvoj by mi iste chutil...Dobry recept, dal si si zalezat :-). Cukrovu repu ale iste nezozeniem...
Veľmi pekne prezentovaný recept na boršč a prečítala som si aj pútavé rozprávanie -príbeh o ňom. je teda viac ako pravdepodobné, že v boršči zostalo aj kus milých spomienok a preto musí mať neodolateľnú chuť.Blahoželám @terakota :-) celkom rada by som našla od Vás aj iné národné recepty s takýmto pútavým príbehom.
veeelmi dobre spracovany recept,ak mozem tak by som dodala,ze pri kvasei repy treba dat korku sucheho razneho chleba,/nie biely chlieb tato poznamka je pre zaciatocnikov/.Mam tiez dobry recept od byv.riaditelky nejakej restauracie z Ukrajiny,roboty s nim ako na kostole ,ale vysledny efekt stoji za to.
veľmi pekný recept, @terakota , určite ho vyskúšam:-))) ale jahniatok mi je ľúto, hoci, čo už... sú zabité a mäsko je naozaj jemné. ale ešte treba počkať do Veľkej noci. a, nehnevaj sa, ten worchester mi tam trošku nesedí.
veľmi pekný recept.......aký druh korenia dávate do repy ktorú kvasíte? a prečo sa to zalieva vodou z varenej repy?
ďakujem za odpoveď
no to máš pravdu, že cviklový kvas treba urobiť správne, lebo ten čo som robila raz a naposledy - to bol hnus ! Akosi nevedel začať kvasiť a viacmenej zhnil. Moja chyba, vyskúšam podľa Teba.
longova - kvasí sa cvikla a nie repa, korenie je uvedené, to isté ako do rýchlo-kvasených uhoriek aj ten kôpor tam nechýba. A prečo sa to zalieva vývarom?? Naše mamy nič nevyhadzovali, všetko sa zužitkovalo a práve v tom vývare sa nachádzajú tie najvzácnejšie šťavy, o ktoré by sme prišli.
kukulienka - nemusí byť práve jahňacina, môžeš kľudne nahradiť morčacie, alebo inú divinu, alebo aj bez jahňaciny, dáš viac hovädzieho. A cukrovku nájdeš na trhu, len popýtaj od gazdov, ktorí predávajú cviklu. Na trh ju donesú pred veľkou nocou. A videl som ju aj v Kauflande.

Pridaj komentár k receptu: