Bôčiková roláda na slanine a kyslej kapuste - eintopf fotorecept

afataga - fotkaafataga, 2. februára 2014
Bôčiková roláda na slanine a kyslej kapuste - eintopf (fotorecept)
Foto: afataga

Inšpirácia: kalendár, moje úpravy: nedala som cibuľu na slaninu, pridala som rascu, cesnak a trošku chilli, do pekáča som šupla aj zemiaky, množstvá sa Zobraziť celý popisInšpirácia: kalendár, moje úpravy: nedala som cibuľu na slaninu, pridala som rascu, cesnak a trošku chilli, do pekáča som šupla aj zemiaky, množstvá sa dajú upraviť podľa potreby.

6
porcií
40 minút
príprava
110 minút
na 180 °C

Suroviny

2 poháre po 7 dl
 na vymastenie misy
14 ks
20 dg prerastená pokrájaná na pásiky
1 kg
 podľa chuti
4 strúčiky
2 PL
1 dl




Postup

  1. 1

    Pekáč som vymastila masťou a dala som kyslú kapustu, robim do pohárov podľa @rea1

    Bôčiková roláda na slanine a kyslej kapuste - eintopf (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na kapustu som uložila polovice zemiakov rovnou stranou navrch, posolila som ich a posypala trochou rasce

    Bôčiková roláda na slanine a kyslej kapuste - eintopf (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uložila som plátky slaniny

    Bôčiková roláda na slanine a kyslej kapuste - eintopf (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podarilo sa mi kúpiť ukážkový bôčik

    Bôčiková roláda na slanine a kyslej kapuste - eintopf (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do plytkej misky som dala olej, soľ, rascu, korenie, cesnak a trochu chilli a robila som patláma, patláma

    Bôčiková roláda na slanine a kyslej kapuste - eintopf (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plátky bôčika som sa potom snažila stočiť, moc to nešlo, ale aspoň trochu, prebodla som špajdľou a uložila na slaninu, jeden kus bol fakt hrubý, tak som ho len prekrojila a položila, podliala som trochou vody

    Bôčiková roláda na slanine a kyslej kapuste - eintopf (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Piekla som zakryté na 180° 90 min., potom odokryté na 200° asi 20 min.

    Bôčiková roláda na slanine a kyslej kapuste - eintopf (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na tanier zemiaky, kapusta, bôčik

    Bôčiková roláda na slanine a kyslej kapuste - eintopf (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kalendár:

    Bôčiková roláda na slanine a kyslej kapuste - eintopf (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

hurriccanne
vyzerá to šmakózne,to mäsko na prvý pohľad ako chobotnička,ale bôčik je bôčik!
luss44
tak toto by u nás malo úspech, zvlášť s takým krásnym bôčikom
kimlo
Na fotke c.4 je bôcik adidas! :-)...na tom uvodnom som najprv myslel ze je to chapadlo z chobotnice, ale hned by son sa don zahryzol...skvela MŇAMKA!
margaretka28
No jak to hovoria vietnamci, že čím viac pásikov, tým väčší adidas :-) Ale tento tvoj bol asi originál, dobre si navarila a ešte aj v jednom hrnci, paráda
havino
parádne jedlo, bôčik som nejedla sto rokov a jednu zimu, fotka dokonalá, konkurencia fotiek tým od šefkuchárov už
tiginko
mňa tiež na prvý pohľad napadla chobotnica :-) Chvalabohu, žiadna hnusná potvora, ale nádherný, prívetivý bôčik. Ako hovoria klasici: chválim, tlieskam, slintám, hviezdičkujem ... :-) :-)
eviana
Krásne pripravený bôčik, skvelý chutný, na prácu nenáročný eintopf, dokonalé fotky... tá úvodná tiež vo mne najprv evokovala chobotničku :) tlieskam :)
kika1212
fantázia, krásne si s nim vypiekla, až Ti bublinkuje. Darmo, si jednotka v odbore
medovnicek
ten bôčik vyzerá ako chápadlo chobotnice:), super recept, krásne fotografie
afataga
dakujem vam vsetkym za pekne slova, ja som tiez uvedomila, ze to vyzera ako chobotnica, ked som fotky stiahla do kompu
@kimlo vidno ze si nachytal odbornu terminologiu :-)
@havino a @kika1212 prehanate, ale tak pekne, to vydrzim :-)
kakao
Myšlienka receptu nemusí byť zlá, ja by som však niektoré veci určite zmenil (chilli, slnečnicový olej), ale v tomto prípade ma rozosmial názov jedla. Bežne podobné veci neriešim, ale neodpustím si otázku: prečo @afataga pomenovala jedlo prívlastkom "eintopf", keď táto nemecká špecialita je niečo celkom iné. Link na wikipédiu:  de.wikipedia.org/wiki/Eintopf...


Konkrétne prvá veta nám povie: Ako Eintopf sa označujú sýte polievky slúžiace ako hlavné jedlá.

Musím uznať, že od bôčikovej rolády na slanine a kyslej kapuste je k eintopfu, čiže polievke, ďaleko asi ako z Kanárskych ostrovov do Antarktídy.
kakao
No neviem, kde v tom tvojom linku sa spomína pekáč, ja tam vidím len hrniec alebo niečo o nacistickej akcii :-) Každopádne, neviem, či by takýto "eintopf" na rodeného Nemca urobil dojem, nevadí, tvojim stúpencom, z ktorých mnohí riešia na Vareche aj prehrešky voči názvom (ako aj ty osobne - viď tvoj dnešný koment na "bolonskú omáčku"), to evidentne stačí.

P. S. Ja mäso na kyslej kapuste pečiem veľmi často, ale netušil som, že jedávam vlastne Eintopf.
silvi
tvoje je na obrazku ovela krajsie ako na tom kalendari, Helenko
silvi
a kakao ked pridas tolko receptov a zalozis tolko prispevkov ako Helenka, potom bude tvoja kritika niekoho zaujimat.
eviana
@silvi , najväčší kritici na vareche sú najmä tí, ktorí žiadny recept nikdy nepridali a zrejme ani nepridajú, bo by nezvládli nápor kritiky iných :)
2michal
@silvi , ty si kto ? Tiež si nepridala žiadny recept, tak čo kritizuješ druhých ? Na druhe strane keď si nepridala žiadny recept, akým právom tu robíš policajta ?
jujoska
ty si ma teda rozosmial @2michal :-D :-D ty vecne do niekoho rypes a tiez si nic nepridal :-D :-D Inak ja som toho nazoru, ze kazdy sa tu ma pravo vyjadrit, neviem preco by sa mal len ten, co nic nepridal
jujoska
ale ine som chcela - paci sa mi tento jednoduchy a kaloricko-vonavy recept. Ako vzdy @afataga , s masom to umis :-D
2michal
@jujoska , ty si tiež toho tu veru pridala...Ak si si nevšimla, alebo nechceš si všimnúť, tak som reagoval na @silvi. A tvoje odporúčania adresuj jej.
kakao
@jujoska : V jedinom s tebou súhlasím — každý má právo vyjadriť sa, ale trochu ten tvoj výrok otočím — prečo by sa mal kriticky vyjadrovať len ten, čo tu pridal kopu receptov (z ktorých je minimálne tretina na jedno kopyto, samý steak)? Ja som si iba dovolil zapochybovať nad názvom jedla. Z komentárov pri tomto recepte je však krásne vidieť filozofiu Varechy — niektorí, ako napríklad @afataga len vďaka tomu, že pridali kopu receptov majú právo arogantne zhadzovať iných používateľov a im sa nesmie skriviť ani povestný vlások na hlave, lebo hneď sa tu na každého vrhnú mraky jeho priaznivcov. Nuž, už starovekí Rimania hovorili: Čo je dovolené bohovi, nie je dovolené volovi. A aby ani @kimlo neumrel sprostý, dáme aj po latinsky: Quod licet Iovi, non licet bovi.
katka78
@afataga prepáč, že práve pod tvojim receptom..

Naozaj nechápem prečo sa tu stále dokola rieši kto má právo komentovať recepty a kto nie a už vôbec nerozumiem, prečo by toto právo malo byť determinované počtom uverejnených receptov, alebo nebodaj privilégiom iba pre tých, ktorí daný recept vyskúšali.
S receptami, alebo bez, právo komentovať (kriticky, pochvalne, akokoľvek..) má KAŽDÝ REGISTROVANÝ užívateľ. End of story. Vysporiadajte sa s tým.
jerica
@afataga uvedený RECEPT ako taký je výborný,pre mňa super, a ako vždy pri tvojich receptoch perfektne prezentovaný.
Pz.
Môj názor, možno nemám pravdu , ale s tým eintopf, je skôr varenie , pečenie v jednej panvici so surovinami kde máš všetko spojené, mäso, zeleninu , či iné suroviny ktoré sa servírujú z jednej panvice, toto mne skôr pripomína pečenie v pekáči alebo zapekacej misy, to je môj názor na margo ku komentárom.
afataga
@jerica dakujem, ako vidno z toho, co si napisala, odlisny nazor sa da vyjadrit aj kulturnym sposobom, ja sa nehadam, mozno mas pravdu, povodne malo toto slovo asi taky vyznam ako pises, postupne sa vyraz aintopf zauzival pre jedla pripravene vsetko naraz v jednej nadobe, ved pekac je taky placaty hrniec :-)
@abdul svata pravda, no ale su ludia, co sa nevedia inak zabavit, treba ich nechat, ked im to robi dobre
2010
@kakao , google je zvlastny v tom ze podla regionu preklada inac , mne prelozilo eintof presne ako mysli @afagata = varenie v jednom hrnci
 en.wikipedia.org/wiki/Eintopf...

asi ako na slovensku cina = mrazena zelenina udusena na gebuzinu, a stroganof = pridat smotanu, iny kraj iny mrav :-)
jan1950
Google Übersetzer....Eintopf-Wikipedia...
Ako guláš všeobecne uspokojujúce polievky často roľník pôvodu sú povolaní slúžiť ako kompletné jedlo. Typické Hlavnými zložkami sú strukoviny ako sú hrach, fazuľa a šošovica, zelenina ako kapusta, kvaka, mrkva a zemiaky, a obilné výrobky, ako sú múka, cereálie, chlieb alebo cestoviny, varené vo vode alebo vývare. Okrem toho, v závislosti na recepte a možnosti, napríklad, pór, zeler a cibule, mäsa, klobásy alebo slaniny (tie často solené alebo údené). Rôzne čas varenia rôznych zložiek budú zahrnuté vo formulácii.

Pokrmy, ktoré sú varené v hrnci, sú veľmi staré a distribuované po celom svete. V nemčine, ale iba tých súdov sa nazývajú guláš, ktoré majú vysoký obsah kvapaliny, takže žiadne čisté dusená mäsa. Známe dusená mäsa patrí hrachová polievka, šošovica guláš, Pichelsteiner, Gaisburger pochod, kvaka dusené mäso, guláš, cholent.
afataga
@jan1950 dost srandovny preklad, takze som sa dozvedela, ze medzi dusene masa patri hrachova polievka :-) okrem toho wikipediu nepovazujem za zdroj relevantnych informacii, tam si moze kazdy pridat co ho napadne
jan1950
je to srandovny preklad...xi ale je to automaticky google übersetzer.....preto je to mnegramotne...islo o podstatu ze Eintopf je husta polievka...toto je orginal: Bekannte Eintopfgerichte sind zum Beispiel Erbsensuppe, Linseneintopf, Pichelsteiner, Gaisburger Marsch, Steckrübeneintopf, Kesselgulasch, Tscholent.
jan1950
k wikipedii.."encyklopedii"..clanok je napisany podla doveryhodnych dokumentov a spracovali ho literati,historici atd...a tam sa dopisat neda nic...napisat mozes ale len do "diskusie"k clanku a danej teme...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia